Pensant

La nostra ciutat és com és perquè ve de l'evolució d'un poble que durant molts anys va viure com a tal

En els darrers dies hem conegut a través dels mitjans de la nostra ciutat que les places rotondes han estat batejades. Que el que fins ara era la rotonda de Can Magí, ara ha passat a anomenar-se la plaça de l'Oli. I no sols això sinó que el fil argumental utilitzat per arribar a nomenar cada una d'elles ha estat recordar passatges del passat agrícola de la ciutat.

Més lluny del fet de si ens agrada o no que s'hagi fet així per aquesta o altra raó, totes molt respectables, n'hi ha una que per mi no és banal i ho fa encertat. Sant Cugat no ha estat sempre com és ara. La nostra ciutat és com és perquè ve de l'evolució d'un poble que durant molts anys va viure com a tal, amb els seus conreus i els seus costums rurals que el van anar convertint en un lloc on es podia viure dignament i guanyar-se la vida de forma raonable. Això no va ser fet un dia per l'altre i va ser fruit del treball de moltes famílies que van triar aquesta vida i aquest territori per viure-hi la seva història.

Sovint ens agrada recordar prohoms de la ciutat per donar valor al nostre present evocant fets del nostre passat, i doncs perquè no hem d'evocar el passat més universal de la nostra ciutat? Al cap i a la fi les figures rellevants han existit, perquè darrere hi havia un teixit social i de treball que ho feia possible. Vull recordar les bones estones que he passat llegint al nostre bon amic Tomàs, i el seu "mirant enrere", i m'adono que aquesta és una realitat que sovint tendim a oblidar.

Ara que ens hi hem posat, potser no estaria malament començar a donar contingut de coneixement històric a tots aquests indrets, a través de la seva historia. Perquè nosaltres que ens donem de ciutat receptiva a la innovació, ens podria passar que sent amatents a aquest fet, d'aquí a pocs anys i tot sol es convertís en una aportació a la mateixa innovació de Sant Cugat.

No utilitzaré aquella frase que diu "tots els pobles que no miren la seva història, estan condemnats a repetir-la" perquè no és el cas, però pensant i si ho prenem pel costat bo, el que és segur és que el coneixement de la seva història rural és un valor que enriqueix la nostra ciutat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem