L'alcaldessa es posa al costat dels treballadors de la neteja viària

Mercè Conesa envia una carta a Valoriza on li demana que posi un remei immediat al descontentament existent entre els treballadors

L'Ajuntament de Sant Cugat s'ha posat al costat dels treballadors de la neteja viària en el conflicte laboral que mantenen obert amb l'empresa concessionària del servei, Valoriza. Després de dies d'analitzar tota la documentació, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha enviat una carta a Valoriza perquè posi solució a la problemàtica existent i al descontentament dels treballadors.

Els treballadors de Valoriza porten setmanes denunciant les sancions "injustificades" que reben per part de l'empresa, el mal estat de la maquinària i els acomiadaments "improcedents". Per això, van presentar el 15 de juny una convocatòria de vaga al Departament de Treball. Aquest divendres, dia 19 de juny, els treballadors es reuneixen per última vegada amb l'empresa i, si aquesta no es compromet a retirar les sancions, millorar la maquinària i readmetre els acomiadats; aniran a la vaga a partir del 26 de juny, dia en què també comença la Festa Major.

Cal destacar que els treballadors de Valoriza a Sant Cugat es divideixen entre els de la neteja viària i els que s'encarreguen de la recollida selectiva dels contenidors. Els primers són els que farien la vaga.

La carta de Conesa

Els serveis jurídics de l'Ajuntament fa dies que analitzen la informació aportada pels treballadors i, un cop vista tota, l'alcaldessa ha decidit donar suport a la seva reivindicació. "Vista la informació recavada, constato el descontentament general dels treballadors per l’elevat nombre de sancions disciplinàries imposades. Pel que m’informen, sovint les sancions no estan prou justificades ni fonamentades", exposa Conesa a la carta enviada a Valoriza.

I és que l'alcaldessa assegura a l'escrit que "les condicions en les quals els treballadors han de desenvolupar la seva feina no són les més adequades".

A la carta, l'alcaldessa menciona expressament la situació de Javier Córdova, acomiadat de l'empresa mentre estava en baixa laboral. "Li sol·licito la revocació de l’acomiadament del Sr. Javier Córdoba, entenent que no procedeix acomiadar a un empleat en baixa laboral. Així mateix, li demano que faci tot el que estigui al seu abast per millorar el clima laboral existent".

Fonts de l'Ajuntament apunten que l'actuació de l'Ajuntament, per ara, serà aquesta, l'enviament de la carta. A mesura que evolucionin els esdeveniments, valoraran noves actuacions a seguir.

Els treballadors, a l'espera

Eusebio Arellano, delegat d'UGT a Valoriza, ha atès al TOT Sant Cugat després de la reunió mantinguda amb l'Ajuntament aquest dijous, dia 18 de juny. En feia una valoració positiva: "S'han compromès amb nosaltres perquè han comprobat que les nostres al·legacions eren certes".

Arellano explica que aquest divendres es troben amb l'empresa i que, depenent de la seva resposta, decidirien si anar a la vaga o no. "El desig dels treballadors no és anar a la vaga, és tornar a la normalitat", assegura, apuntant a la necessitat de retirar sancions, millorar la maquinària i deixar sense efecte els acomiadaments.

Fa uns dies, els treballadors ja es van veure amb l'empresa, arran d'unes denúncies que els empleats havien posat a Treball per les males condicions laborals. "Van tenir un talant poc dialogant", apunta.

Sobre un possible incompliment del contracte de concessió per part de l'empresa, Arellano assegura que els responsables de l'Ajuntament han insinuat que així era. Tot i això, fonts del consistori expliquen que no tenen constància que així sigui. Sigui com sigui, l'empresa es va comprometre a mantenir i augmentar la plantilla, cosa que no ha fet.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem