Una gran història

'Fences' transpira un treball, des de cada angle, carregat d'empatia

A Fences, la unió de talents aconsegueix crear una obra impressionant. I tot comença en la seva concepció narrativa: la unió de grans virtuts del cinema i grans virtuts del teatre. L'hàbil ús de les possibilitats de l'audiovisual aconsegueix, entre moltes d'altres fites, convertir el barri on viu la trama en un personatge essencial de la història. I des del llenguatge més teatral, les paraules són peces essencials de l'engranatge: sovint apareixen i s'apoderen de l'escena sense gairebé més companyia narrativa.

Seguint amb els talents que sumen a Fences, cal recalcar la qualitat del text en el qual es sosté i des del que es construeix una excel·lent i profunda arquitectura dramàtica. El seu autor, el dramaturg August Wilson, va crear una sèrie de deu obres (una per cada dècada del segle vint), coneguda com The American Century Cycle, que recorre el segle passat des d'un punt de vista afroamericà. La pel·lícula que ens ocupa és la cinquena peça de la sèrie que Denzel Washington, després d'haver-la interpretat també al teatre, trasllada ara a la pantalla en la qual és ja la seva tercera pel·lícula com a director.

Situada a Pittsburgh (a la dècada de 1950), la pel·lícula ens transporta dins la casa, la família i l'entorn més proper de Troy qui, havent estat privat durant la seva joventut de convertir-se en un professional del beisbol a causa del color de la seva pell, treballa com a escombriaire per a mantenir als seus. És molt vital i intens, però també carrega moltes frustracions; i la forma que sovint prenen no resulta fàcil per la seva família.

Amb la riquesa del text com a base, els actors, impressionants, prenen les rendes mantenint l'excel·lència pel que fa a la gran sensació de veritat que manté tan vius a tots els personatges i també a la història. Perquè Fences transpira un treball, des de cada angle, carregat d'empatia. I no és la capacitat de "posar-se en el lloc de l'altre" un element clau per a poder crear personatges (i, per tant, històries) de "veritat"? Tot el que succeeix a Fences resultat tan creïble que arriba com una veloç fletxa, com si estigués passant davant nostre. Un treball impressionant.

'Fences'

EUA, 2016.

Direcció: Denzel Washington. Guió: August Wilson (basat en la seva obra de teatre).

Interpretació: Denzel Washington, Viola Davis, Stephen Henderson, Jovan Adepo, Mykelti Williamson, Russell Hornsby.

Durada: 139 minuts.

Estrelles: **** (5) 

Mireu el web i el tràiler de la pel·lícula.
 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem