3.998 escolars corren el 21è Cros de Sant Cugat

L'entrega de trofeus i medalles, que habitualment es fa durant la prova atlètica, se celebrarà el divendres 15 de novembre

Un total de 3.998 escolars -de 5.001 alumnes inscrits- han participat en la 21a edició del Cros Ciutat de Sant Cugat d'atletisme, aquest diumenge, 10 de novembre, al matí, el mateix dia de les eleccions generals, al parc de la Pollancreda, escenari habitual d'aquesta prova escolar. Les classificacions es poden consultar en el web de l'Oficina Municipal d'Esports per a Tothom (OMET).

Celebració del 21è Cros Ciutat de Sant Cugat al parc de la Pollancreda. FOTO: Ale Gómez

En l'última edició hi van participar 3.968 atletes, i aquesta 21a edició ha estat la cinquena millor participació d'aquest cros escolar obert a tothom i gratuït. El rècord de la prova es va establir el 2016, amb 4.185 corredors.

2019 1110 14073800 01

Com cada any, el Cros de Sant Cugat ha tingut molta afluèncua de públic. FOTO: Ale Gómez

El santcugatenc Joan Wäger i Ainina Guillen guanyen en la categoria sénior

En la categoria sénior, els guanyadors han estat el santcugatenc Joan Wäger Pons (18.05) i Airina Guillen Roca (21.58), de Vacarisses. Joan Wäger forma part del club de Navarra Saltoki Diquesí Trikideak, entitat que milita en la màxima categoria estatal de triatló. Aquest triatleta, de 20 anys, que ja havia fet diferents podis en categories de base d'aquest cros, ha estat 6è en la Copa del Rei de triatló.

Airina Guillen, del club terrassenc Los Martes con "Dios" s'ha imposat en la primera vegada que corre un cros. Ha estat 24a a la classificació general. L'atleta, de 37 anys, competeix en la disciplina de trail de muntanya.

Les novetats

El Cros de Sant Cugat ha presentat diverses novetats. La més destacada és que l'entrega de trofeus i medalles (són de fusta, un material sostenible i reciclable), que habitualment es fa durant la prova atlètica, tindrà lloc el divendres 15 de novembre, a les 18.30 hores, a la plaça Barcelona. També s'ha estrenat una nova empresa proveïdora de xips i responsable del control de les classificacions (Top Run), es lliuraran premis per equips en la categoria sénior (el divendres 15 de novembre), i també hi ha hagut un nou punt d'informació a la rambla del Celler, per donar la benvinguda als participants i persones acompanyants. L'organització també ha ofert l'aparcament dissuasiu de l'avinguda de les Roquetes amb capacitat per a 700 vehicles per accedir fàcilment a peu al parc de la Pollancreda. L'esdeveniment esportiu amb més participació de Sant Cugat l'organitza l'Ajuntament, a través de l'Oficina Municipal d'Esports per a Tothom (OMET).

18 curses en 8 categories

Entre les 8.30 i les 14 hores s'han disputat un total de 18 curses repartides en 8 categories (masculí i femení): sénior (5.540 m), juvenil (2.990 m), cadet (1970 m), special cros (470 m), infantil (1.655 m), aleví (1.200 m), benjamí (975 m) i prebenjamí (800 m). En les categories aleví, benjamí i prebenjamí s'ha utilitzat el model de sortida llançada, una modalitat en què els corredors i corredores surten en grups mixtos de 4 o 5 atletes i en intervals de 3 a 4 segons. Hi han participat tots aquells escolars -de 30 escoles o clubs- que han nascut abans de l'any 2013 i, en acabar la cursa, s'han endut una bossa commemorativa del cros.

Gemma Aristoy: "Fer el cros coincidint amb les eleccions generals era un risc, però les inscripcions han estat més que altres vegades"

La regidora d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat, Gemma Aristoy, ha explicat, en declaracions al TOT Sant Cugat que "fer el cros coincidint amb les eleccions generals era un risc, però les inscripcions han estat més que altres vegades". Del cros, ha destacat que "un any més, l'OMET ha fet una molt bona organització. Tot molt positiu. La finalitat és apropar l'esport de manera lúdica. És una activitat d'una dimensió molt important per a la ciutat. És una activitat molt arrelada a Sant Cugat".

El Cros de Sant Cugat és una prova classificatòria per a la Final Nacional dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya i forma part del circuit comarcal de cros, en el que també hi ha els crosos de Terrassa, Rubí i Castellbisbal.

Molts i diferents serveis

Com en les últimes edicions, el cros ha ofert diferents serveis, com un aparcament vigilat per a 170 bicicletes i patinets, zona d'estiraments, servei de fisioteràpia per a totes les categories, una carpa destinada a oferir un servei de guarda-roba, i la possibilitat de demanar un diploma de participació del cros que s'enviarà per e-mail.

L'Hospital Universitari General de Catalunya, amb el cros

Per onzè any consecutiu, l'Hospital Universitari General de Catalunya-Quirónsalud ha patrocinat el cros. Aquesta competició, amb un equip de 157 col·laboradors i organitzadors, ha comptat amb la col·laboració de la secció d'atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat, Agora Sant Cugat International School, Angeleta Ferrer, Protecció Civil, Creu Roja i Unió Ciclista Sant Cugat.

El cros, amb l'entitat GILGAL Solidari

En aquesta ocasió, el Cros de Sant Cugat s'ha solidaritzat amb l'associació de Sant Cugat, GILGAL Solidari, amb seu a la plaça d'en Coll, número 9, a qui es lliurarà la totalitat de la recaptació -encara no s'ha fet públic- de la categoria sénior -la inscripció té un cost de 3 euros- i una part de la venda de dessuadores del cros. També s'ha col·laborat fent una donació a l'hora de realitzar la inscripció de la categoria sénior o bé directament el mateix dia del cros a la carpa de GILGAL Solidari.

2019 1110 14071900 01

L'associació de Sant Cugat, GILGAL Solidari, en el Cros de Sant Cugat. FOTO: Ale Gómez

El cros vol continuar reduint la petjada ambiental

En aquesta edició, s'han posat en marxa diverses iniciatives per disminuir els residus que genera aquest esdeveniment esportiu i per fomentar la mobilitat sostenible. Una de les principals novetats han estat la reducció de més de 12.000 envasos. S'han repartit als atletes gots compostables que s'han omplert amb aigua i begudes isotòniques servides en ampolles grans (750 aprox.). Això ha permès estalviar 4.100 ampolles de plàstic d'aigua, 4.100 ampolles de suc i 4.100 llaunes de begudes. També s'han instal·lat 4 mòduls de 4 fonts que SOREA ha instal·lat especialment per a l'acte. Un equip d'emergència climàtica ha fet un seguiment de la petjada ambiental del cros. L'equip ha comptat amb la col·laboració de membres de Fridays For Future Sant Cugat que han fet enquestes mediambientals i activitats de sensibilització. Les dades recollides s'avaluaran per definir noves propostes i millorar l'impacte ambiental de cara a edicions posteriors del cros.

2019 1110 14072800 01

S'han instal·lat 4 mòduls de 4 fonts que SOREA ha instal·lat especialment per a l'acte. FOTO: Ale Gómez

Una cinquantena de participants al Prepara't pel Cros

Una cinquantena d'escolars van participar en l'activitat Prepara't pel Cros, un entrenament previ a la competició, que es va fer el dissabte 26 d'octubre, al matí, al parc de la Pollancreda, escenari del cros.

Més info: Arriba el Cros de Sant Cugat, l'acte esportiu amb més participació del municipi

Més informació
 
Comentaris

Destaquem