Una empresa d'Intel·ligència Artificial Humana

Amb vistes a Collserola, Atomian és al Trade Center de Sant Cugat i hi treballen unes 15 persones. Dedicada a desenvolupar un software de computació cognitiva, a la seva seu veus més enginyeres que enginyers, fet singular en el món del R+D tecnològic. Ara com ara, han aconseguit replicar la manera en què pensem els humans quan relacionem unes dades amb les altres. Entre altres àmbits, han apostat ferm per implantar el seu model a la Sanitat.

L'enginyer Miquel Montero de Quadras n'és el fundador. Fa 17 anys que investiga com ensenyar coneixement a l'ordinador. Ha creat un sistema basat en peces mínimes indivisibles, "àtoms", que té l'avantatge de ser universal, sense restriccions, i entendre el llenguatge escrit.

Per exemple, un metge pot preguntar al servidor Atomian quants pacients ha tractat amb ictus, els antecedents, les edats, els tractaments, la recuperació, etc. Atomian, que prèviament haurà connectat les diferents bases de dades, de servidors i proveïdors diferents, i llegit les dades introduïdes, donarà una resposta en segons. En aquest cas, es tracta d'una eina de suport perquè el sanitari es valgui de la seva pròpia experiència acumulada a l'hora de prendre decisions.

Ara mateix Atomian ja s'explora en hospitals com el Clínic, el de Sant Pau o el de Granollers. També hi ha hagut converses amb CatSalut per aplicar el sistema als CAPS. Seria una eina eficient, per exemple, per detectar de manera immediata quan s'acosta una passa de grip i començar a prendre mesures preventives.

En Miquel és de Barcelona però ja fa 9 anys que viu a Sant Cugat amb la família. No es veu marxant de la ciutat, ni per anar a Silicon Valley.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem