Veïns del Baixador es constitueixen en associació per defensar els seus interessos

L'avinguda del Baixador, entre Valldoreix i Sant Cugat, és encara un camí de terra i fa anys que espera la seva urbanització

Una trentena de veïns de l'avinguda del Baixador ha impulsat una associació per defensar els seus interessos i, especialment, fer pressió perquè el projecte d'urbanització no pateixi més retards. L'avinguda del Baixador és una via de dos quilòmetres entre Valldoreix i Mira-sol, una de les més llargues del municipi, i que a dia d'avui continua sent de terra. Els veïns fa anys que esperen una urbanització, des de la retirada de les torres d'alta tensió el 2014, que ja acumula anys de retard. Mentrestant, denunciant els problemes que comporta l'estat actual, com la pols i els sots o l'incivisme de la ciutadania, que hi ha aboca runes o hi passa a gran velocitat amb el cotxe.

Més info: Veïns de l'avinguda del Baixador denuncien l'estat del carrer i reclamen la urbanització

Davant d'aquesta situació, hi ha veïns que fa temps que reclamen solucions temporals fins que no es tiri endavant la urbanització, que inicialment havia d'estar enllestida el 2019 mentre que ara tot indica que les obres no començaran aquest any. Així, han decidit constituir-se com a associació per pressionar les administracions, vetllar perquè el procés no pateixi més retards i supervisar la quantitat que faran pagar a cada veí.

"No sé si Sant Cugat és conscient de la situació"

 

A més reclamen comunicació directa tant amb l'EMD de Valldoreix com amb l'Ajuntament de Sant Cugat. En el primer cas, estan satisfets, ja que asseguren que mantenen el contacte amb el president valldoreixenc, Josep Puig, i hi ha una relació "fluida". En canvi, lamenten que no tenen notícies del Consistori, que és finalment el que haurà d'aprovar el projecte d'urbanització. "No sé si Sant Cugat és conscient de la situació", assenyala Sergi López, un dels impulsors del grup, que reclama poder reunir-se amb els responsables urbanístics de l'Ajuntament i els convida a visitar el carrer. "Des del novembre demanem trobar-nos amb ells".

Solucions a la pols i al fang

Una de les demandes de l'associació és que es prenguin mesures temporals per resoldre els problemes de sorra, fang i forats que es repeteixen sovint al carrer. "La sorra és una solució que no és bona. Quan plou, tapona la riera i els jardins dels veïns i es forma una barreja de fang, pols... és un cicle que no acaba", apunta López. Per això, aposten per un microasfaltat mentre no es faci la urbanització.

"Sant Cugat no mereix un carrer així. Som una via bastant cèntrica i que la gent la converteix en el París Dakar", lamenta López. I és que és una via força transitada, cosa que augmenta els problemes de pols. A més, segons denuncien, alguns cotxes passen molt de pressa.

Un altre dels actes incívics que detecten sovint és que alguns ciutadans hi aboquen runa il·legalment. Un fet propiciat, asseguren, tant per l'incivisme dels ciutadans com pel fet que sigui un carrer de terra i es traslladi una certa sensació d'impunitat.

 
IMG 20200424 WA0009

Abocament de deixalles a l'avinguda del Baixador FOTO: Cedida

La urbanització

La principal preocupació de l'entitat és que el projecte no s'aturi i no s'ajorni més del que ja ho està. Segons López, l'administració hi ha seguit treballant malgrat l'emergència de la Covid, però no volen abaixar la guàrdia. A més, el fet de si la crisi econòmica i social provocada pel coronavirus pot fer reduir el pressupost per l'obra també els amoïna, ja que són molts els anys que esperen. 

"Volem fer la pressió necessària perquè no s'encalli ni s'aturi i vetllar perquè sigui un procés que no vagi en contra dels interessos dels veïns, per exemple en quant a preu a pagar", explica López. En aquest sentit, demana ajudes o subvencions per fer reduir el cost que els veïns hauran d'assumir. 

El fet de no estar urbanitzat també ha paralitzat les llicències d'obra del carrer, cosa que afecta algun veí que volia construir una casa en un terreny. "Durant molt temps ens van dir que les llicències s'aprovarien quan s'aprovés el projecte, però ara la secretària ha dit que és quan s'iniciïn les obres. Potser serà cap a l'estiu de 2021... Ja fa 4 o 5 anys que esperem, des que vam comprar el terreny sense saber que podria ser un problema que el carrer no estigués urbanitzat", lamenta López.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem