Si la Sanitat pública de la nostra ciutat ja era precària, ara anirem a pitjor

La Conselleria de Salut té com principal tasca la de vetllar per la salut, de tots els ciutadans de Catalunya, amb la màxima equitat possible entre tots ells, inclòs Sant Cugat.

Des d'aquí, com a ferm partidari de la sanitat pública, vull reivindicar que els ciutadans de Sant Cugat a partir del desenvolupament del nou model sanitari del Conseller Comín, tot i que inicialment sembla potenciar la sanitat pública, vull fer palès que sense cap altra mesura correctora, aquesta acció, anirà diametralment en contra de la millora de la qualitat sanitària de la nostra ciutat.

Us faré un resum del meu punt de vista.

Els serveis d'urgències, des de sempre, han estat un dels punts dèbils de la nostra ciutat, en especial, en els casos d'Ictus, infarts, etc. on el temps d'intervenció i estabilització dels malalts són cabdals. No cal dir que amb un hospital a 14 km, tot plegat no és massa àgil, oi?

Dins de les mesures que el Conseller Comín vol portar a terme, no em consta cap increment del parc d'ambulàncies actual, ni la inclusió de cap UCI mòbil. Tampoc ens consta que s'hagi plantejat cap acord amb els Túnels de Vallvidrera a fi que totes les ambulàncies puguin circular per aquesta via ràpida. En definitiva no veig cap millora en el servei d'urgències de la nostra ciutat.

Mentre la població de Sant Cugat ha crescut fins als 90.000 habitants, Mútua Terrassa (MT) no ha incrementat en concordança la seva oferta, ni de llits, ni de servei d'urgències. Si durant les temporades de tardor-hivern MT ja queda col·lapsada, és obvi que ara, sense l'atenció dels aproximadament 2500 pacients de l'HGC, la cosa anirà a pitjor.

Quant una persona de Sant Cugat queda ingressada a MT, això representa pels familiars, un pelegrinatge de transports o una elevada despesa econòmica, m'explicaré. Apropar-se amb transport públic a MT implica, agafar els FGC fins a Terrassa i després un autobús urbà fins a l'hospital (més de 45 min) o agafar la línia B8 que té una freqüència de cada 60 min. i que tarda també més de 45 min.

Si es vol fer el desplaçament amb vehicle privat, els "Túnels" valen 2 € per viatge i ja no dic res del pàrquing de l'hospital que, de fet és un pàrquing de la ciutat de Terrassa. Els preus són elevadíssims i no hi ha cap descompte pel fet de tenir un familiar ingressat a MT.

Conseller Comín, se n'adona que malauradament el sistema sanitari públic és un edifici que les retallades han deixat amb un equilibri molt i molt precari? Alguns creiem que abans de prendre mesures de "blanc o negre" se n'han d'estudiar totes les conseqüències i per això caldria actuar amb molta mesura i seny.

Com a sancugatenc vull demanar-li que pel bé dels veïns d'aquesta ciutat, tingui en compte aquests suggeriments:

  • Mantenir l'actual contracte amb l'HGC (en principi vigent fins al 2021)
  • Iniciar un estudi de les necessitats sanitàries del Vallès Occidental i en concret de l'àrea de Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal (170.000 habitants)
  • Recuperar el projecte per la construcció de l'hospital de referència de Sant Cugat.
  • Mentre no es puguin prendre solucions definitives, incrementar les dotacions de servei d'ambulàncies i dotar aquestes de, almenys, una UCI mòbil. Totes han de portar sistemes de navegació per GPS, atès que bastants es perden, en especial per La Floresta, Les Planes, etc. Ens consta que per evitar aquests problemes, molts dels conductors porten els seus navegadors privats, la qual cosa diu molt a favor seu i poc de les institucions.
  • Remodelar el CAP del carrer La Mina dotant-lo d'un servei d'estabilització d'urgències i un laboratori d'analítiques que facin més eficients les intervencions de màxima urgència.
  • Arribar a acords amb el RACC per tal de poder utilitzar l'helicòpter en casos de màxima urgència.
  • Arribar a acords amb Túnels de Vallvidrera per tal que tots els serveis d'ambulàncies utilitzin sempre aquesta via ràpida.
  • Arribar a acords amb el servei de pàrquing de MT per tal que un dels familiars de les persones ingressades, disposi de descomptes en el servei d'aparcament (a partir d'una hora d'estada)

Sóc coneixedor de les converses que la nostra alcaldessa (Mercè Conesa) està portant a terme amb la Conselleria de Salut, La direcció de l'HGC i els representants dels treballadors de l'HGC, i per això aprofito per demanar-li la màxima fermesa en defensa dels interessos de la nostra ciutat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem