La benemèrita actua a Sant Cugat

La Guàrdia Civil ha confiscat aquesta setmana un expedient d'una promoció de Promusa, empresa municipal d'habitatge de Sant Cugat, en el marc de l'operació Petrum

S'investiga el pagament de presumptes comissions del 3% de la constructora Teyco, propietat de la família Sumarroca. Fins aquí correcte, oi? És més, crec que ningú em discutirà que si hi ha indicis de cap irregularitat en la gestió al nostre Ajuntament, o allà on sigui, s’investigui fins al final i amb la màxima celeritat possible. I si veritablement es conclou que algú ha actuat fora de la legalitat, siguin representants d’una constructora, tècnics municipals i/o polítics, tots ells assumeixin les seves responsabilitats davant la Fiscalia Anticorrupció i siguin jutjats. Fins aquí també tots d’acord, oi?


Ara bé, el que no entenc és que fossin necessaris, atenció!, dos vehicles i un total de 7 agents de la Guàrdia Civil per venir fins a Sant Cugat a confiscar un expedient concret. És a dir, no venien a regirar tot un ajuntament a cegues, a veure què trobaven, no. Sabien què buscaven. I un cop a la casa gran de la nostra ciutat, els van lliurar la documentació requerida. Insisteixo, calia aquest desplegament amb un total de set agents de la “benemèrita”, un dels cossos de seguretat de l’Estat espanyol? Potser és que tenen poca feina, però crec que amb un parell d’agents hauria estat més que suficient. Per cert, què costa i qui paga aquesta operació?



Concretament, fruit de la demanda interposada per la Fiscalia Anticorrupció, la Guàrdia Civil va venir a buscar un expedient d'unes obres licitades en règim d'habitatge municipal protegit durant el 2008, i que correspon a l'edifici situat a la plaça dels Rabassaires, al barri santcugatenc de Volpelleres, una promoció en règim de lloguer amb opció a compra. La societat municipal d’habitatge, Promusa, va adjudicar a Teyco la construcció de la promoció de la plaça dels Rabassaires el 2008 després que fes fallida l’empresa que havia guanyat la licitació de les obres el 2005.



L’anècdota de l’espectacular pel·lícula del matí del 28 d’agost passat és que la totalitat de l’expedient va costar una mica de trobar. La Guàrdia Civil es va personar inicialment a l’edifici consistorial de la rambla del Celler i representants municipals els van acompanyar fins a les oficines de Promusa, on hi ha la documentació relativa a les diferents promocions d’habitatge públic de Sant Cugat. Com a mostra de transparència i col·laboració, van ser acompanyats concretament per l’alcaldessa (que encara estava de vacances), els tinents d’alcalde Carles Brugarolas i Carmela Fortuny, i la regidora Joana Barbany, a més de diferents membres de l’equip directiu de l’Ajuntament. Però la Guàrdia Civil només va trobar-hi part de l’expedient a les oficines de Promusa i, per tant, es van traslladar fins a una tercera dependència municipal, concretament a l'arxiu que Promusa té al camí de Can Minguet, ja que aquí es trobava la part de la documentació que fa referència a les empreses que es van presentar al concurs públic per l’esmentada obra de Volpelleres. I els 7 agents de la Guàrdia Civil, unes hores després de la seva arribada a Sant Cugat, van marxar custodiant l’expedient que necessitaven.



Hi ha dos fets que són curiosos. D’una banda, que el 2015 es vingui a buscar un expedient corresponen al 2008, just al mateix dia de la presentació rellevant a Barcelona d’una de les candidatures a favor de la independència de Catalunya, concretament la que integra CDC, ERC, Súmate i un munt de representants de la societat civil i que porta per nom Junts pel Sí. Una jornada, la del 28 d’agost passat, que també va viure imatges semblants a altres poblacions. La Guàrdia Civil també va escorcollar la Fundació Catdem, la seu nacional de CDC, al carrer de Còrsega de Barcelona, i els consistoris de Lloret de Mar, Figueres i Sant Celoni per investigar el cas de presumpte pagament de comissions il·legals a CDC per part de la constructora Teyco.



Però el més curiós de tot plegat és que les cadenes de televisió d’àmbit estatal ja estaven avisades un dia abans de l’inici d’aquesta investigació de manera que totes elles tinguessin imatges de l’arribada dels representants judicials i dels agents de la Guàrdia Civil. De fet, en molts casos, les càmeres de TV van arribar hores abans que els mateixos investigadors policials. A nosaltres, com que som premsa local, no ens van avisar amb antelació d'aquesta operació... A Sant Cugat érem una vintena de periodistes de diferents mitjans de comunicació cobrint aquesta investigació.



Que s’investigui fins al final i que es depurin totes les responsabilitats civils i polítiques! … Però que aquesta moguda es faci d’una manera tan descarada i a un més de les eleccions del 27-S fa una mica de ferum.
Hi haurà alguna actuació més i d’aquest estil abans de la cita electoral? Facin les seves apostes!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem