La Mirta canta i fa pastissos

Van triar Sant Cugat perquè volien tenir espai per passejar el seu gos Flaco

Hi havia una vegada unes bessones cantants, Las Twins. La Mirta i la Pila. La Pila en realitat es diu Griselda, però la Mirta, més calmada, la va batejar així perquè li semblava que “té més energia que una pila Duracell”, m’explica asseguda a la barra del seu cafè de Sant Cugat. Una energia atòmica. Segurament la que les va propulsar de Paranà, a Entre Ríos, fins a Buenos Aires, 500 quilòmetres al sud, on van triomfar com a coristes a televisió, i fent gires per tot el país amb la seva banda.

Després va morir la mare, que havia estat la seva inspiració. La Pila va deixar de cantar i la Mirta va començar un procés de dol que va durar molts anys. Diu la Mirta: “La Pila és la veu. Jo només canto. Li faig l’acompanyament. I escric, des de sempre. Però les meves cançons són malenconioses i no les deixo conèixer. Quan la Pila va decidir no cantar, jo vaig perdre el meu nord.”

La Mirta va sentir que havia de marxar del seu país. Va acabar a Barcelona. Van estar a punt de contractar-la a El Molino. Va aprendre a tocar la guitarra. Després va conèixer el Jordi, que es dedicava al món audiovisual. I va tenir una intuïció, la més contundent de la seva vida: l’amor. “Junts arribarem molt lluny”, va saber.

Va venir la crisi i el Jordi i la Mirta van decidir emprendre un nou somni. Fa cinc anys van obrir al carrer de Villà El Cafè de la Mirta. Van triar Sant Cugat perquè volien tenir espai per passejar el seu gos Flaco, que els amics i veïns del barri de Gràcia, on vivien, els van regalar quan es van casar. Ella s’hi posa a les 5 del matí per preparar els pastissos de pastanaga, de formatge, les empanades, els cupcake, i la seva “tarta milagro”, que va aprendre de la seva mare. Li encanta la pastisseria, elaborada amb cura i dedicació. Han aconseguit treballar molt i gaudir molt. Ara volen, diuen, “treballar millor i gaudir molt.” El Jordi hi posa el disseny i la creativitat, i l’amor per la Mirta.

La Pila, que a l’Argentina també s’havia casat, va seguir la seva germana al cap d’un temps. I es va instal·lar a Gavà amb el seu marit. Ara ajuda la Mirta i el Jordi a servir els clients. I les bessones han anat reprenent les actuacions com a Las Twins.
Però la Mirta té un altre somni. Compondre i cantar les seves cançons. Una de les lletres que va escriure el 1998, i que es titula Souvenir con tu nombre, fa així:

“En una esquina,
en algún café,
ella sueña cómo va a ser.
Esa luz, esa fuerza interior,
vuelve otra vez.”

Més informació
 
Comentaris

Destaquem