Dos timbals del Ball de Diables de l'Arboç es restauren a Sant Cugat

La intervenció sobre les peces bicentenàries s'ha fet al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ubicat a Valldoreix

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, ha restaurat dos timbals de fusta bicentenaris procedents del Ball de Diables de la vila de l'Arboç, al Baix Penedès.

Es tracta de dos tabals de fusta, de tipus militar, dels quals es desconeix quan van ser realitzats, però que la tradició oral sempre ha considerat com a procedents de la Guerra del Francès. Els dos timbals, propietat de l’associació del Ball de Diables de l’Arboç, estan construïts en fusta de faig, presenten elements de ferro, bronze, corda, cuir i pell, i estan policromats amb decoracions verdes, grogues i vermelles sobre fons negre.

Els timbals tenen un mínim de 150 anys, atès que les caixes de metall ja eren usuals al darrer terç del segle XIX. A més, el mecanisme de la bordonera és força típic de les peces anteriors a 1900. Els dos timbals podrien ser, doncs, originaris de les tropes franceses.

Els tabals són importants en l'àmbit simbòlic per a la vila de l’Arboç, ja que recorden un mal moment històric i s’utilitzen precisament per personificar i donar visibilitat a un element festiu que encarna el maligne.

El Departament de Cultura s’ha fet càrrec del 40% del finançament de la restauració.

El CRBMC està ubicat a Sant Cugat FOTO: CRBMC/Víctor Illera

Més informació
 
Comentaris

Destaquem