La nevada de Nadal de 1962

Hi ha anys que deixen empremta en la memòria col·lectiva de les persones.

L’any 1932, per exemple, va nevar per sobre de 1.000 metres en alguns punts del Pirineu en ple juliol i fins i tot a les zones altes del Ports. A l’agost s’inundaven, amb grans ventades, diverses ciutats espanyoles.

El 1994 una gran sequera matava milers de roures i alzines els 9 primers mesos de l’any. El 31 d’agost, un tornado a l’Espluga de Francolí es convertia en el més ben filmat fins a la data. El 10 d’octubre mig Catalunya patia inundacions pels aiguats.

El 1962 va ser un any d’aquest moguts en que “tot s’ajunta”. Buscar-hi una explicació analitzant el clima no es troba.

Fa pocs mesos, en aquestes mateixes pàgines de Vallesos, us narrava l’episodi de l’aiguat del 25 de setembre del 1962, especialment a la nostra comarca. La tardor va portar també molta pluja. A Terrassa, per exemple, en el trimestre de tardor es van recollir 650 l/m2!!!

Arriba però el Nadal d’aquell any un anticicló potent cap als països nòrdics. Amb una pressió al seu centre de, gairebé, 1.050 hPa, implica fred siberià a molts països centrals europeus. El dia 24 l’advecció freda anava baixant de latitud. A Suïssa molts termòmetres s’acostaven als -15º. París o Brussel·les al voltant dels -7ºC i -8ºC. El fred ja trucava a la porta de Catalunya amb valors pròxims als 0 graus cap a la costa i de fins a -21ºC al Port de la Bonaigua. Al mediterrani occidental una activa borrasca cap a Sardenya guanyava força i s’acostava cap a la costa catalana.

Les dades del “Servicio Meteorológico Nacional” donen una màxima a Barcelona de 3,2 graus positius el dia 24 i una mínima de -2ºC. Arriba l’hora de la Missa del Gall i molts dels que esteu llegint aquestes ratlles recordeu com va ser el moment en què va començar a nevar o, fins i tot, al sortir-ne, la neu ja agafava en alguns punts.

Durant la Nit de Nadal la nevada es va intensificar i el dia 25 es va llevar amb un bon sol al Pirineu i amb una nevada ben intensa a molts punts del litoral i prelitoral. El fet de fer sol al Pirineu va facilitar que poguessin venir màquines des d’Andorra especialment enviades per Andreu Claret.

Al Vallès, segons el “Servicio Meteorológico Nacional” es van acumular a Sabadell o Terrassa, al voltant dels 65 cm. Cap a Sant Llorenç del Munt, probablement es van acostar als 80 cm. Cal dir que, aquests gruixos són enregistrats, als observatoris. Els vents del nord-est forts, van afavorir congestes, a molts punts, superiors al metre de neu!!!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem