FOTOS: La creu de terme ja va ser enderrocada durant la guerra i canviada de lloc

La Creu de Terme del Monestir ha estat destrossada la matinada de dissabte 19 de juny

La Creu de Terme que aquesta matinada ha patit un atac no sempre ha estat ubicada dins de les muralles del Monestir. L'historiador santcugatenc José Fernando Mota explica que la creu estava ubicada a la que era aleshores una de les entrades del poble, a l'era de la Masia de Can Mates. Però on és ara aquesta ubicació? Doncs la creu s'ubicaba on hi ha ara la plaça de Rafel de Casanovas i la masia de Can Mates estava al carrer de Sant Domènec, el carrer que va des de la plaça de Sant Pere (on hi ha el Mercat Vell) fins a l'Escola Joan Maragall. 

La creu de terme enderrocada a inicis de la Guerra Civil [Col·lecció de l’Abans, cedida per Josep Maria Cases Eroles

La creu de terme enderrocada a inicis de la Guerra Civil [Col·lecció de l’Abans, cedida per Josep Maria Cases Eroles

Segons explica al TOT l'historiador, va ser durant la guerra que es va tombar la creu, el juliol del 1936, i un santcugatenc va guardar els trossos i després de la guerra la van posar dins de les muralles del Monestir, on s'ha ubicat fins ara. El dissabte 19 de juny la creu ha estat destrossada per un individu amb més de 20 antecedents.

Més info: Destrossen la Creu de Terme del Monestir

Més info: L'home que ha destrossat la Creu de Terme té 35 anys i més de 20 antecedents

La creu 

La Creu de Terme de Monestir està datada al segle XVI és de perfil flordelisat i d'estil tardogòtic, tot i que segurament substituïa una creu anterior documentada ja al segle XV com “la creu de pedra”. Després apareix amb aquest nom i també amb el de “creu de Bufart”, i ja molt posteriorment se la coneix com a creu de Sant Domènec. La Creu marcava els camins que des de Sant Cugat partien a Rubí, Terrassa i Martorell.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem