Sant Cugat rebutja un nou projecte de 1.800 pisos al camí de Sant Medir

Segon projecte per construir centenars de pisos que l'Ajuntament de Sant Cugat denega en pocs dies

El Ple Municipal de Sant Cugat del Vallès, en una sessió extraordinària d'aquest 19 de juliol, ha denegat un nou projecte de Núñez i Navarro per construir més de 1.800 habitatges a l'àmbit de Torre Negra. Ho ha fet amb els vots a favor de PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i els dos regidors no adscrits. El Partit Popular s'ha abstingut i els tres regidors de Ciutadans no han volgut votar per "falta de seguretat jurídica" i han marxat sense posicionar-se sobre el projecte de gairebé 2.000 pisos a l'entorn del camí de Sant Medir fins al Pi d'en Xandri. Aquest mateix dilluns 16 de juliol, el Ple va rebutjar un altre projecte d'urbanització de l'Associació de Propietaris de Torre Negra per fer 3.000 pisos.

Núñez i Navarro va presentar el projecte d'urbanització el 2016, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·lés la qualificació del sector de Torre Negra com a sòl no urbanitzable i la zona quedés com terreny urbanitzable no programat. L'Ajuntament de Sant Cugat, però, va suspendre llicències fins a aprovar una tercera modificació del Pla General Metropolità per tornar a definir les 167 hectàrees de la falda de Collserola com a sòl no urbanitzable i evitar d'aquesta manera l'edificació de pisos. Un cop la Generalitat ja ha aprovat definitivament la nova qualificació de Torre Negra, el Ple Municipal ha rebutjat el pla del constructor.

Més info: Llum verda de la Generalitat a la modificació per preservar l'àmbit de Torre Negra

"Torre Negra ara té un règim de sòl no urbanitzable i hem de denegar el projecte", ha argumentat el tinent d'alcalde de Territori i Medi Ambient, Joan Puigdfomenech, que ha detallat que la proposta de Núñez i Navarro era construir 1.844 pisos a banda i banda del camí de Sant Medir fins al Pi d'en Xandri i entre el Club Natació Sant Cuga i l'Avenç. Un total de 175.000 metres quadrats de sostre.

La justícia ja ha tumbat dues modificacions del Pla General Metropolità que l'Ajuntament havia impulsat per preservar l'entorn de Torre Negra. Aquest 2018, s'ha aprovat finalment una tercera modificació que des del govern esperen que sigui la definitiva i serveixi per evitar definitivament la construcció en aquest entorn natural. Tot i això, els propietaris, que defensen que tenen drets de construcció adquirits i haurien de ser indemnitzats en cas de no permetre edificar, ja van anunciar que continuarien amb una batalla judicial que fa anys que dura.

Més info: Nou revés a Torre Negra: el Suprem dona la raó a Núñez i Navarro

Diferències entre partits

La sessió plenària ha tornat a posar damunt la taula les diferències entre els partits polítics municipals i Ciutadans i Partit Popular s'han tornat a desmarcar de la unitat d'acció per preservar Torre Negra. Des de Ciutadans, que han abandonat el Ple durant la votació, han criticat la falta de transparència del govern municipal en l'actuació a Torre Negra i han assegurat que no podien votar per "falta de seguretat jurídica". Una afirmació que ha negat el Secretari General de l'Ajuntament de Sant Cugat. Per la seva banda, el regidor del PP, Álvaro Benejam, ha tornat a lamentar "falta de cintura" per no haver negociat amb els propietaris i ha criticat la "manera de fer les coses" del govern santcugatenc.

Núria Gibert, portaveu de CUP-PC, ha assegurat que la seva formació manté el compromís amb la "preservació prioritària de l'entorn de Torre Negra".  "Cal paciència i unitat", ha reclamat per la seva banda el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor. Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, ha assenyalat que "no poden fer altra cosa" que desestimar el projecte ja que els terrenys ara són no urbanitzables. "El 99,9% dels ciutadans ha de passar per sobre dels interessos del 0,1% de la població", ha demanat finalment el socialista Pere Soler.

Més info: La protecció de Torre Negra: a la tercera va la vençuda?

Ciutadans deixa el Ple Municipal

El Ple Municipal ha acabat amb polèmica per la marxa de Ciutadans, que s'ha negat a emetre un vot sobre el projecte presentat per Núñez i Navarro al·legant que no tenien "seguretat jurídica" i els regidors podien patir conseqüències. La regidora Munia Fernández Jordán també s'ha preguntat perquè la denegació del projecte s'ha fet passar per ple quan podria haver-se desestimat amb un decret d'alcaldia. Abans de començar el Ple, el Secretari General, a petició de Ciutadans, ha afirmat que els regidors tenien total llibertat per votar el que vulguessin sense temor a conseqüències judicials. Tot i això, els tres regidors de Ciutadans han optat per marxar i no votar.

"La manera més correcta i forta de blindar Torre Negra és a través d'un Ple", ha contestat l'alcaldessa, Carmela Fortuny, que ha lamentat el posicionament de Ciutadans: "Facin un pas endavant en la defensa de Torre Negre i votin en el sentit que toca".

Finalment, el Secretari General, que avui era el seu últim ple després de més de 40 anys a l'Ajuntament de Sant Cugat, també ha criticat la marxa dels regidors taronges. "El vot és una obligació del regidor. Sap greu que uns regidors, en el moment d'una votació, s'absentin", ha afirmat Josep Maria Rigau, que ha assegurat que és una actitud que no s'ajusta a la legalitat i a la normativa municipal. "Han incomplert les seves obligacions i dimitit de les seves responsabilitats", ha rematat el Secretari General.

A més, el Secretari General ha volgut acomiadar-se en el seu últim Ple Municipal reflexionant sobre el tema de Torre Negra, que tantes hores de debats i discussions ha generat. Josep Maria Rigau ha recordat que les sentències judicials sempre han reconegut que l'Ajuntament de Sant Cugat té dret a decidir on es construeix i on no i ha afegit que, en el seu parer, els propietaris no tenen dret a cobrar indemnitzacions.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem