El CRBMC restaura una col·lecció inèdita de pintures d'amazones del segle XVI

Són unes de les primeres pintures sobre suport de tela d'aquesta època que es conserven en el nostre país

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Sant Cugat del Vallès, ha restaurat una col·lecció inèdita de pintures del segle XVI, que representen les amazones. Són unes de les primeres pintures sobre suport de tela d'aquesta època que es conserven a Catalunya, i, encara avui, són d'autoria desconeguda.

La col·lecció està formada per cinc retrats d'una sèrie de set, que representen les amazones de mig cos i s'identifiquen amb els noms escrits en llatí a cadascuna: Aleandra Regina, Fenitia Regina, Delfina Regina, Talestriie Regina i Sanobia Regina. Els retrats que tanquen la sèrie, el de les amazones Pantisilea Regina i Hipolita Regina, ja s'havien estabilitzat en una intervenció anterior.

Es tracta d'un dels pocs conjunts no religiosos catalans d'aquesta època, ja que fa referència a un mite grec, el de les amazones.

Retrat de l'amazona Talestriie abans de la intervenció  FOTO: Cultura

La intervenció de conservació i restauració s'ha fet amb el criteri de la mínima incidència i el màxim respecte per la història de l'obra, amb l'objectiu principal d'estabilitzar-la i de millorar la seva lectura.

D'aquesta manera, s'ha fixat la capa pictòrica i s'ha consolidat el suport, a més de retirar els pedaços i els cosits, fent el tractament localitzat de les zones de tela deteriorada. Les teles s'han muntat en uns nous bastidors de fusta, que garanteixen una bona subjecció i tensió.

La presentació final dels quadres ha consistit en l'anivellament de les llacunes i la reintegració pictòrica. Finalment, s'ha folrat el revers de les teles per protegir-les de la pols i, alhora, minimitzar el pas de l'aire, com a mesura de conservació preventiva.

Retrat de l'amazona Talestriie després de la intervenció  FOTO: Cultura

El procés de conservació i restauració l'ha dut a terme l'equip format per Núria Piqué, Pau Claramonte, Marta Vilà, Bea Montobio, Núria Lladó i Teresa Schreibweis. Hi han col·laborat també Laura Ruggieri i Tania Grevolosa, alumnes en període de pràctiques. S'ha comptat amb el suport de l'equip tècnic i científic del CRBMC, coordinat per Maite Toneu, responsable de l'especialitat de Pintura sobre Tela, i Mònica Piera, comissària de l'exposició.

Les obres es podran veure al Monestir de Pedralbes, fins al 18 de febrer de 2018, dins de l'exposició "Les dones també seuen. Mobles i espais femenins dels segles XVI i XVII".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem