La participació ciutadana a la nostra ciutat

Quan es parla de la necessitat de la participació no s'està posant en dubte qui governa

A diferència de l'anterior legislatura, sembla que el fet que en les últimes eleccions la ciutadania hagi decidit fer desaparèixer les majories absolutes de la majoria d'administracions de govern, ha tingut com a resultat l'inici d'una nova etapa on la veu dels ciutadans comença a ser molt més important. Benvinguda sigui, doncs, la nova etapa de la participació.

 

Sembla que la nostra ciutat s'ha pres en serio aquests nous Processos Participatius, tot i que hi ha qui argumenta que aquesta aproximació és, com mínim, una mica pueril. Per definició, jo crec que la democràcia guanya molt quan la ciutadania s'involucra i se l'escolta.

 

Quan es parla de la necessitat de la participació no s'està posant en dubte qui governa, cosa que es decideix amb les eleccions, sinó com governa qui governa.

 

Òbviament els processos participatius de la ciutadania, en cap cas tenen com a objectiu dir als governants quines decisions han de prendre quan no saben què fer. Si un govern perd la capacitat d'anàlisi i decisió, no ha de traspassar la seva responsabilitat als ciutadans a través de la participació, això seria una forma d'encobrir la seva incapacitat. En aquest cas el que s'ha de fer és convocar noves eleccions.

 

Quan es parla de participació no és per posar en dubte qui governa, sinó de com governa qui governa i per tant, del que es tracta és que abans de prendre decisions que afectaran directament a la qualitat de vida dels ciutadans, qui governa s'impliqui en un diàleg col·lectiu amb l'objectiu que les decisions finals es dotin d'una major intel·ligència social.

 

Personalment descarto de pla la caricatura que de vegades s'utilitza de forma tendenciosa per desacreditar aquesta nova forma de fer política, argumentant que la participació acabarà convertint la democràcia en una assemblea permanent i que això és ingovernable.

 

Crec que afortunadament a Sant Cugat no s'està utilitzant aquesta eina d'una forma descontrolada sinó que pel que estem veient s'està buscant el parer de la col·lectivitat en qüestions de veritable rellevància per la comunitat (com a exemple podem posar-hi el procés participatiu que s'ha posat en marxa per definir de forma general l'entorn de Can Cabassa).

 

És ben cert que del resultat i satisfacció ciutadana d'aquests primers processos participatius, en depèn en gran part la salut d'aquest nou model de democràcia participativa. És per això que des d'aquí vull demanar a totes les parts implicades i en especial al Comissionat per la Participació Sr. Puigdomènech, el màxim esforç per no decebre a tots el que sempre hem cregut que participar és sempre guanyar, independentment de les diferències de caràcter polític que cadascú de nosaltres pugui tenir i que no ens haurien d'influir per avaluar aquesta nova eina de treball col·lectiu.

 

Que tinguem sort!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem