Predicar amb l'exemple

La música i les cançons de quan la seva gravadora mental els funcionava, per les causes que desconec, encara les porten en el seu record

El divendres 29 al matí, a la Casa de Cultura, l'Associació de Familiars de malalts d'Alzheimer del Vallès Occidental (AFA-VO) que té la seu a Sant Cugat va fer la festa de final de curs. En realitat van unir dues celebracions en una; la cloenda del programa "Respir" -un respir per als cuidadors de pacients d'Alzheimer- i del "Cafè a la fresca" que tantes vegades havíem preparat amb la Isabel en anys anteriors.

Aquesta vegada hi he anat com a convidat, juntament amb afectats i familiars. Es va fer una petita sessió de treballs manuals ("Respir"), uns minuts de psicomotricitat i l'espectacle dels Marxosos amb pica-pica final.

Una festa adient, senzilla i molt encertada. Dels Marxosos ja n'he parlat altres vegades i, des de la primera vegada que els vam convidar a un "Cafè a la fresca", ja n'han vingut unes quantes. Amb la seva escenificació de cançons d'època, fa un espectacle atractiu i ideal per als malalts d'Alzheimer. La música i les cançons de quan la seva gravadora mental els funcionava, per les causes que desconec, encara les porten en el seu record.

Altra cosa que em va cridar l'atenció va ser veure molts infants i joves acompanyant els afectats. Devien ser els néts. I amb quina delicadesa i comprensió tractaven els avis!! Era commovedor l'espectacle. Altres anys, a la festa intergeneracional, que fèiem per a promoure aquesta relació afectat-nét, no havíem aconseguit aquest resultat.

Tot presenciant aquest lligam, em preguntava: "Com hem d'educar els néts de l'Alzheimer perquè tractin els avis acuradament?" I no veia cap mena de diferència. Hem de promoure en els infants i joves un tracte afectuós i comprensiu vers els avis; perquè malalts i no malalts tots van perdent facultats.

Hem de desterrar la típica frase "Avi, que no t'enteres!" I la millor manera d'educar és que els adults prediquem amb l'exemple.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem