Mercè Conesa: “Confio a arribar a un acord estable amb ERC-MES”

El TOT li ha fet la primera entrevista a Mercè Conesa després de ser reelegida alcaldessa de Sant Cugat el passat 13 de juny

Mercè Conesa afronta el seu segon mandat com a alcaldessa de Sant Cugat i ho farà amb un govern en minoria i assumint la cartera de Seguretat Ciutadana. El TOT ha parlat amb ella sobre un possible pacte amb ERC-MES, la pèrdua de la majoria absoluta, la situació d'Unió Democràtica o el fet que CiU s'imposés a tots els barris menys a la Floresta.

Com afronta aquest nou mandat, quines seran les prioritats?

L'afronto amb il·lusió i energia. Les prioritats han de continuar sent les polítiques socials i també la participació ciutadana; crec que tenim una gran oportunitat i, en aquest sentit, hi esmerçarem més esforços que mai.

Quins són els projectes concrets que voldria executar aquests quatre anys vinents?

Aquest mandat té grans projectes a la vista, entre d'altres, projectes que han quedat a mig a camí i que cal acabar, però sobretot també projectes en l'àmbit de consolidar la participació ciutadana. Proposaré als diferents grups polítics la creació d'un comissionat per la participació ciutadana.

Just abans de les eleccions anunciava que es farien consultes ciutadanes sobre temes d'interès.

Un dels objectius és estar més atents i escoltar el pols de la ciutadania, del carrer, dels veïns i veïnes. Aquest comissionat tindrà un equip de treball que coordinarà qüestions cabdals com la consulta que vam proposar sobre la destinació del 10% del pressupost d'inversió. Aquest primer any de mandat els diferents grups polítics hauríem de fer un reglament idoni perquè tots els ciutadans sabem com decidir aquest 10% de la inversió de la nostra ciutat potser a través de participació electrònica, és a dir, si el destinem a un projecte esportiu, social o cultural, per exemple. Aquest podria ser un inici.

Govern en minoria i acord amb ERC-MES

Conesa ha explicat com encara aquest mandat amb minoria. FOTO: Artur Ribera

En principi està previst que governi en minoria amb acords puntuals. Requerirà més treball per part del govern, però el ciutadà en sortirà guanyant perquè els projectes recolliran més sensibilitats polítiques?

No és la primera vegada que CiU es troba en aquesta situació a Sant Cugat. Ens hem d'adaptar a la realitat que tenim i ho farem des de la màxima responsabilitat, des de la nostra actitud sempre respectuosa amb els grups de l'oposició; mai hem menystingut a cap formació ni quan estàvem amb majoria. Per tant, estem satisfets de tenir aquesta confiança de la majoria de ciutadans i satisfets de poder seguir liderant el projecte de la nostra ciutat. Ho farem de manera diferent perquè hem de buscar  consensos i, potser, hi haurà projectes que estaran més temps a la cuina incorporant totes les visions dels diferents grups polítics. Però això no ens ha d'espantar; potser sortiran projectes més plurals, enriquits per les diferents formacions polítiques.

Va intentar fer un pacte estable de govern amb ERC-MES, però Mireia Ingla va optar per quedar-se a l'oposició explicant que la seva militància no entendria un pacte amb CiU. Sorpresa per aquesta decisió?

Nosaltres hem estat coherents amb el que vam dir durant la campanya electoral; i la ciutadania espera que actuem amb coherència. Seguim tenint aquesta opció sobre la taula. I treballarem en la línia que també la militància d'ERC pugui veure que aquest és un govern compromès amb el procés; hem fet molts gestos en aquest sentit perquè la militància d'ERC ho vegi. Jo confio que, més a la llarga que a la curta, puguem arribar a un acord estable.

Per tant, el seu objectiu és acabar el mandat governant amb ERC-MES.

Jo crec que és bo assolir estabilitat perquè et garanteix uns objectius i aprovar un Pla d'Actuació Municipal que sigui molt clar i conegut per la ciutadania, i et permet tirar endavant amb tranquil·litat el full de ruta. Ara bé, no depèn de nosaltres.

Relació amb l'oposició

Conesa durant l'entrevista amb el 'TOT'. FOTO: Artur Ribera

Amb quins grups municipals serà més fàcil fer pactes puntuals?

Hem d'estar oberts a fer-los amb tots aquells grups amb què compartim posicionament nacional i amb els que puguem compartir també posicionaments en polítiques socials progressistes. Ens podem sentir còmodes pactant fulls de ruta amb ERC-MES però també amb ICV-EUiA, i també amb PSC. Tenim moltes possibilitats.

S'ha reunit ja amb tots els portaveus dels grups municipals de l'oposició?

M'he reunit amb tothom i he de dir que trobo bona sintonia amb gairebé tothom.

Gairebé...?

Si, jo crec que hem de ser honestos. Hi ha grups que venen amb moltes reticències com és el cas de Ciutadans, que entra sospitant de tot... quan aquest és un Ajuntament absolutament transparent, que donem tota la informació de retribucions, etc. Començar amb desconfiança crec que no és bo.

Amb quins portaveus té més afinitats personals?

Nosaltres venim a desenvolupar una feina professional i, per tant, hem de ser molt professionals. Podem tenir molta afinitat personal amb algú, però que professionalment no podem compartir objectius. Hem d'aplicar molta professionalitat perquè estem gestionant la ciutat on viuen 89.000 habitants; hem de preservar-nos molt de les afinitats personals. Sí que és bo generar un clima de correcció perquè, si ho aconseguim, no entrarem en situacions violentes on no hi guanya ningu i on s'acaba perdent en qualitat democràtica.

A la Floresta va ser l'únic barri que CiU no va guanyar. Què va passar?

La Floresta va incrementar la participació i els votants no ens van donar la confiança a nosaltres, sinó a una altra força política. Això ens fa reflexionar; el nostre missatge no va ser suficient perquè les persones que ens haurien donat confiança, s'activessin i anessin a votar, tot i l'increment de vots que vam tenir a la Floresta. Hem d'estar preparats perquè d'aquí a quatre anys tornem a ser majoritaris a la Floresta, aquesta és la nostra voluntat.

Diputació, CDC, ajuntament...

En un govern en minoria, a l'alcaldessa se li gira més feina. En aquest mandat també assumirà la cartera de Seguretat Ciutadana. La ciutat li requerira més temps, podrà conciliar les seves responsabilitats polítiques locals amb la Diputació i la responsabilitat de portaveu de la direcció nacional de Convergència?

No hi veig incompatibilitat. Hem de pensar que ho podré conciliar i, si veiés alguna dificultat, faria la delegació corresponent de les funcions, això no és problema. En aquest cas, hem de pensar que la meva funció és organitzar un govern i donar la possibilitat que els tinents d'alcalde puguin prendre decisions.

Continuarà com a vicepresidenta de la Diputació o... potser serà la presidenta?

És una qüestió que per ara no està decidida, es decidirà les properes setmanes. Ara sóc vicepresidenta en funcions i no en puc parlar perquè no tinc coneixement del que passarà.

La divisió amb Unió Democràtica

L'alcaldessa durant la presa de possessió del càrrec el passat 13 de juny. FOTO: Lali Puig

CiU governa Sant Cugat des de 1987, però ara a UDC ha patit una confrontació interna. La meitat de la militància està a favor de la independència de Catalunya i l'altra meitat en contra. Podria passar que es trenqui la federació de CiU abans del 27-S. Com pot afectar al seu govern local?

Jo crec que no ha d'afectar. Nosaltres tenim la missió de comandar aquesta ciutat durant quatre anys amb el màxim diàleg i participació i en el cas de les onze persones que configurem l'equip de govern municipal estem totes compromeses amb el procés nacional. Per tant, no hi veig inconvenient.

La JNC ha demanat la dissolució de federació...

La JNC fa el paper que fa i té una opinió concreta. La posició de direcció CDC no és la de la JNC. La nostra voluntat és fer camí junts, però camí pel Sí Sí. Per tant, amb aquest objectiu, necessitem ser-hi tots i necessitem saber com hi anem.

Independència i Catalunya

Ara a Sant Cugat, dels 25 regidors n'hi ha 18 (un més que el mandat anterior) a favor del procés de Catalunya. Com valora el fet que una majoria del consistori local és favorable al Sí Sí?

Estic molt satisfeta i em dóna molta tranquil·litat per treballar a l'hora de pendre acords en el plenari municipal. Se'ns havia qüestionat pentànyer a l'Associació de Municipis per la Independència i altres coses. Per tant, que hi hagi aquesta gran majoria favorable, em tranquilitza.

S'ha posat o es posarà a disposició del president Mas o el president li ha demanat formar de la llista unitària del 27-S?

No contemplo aquest escenari, ho dic molt honestament. Aquesta situació no s'ha donat. Jo crec que el president és conscient que les persones podem fer feina pel 27-S sense anar a una llista i, per tant, jo crec que aquesta és la meva missió.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem