La història del ciclisme a Sant Cugat

L'origen de la pràctica del ciclisme a Sant Cugat el trobem a la Festa del Pedal

El ciclisme fou un dels primers esports que es començà a practicar a Sant Cugat. El seu origen el trobem a la Festa del Pedal, esdeveniment que es dugué a terme per primer cop l’any 1913. Organitzada pel Turing Club de Barcelona, aquesta cursa sortia de Barcelona, creuava Collserola pel Tibidabo i finalitzava a Sant Cugat. Però no fou fins a l’any 1933 quan aquest esport es començà a organitzar en l’àmbit associatiu.

Amb motiu de la celebració de la Festa del Pedal d’aquell mateix any (que comptà amb la participació de més de 7.000 ciclistes), es fundà el Club Ciclista Sant Cugat, que inicialment tenia onze socis i estava presidit per Manel Poquet. Amb l’arribada de la Guerra Civil, l’activitat ciclista perdé embranzida i entrà en un parèntesi que es reprendria als anys quaranta, concretament durant les celebracions de Festa Major.

Durant aquesta dècada, diversos afeccionats que es movien entorn de la botiga de bicis d’en Joan Cabanas (primer fotògraf professional de Sant Cugat) començaren a organitzar competicions de festa major i de caràcter social, de les quals en tenim testimoni gràfic gràcies al mateix Joan Cabanas. Ja als anys 50, concretament el 8 de setembre de l’any 1957, un grup d’afeccionats a aquest esport que s’autoanomenava Peña Quiero y no Puedo es reuní a la botiga de Cal Cardona al carrer de Valldoreix per constituir-se com a club amb el nom d’Unió Ciclista Sant Cugat.

Inicialment estava format per 33 socis i la junta estava presidida per en Josep Piqué Clusellas. El dia 22 de gener del 1960 presentaren els documents pels quals la penya entraria a formar part de la Federació Catalana de Ciclisme. Amb els colors blanc i vermell al mallot, aquest club participà des d’un bon inici en activitats de cicloturisme i en curses comarcals i juvenils. Els seus membres més destacats foren els germans Salvador i Antoni Eudal en la pujada a Arrate. Però un dels seus corredors més importants fou José Recio, qui guanyà la Setmana Catalana (cursa ciclista disputada a Catalunya entre els anys 1963 i 2005) l’any 1985 per darrere de l’australià Phil Anderson i l’espanyol Felipe Yáñez de la Torre.

En l’àmbit organitzatiu, la Unió Ciclista Sant Cugat ha celebrat el Trofeu Quimet Bell durant més de 25 anys, competició on hi ha participat un gran nombre de socis de l’entitat. Actualment, la Unió Ciclista organitza anualment la Marxa Cicloturista Transcollserola, que compta amb més de 500 participants i té uns 146 quilòmetres de recorregut.  A més a més, també organitzen la Transcollserola BTT, cursa que compta amb un magnífic recorregut pel Parc de Collserola i amb més de 200 participants.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem