Obre portes a Sant Cugat el primer Museu del Còmic de l'estat

L'equipament, d'iniciativa privada, té la voluntat d'esdevenir un referent en aquest art

El Museu del Còmic de Sant Cugat del Vallès, el primer d'aquesta disciplina artística de l'estat, ha obert portes aquest dijous, 13 de juny, amb la voluntat d'esdevenir un referent i reivindicant la necessitat d'aquest espai com a centre de preservació del llegat històric i patrimonial de la historieta de tot l'estat.

El museu, situat a la plaça de Pep Ventura, a l'edifici de l'antic Ateneu Santcugatenc, és fruit de la iniciativa privada de Paco Baena, José Luis Villanueva i José María Delhom, que hi han aportat l'espai i els seus fons personals, als quals se sumen altres col·leccions privades cedides al nou centre. En total, un fons amb uns 2.000 dibuixos originals, i més de 15.000 publicacions que ara estan a disposició dels visitants en els 500 metres quadrats dels quals disposa l'edifici.

El fons del museu prové de col·leccions privades. FOTO: Bernat Millet

El fons del museu prové de col·leccions privades. FOTO: Bernat Millet

Un Museu que s'articula en 350 metres quadrats d'exposició permanent, que recorre tota la història del còmic espanyol fent un viatge cronològic des dels antecedents de la historieta fins als autors més actuals, viatjant a través de 150 anys d'història. La resta de l'espai està destinat a exposicions temporals i a l'aula per desenvolupar-hi tallers i xerrades, entre altres activitats. La primera exposició temporal s'inaugurarà la segona quinzena de setembre, i estarà dedicada a Francisco Ibáñez.

Paco Baena, un dels impulsors del Museu del Còmic. FOTO: Bernat Millet

Paco Baena, un dels impulsors del Museu del Còmic. FOTO: Bernat Millet

El nou espai santcugatenc s'ha inaugurat aquest dijous, 13 de juny, aplegant un ampli ventall de personalitats vinculades al món del còmic, col·laboradors del nou espai i autoritats. Paco Baena, impulsor de la proposta, ha començat la seva intervenció agraint a tots aquells que han contribuït en fer que el Museu del Còmic sigui una realitat, especialment a la família Villanueva, per la cessió de l'espai. Un espai que ha reivindicat com "un museu que faci valdre la historieta i que sigui un espai d'intercanvi cultural, que sumi en el món del còmic".

En aquest sentit, ha recordat que "som una fundació privada, sense ànim de lucre, que el que volíem era sumar en una cosa que ens apassiona", agraint el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat, però reivindicant la necessitat d'aconseguir finançament perquè "el projecte tingui un gran recorregut".

Vicent Sanchis ha intervingut durant la inauguració. FOTO: Bernat Millet

Vicent Sanchis ha intervingut durant la inauguració. FOTO: Bernat Millet

Vicent Sanchis, director de TV3 i estretament vinculat als impulsors del Museu, també ha participat de la inauguració, parlant primer "de la història de fracàs" per arribar a "la història d'èxit" del museu santcugatenc. En aquest sentit, ha denunciat que aquest museu, un centre de recuperació, preservació i difusió de la historieta, hagués hagut de ser una realitat fa molts anys. "Mai hauríem hagut d'arribar al punt que estem ara, que pel camí hem perdut molt patrimoni, ja irrecuperable, i el més greu és que segueix passant", ha lamentat.

"Hi ha molta gent que no li dona importància, i estem parlant d'una indústria de l'oci que va ser puntera al nostre país, i que va deixar una producció artística que no l'haguéssim hagut de deixar perdre", ha reivindicat. En aquest sentit, ha fet valdre l'impuls privat per fer que aquest centre sigui una realitat, reivindicant, però, que "les iniciatives privades poden suplir, però mai al mateix nivell, la tasca de l'administració", fent referència a la necessitat de finançament. "La història, avui, ha acabat amb èxit, gràcies a l'entusiasme, i si ara l'Ajuntament s'hi apunta, tindrem la primera pedra posada", ha dit.

L'espai, ubicat a la plaça de Pep Ventura, s'ha inaugurat el 13 de juny. FOTO: Bernat Millet

L'espai, ubicat a la plaça de Pep Ventura, s'ha inaugurat el 13 de juny. FOTO: Bernat Millet

L'alcaldessa en funcions, Carmela Fortuny, ha estat l'encarregada de tancar l'acte, mostrant la part més positiva del discurs, i dient que "per fi, tenim un museu del còmic a Catalunya, que és molt important, perquè és l'embrió de tot el que queda per venir". En aquest sentit, ha dit que la tasca municipal és "posar-ho fàcil", tant pel que fa a suport econòmic, com pel que fa a acompanyament per aconseguir aquest finançament necessari. Igualment, ha mostrat la voluntat que "hi passin coses", obrint-se a escoles i altres entitats i col·lectius locals.

El Museu del Còmic obrirà les seves portes al públic els dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, i els diumenges al matí, de 10 a 14 hores. També a les tardes de dimarts a divendres. El preu de l'entrada és de 7 euros, i de 4 euros en l'entrada reduïda (per a diferents col·lectius i grups d'edat).

Més informació
 
Comentaris

Destaquem