L'actuació històrica dels Bastoners de Sant Cugat als Jocs Paralímpics del 1992

L'entitat es creava aquell mateix any i ballava en l'acte inaugural de la competició esportiva celebrat a Barcelona el 3 de setembre

Aquest dimecres, 7 de setembre, es donava el tret de sortida als Jocs Paralímpics de Río 2016, amb 18 esportistes del CAR Sant Cugat. Ara fa 24 anys, aquests jocs s'esdevenien a Barcelona. El dia 3 de setembre d'aquell 1992 s'inaugurava la novena edició dels Jocs Paralímpics a la ciutat comtal.

Ho feien amb una cerimònia inaugural en què la cultura popular i tradicional catalana va brillar. I Sant Cugat hi va estar present. D'una banda, amb el Joan i la Marieta, que van ballar al costat de gegants vinguts d'arreu del territori. Per l'altra, els Bastoners de Sant Cugat, que iniciaven aquell mateix any la seva història que arribarà al quart de segle el pròxim any.

De fet, aquella va ser una de les primeres actuacions de l'entitat, que just s'acabava de crear procedents de l'Esbart Sant Cugat. "La coordinadora de Bastoners de Catalunya va fer una crida als grups que volguessin participar, i vam anar-hi. Feia molt poc que s'havia creat el grup, i érem 8, els necessaris per a aquesta actuació", recorda Oriol Canas, ballador i membre fundador de l'entitat.

Moment de l'inici del ball

"Va ser una experiència extraordinària per als nanos, poder ballar a Montjuïc, sortir per la tele... Tots en tenen un bon record", afirma. Una afirmació que la seva filla, Núria Canas, un dels vuit balladors santcugatencs que van participar de la inauguració, corrobora.

La bastonera recorda aquell dia com a "molt emocionant". "Va ser molt especial, perquè hi havia entitats de tot Catalunya. Recordo que ens ho vam passar molt bé, amb els assajos previs, i que tot estava molt ben organitzat", explica Canas.

Núria tenia 14 anys en aquells moments. "És un molt bon record. Estava en plena adolescència, i ho recordo com a molt bonic", sentencia.

El Joan i la Marieta també van participar-hi

Pel que fa al ball, l'organització de l'acte va facilitar la música a les entitats participants. Aquestes havien d'idear les seves pròpies coreografies. "Vaig agafar trossos de balls que ja teníem, i els vaig muntar", recorda Oriol Canas. Amb tot, de l'experiència, afirma que "el ball, era el de menys".

Reviu la inauguració dels Jocs Paralímpics del 1992

Més informació
 
Comentaris

Destaquem