La protecció de l'edifici del Bar Catalunya acabarà als tribunals

L'Ajuntament de Sant Cugat vol protegir tot l'edifici de l'antic Bar Catalunya, mentre que la propietat defensa que no té cap valor arquitectònic més enllà de la façana

La preservació de tot l'edifici de l'antic Bar Catalunya, que va tancar portes al març de 2021, acabarà als tribunals. L'Ajuntament de Sant Cugat va iniciar el 2021 una modificació urbanística per tal de protegir tot l'immoble i en destacava el seu valor patrimonial. D'aquesta manera estruncava el projecte de la propietat, que preveia enderrocar l'edifici (salvant la façana, que era l'element protegit fins llavors) i construir nous habitatges. Aquest canvi de criteri no va agradar gens a la propietat (empresa Case 6), que ha presentat diversos contenciosos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ara, el Ple Municipal ha aprovat la designació dels representants municipals en aquest judici.

Més info: Sant Cugat fa un pas més per protegir l'edifici del Bar Catalunya

"L'objecitu municipal ha estat sempre el de preservar l'edifici pel seu interès patrimonial, i respectant els drets urbanístics de la propietat. La modificació era absolutament respectuosa amb els drets urbanístics", ha assegurat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch

La disputa

Jordi Català, administrador de Case 6, explicava al TOT que el 2017 van presentar un projecte urbanístic a l'Ajuntament de Sant Cugat per l'enderroc i l'obra nova. El 2019 va incloure les peticions del Consistori. Però quatre anys després, no havien rebut la llicència pertinent. Segons l'empresa, el seu projecte preveia mantenir la façana i fer la resta de nou.

Més info: El futur del Bar Catalunya es decidirà als tribunals

En canvi, la voluntat de l'Ajuntament de Sant Cugat va canviar i va decidir preservar tota l'edificació. Per aconseguir-ho, va suspendre les llicències i va treballar en una modificació del catàleg del patrimoni que inclogués tot l'edifici. Fins llavors, el catàleg només estipulava com a elements a protegir la façana, les reixes de les finestres de planta baixa i el portal d'accés.

"No hi ha res que tingui cap valor arquitectònic a l'interior"

"No hi ha res que tingui cap valor arquitectònic a l'interior", assegurava la propietat, que afegia: "Quatre anys després de presentar la llicència, ens diuen que ho volen preservar tot". En aquest sentit, assenyalaven que la normativa quan van adquirir l'immoble, el 2005, establia que només calia mantenir la façana. La mateixa que quan va presentar el projecte. "El projecte s'ajusta a les expectatives que hi havia en aquell moment i que encara és vigent. Si l'Ajuntament no vol deixar-nos-ho fer, està incomplint la seva pròpia norma", detallava. Per això, consideraven que se'ls hauria d'indemnitzar.

Des del govern municipal, defensaven que l'edificabilitat es mantenia i traslladava en una altra part de la mateixa parcel·la per tal de preservar l'edifici del Catalunya. "És un edifici emblemàtic i molt significatiu, un patrimoni molt important per la ciutat", va dir llavors el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, que insistia: "Vam fer una visita a l'edifici i vam coincidir que tenia més valor del que semblava i vam determinar que el que té interès és l'edifici en el seu conjunt, no només la façana".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem