Sant Cugat fa un pas més per protegir l'edifici del Bar Catalunya

La propietat defensava un projecte d'enderroc i nova construcció, preservant la façana de l'edifici

El govern municipal de Sant Cugat ha presentat la modificació urbanística que ha de permetre la preservació de tot l'edifici on s'ubica l'històric Bar Catalunya, que va tancar portes al març d'aquest any. L'objectiu és evitar l'enderroc del conjunt arquitectònic, tal com volia la propietat per fer-hi nous habitatges. Fins ara, només estava protegida la façana, però el govern va considerar que tot l'edifici mereixia formar part del catàleg de patrimoni.

Així, ara aprovarà inicialment una modificació urbanística per preservar tot el conjunt arquitectònic (per dins i per fora) i, també, la casa del costat (Valldoreix, 78). Uns tràmits que el govern va impulsar després de veure els expedients d'enderroc i nova construcció que havia presentat la propietat. "Es va fer una visita i es va constatar el valor patrimonial i la necessitat de preservar-lo", ha assegurat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch

La modificació protegeix íntegrament l'edifici, el local del Catalunya i els habitatges. A més, la "voluntat" del govern és que es torni a obrir el Bar Catalunya. "Hem de veure fins on podem arribar", ha detallat Duch. 

Sense acord

Francesc Duch ha reconegut que no han arribat a un acord amb la propietat i que mantindran converses les pròximes setmanes per intentar consensuar la solució. La modificació preveu traslladar l'edificabilitat en una altra zona de la finca. 

L'Ajuntament també prorrogarà la suspensió de llicències durant un any per poder tirar endavant tota la tramitació. 

La propietat defensa el seu projecte

L'actual propietat de l'edifici del Catalunya va presentar un projecte d'enderroc i nova construcció de l'espai, preservant la façana, que era l'element protegit. A més, defensava que l'interior de l'immoble no té cap valor arquitectònic. Fa quatre anys va presentar una llicència per impulsar el projecte, que no va rebre cap resposta per part de l'Ajuntament.

Més info: El futur del Bar Catalunya es decidirà als tribunals

"Quatre anys després de presentar la llicència, em diuen que ho volen preservar tot", lamentava. En aquest sentit, explica que cal tenir en compte que la normativa quan van adquirir l'immoble, el 2005, establia que només calia mantenir la façana. La mateixa que quan va presentar el projecte. "El projecte s'ajusta a les expectatives que hi havia en aquell moment i que encara és vigent. Si l'Ajuntament no vol deixar-nos-ho fer, està incomplint la seva pròpia norma". A més, apunta que si se li rebutja el projecte, se l'haurà d'indemnitzar.

Per tot plegat, van presentar un contenciós-administratiu contra l'Ajuntament i no descartaven obrir la via penal. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem