El sou dels polítics

A​ l’Ajuntament de Sant Cugat, els sous dels regidors durant el passat mandat oscil·laven entre els 60.750 i els 28.000 euros bruts anuals

Mercè Conesa no percebia cap sou en qualitat d’alcaldessa perquè tenia la remuneració de la Diputació de Barcelona, de 96.900 euros. Són correctes aquestes retribucions? Com es pot valorar? Des que Ada Colau es va comprometre en campanya que si guanyava les eleccions es reduiria el sou a dos mil dos-cents euros nets mensuals, el tema de la retribució dels càrrecs electes dels ajuntaments i consells comarcals s’ha convertit en un objectiu estratègic d’alguns partits. Personalment tinc la sensació que aquesta decisió no resol  cap dels problemes que la professionalització de la política ha generat i, en tot cas, em sembla un càstig absurd contra el reconeixement  a la gran dedicació i professionalitat que requereixen els càrrecs de regidors i alcalde en una ciutat mitjana o gran. El primer que s’haurien de plantejar els partits és quina és la formació i l’experiència que han de tenir els càrrecs electes per exercir  d’alcaldes i regidors.  I una vegada trobin una resposta adequada a la pregunta, és quan es podrien plantejar quina és la retribució que els correspon. Vet  aquí, però, que aquest és l’exercici que una majoria de polítics no estan disposats a fer.

És acceptable que una persona pugui arribar a ser alcalde o regidor en una ciutat com Sant Cugat o Barcelona amb la complexitat que comporta sense disposar d’una titulació universitària o sense haver demostrat prèviament una capacitat de gestió suficient per exercir el càrrec amb garanties ? Qualsevol està capacitat per dirigir el govern d’una ciutat ? Quins són els mèrits que cal exigir ? El sou és un reconeixement a la importància i a la responsabilitat que aquesta pot comportar. Jo sóc de les que penso que els polítics han d’estar ben pagats, sempre en proporció a la seva responsabilitat i dedicació, però també tinc molt clar que se’ls  ha d’exigir uns mèrits i uns coneixements que garanteixin la confiança necessària en les seves  capacitats. Per això, i altres motius, necessitem urgentment una nova llei electoral. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem