El Ple es compromet a rebaixar el valor cadastral

El text de la moció presentada per Ciutadans rep el suport de CiU, PSC i PP

Ciutadans de Sant Cugat ha presentat aquest dilluns 20 de juliol una moció per revisar i reduir el valor cadastral dels immobles. Aquesta mesura, presentada amb caràcter d'urgència degut a que el termini finalitza el 31 de juliol, ha estat aprovada amb les esmenes que ha presentat el grup municipal de CiU en Junta de Portaveus. Amb l'aprovació d'aquesta moció s'acorda aplicar el coeficient d’actualització del valor cadastral per a aquest exercici i obrir un debat amb la resta de formacions sobre la necesitat de decidir el futur tipus de gravamen sobre l'IBI que s'està aplicant a la ciutat.

Segons la formació política presentant aquesta mesura busca rebaixar la pressió fiscal dels santcugatencs, ja que una reducció del valor cadastral beneficiaria als ciutadans a l'hora de tributar en impostos com l'IBI, l'impost sobre el patrimoni o l'IRPF. "Encara que l'Ajuntament té poca competència per rebaixar el preu de l'habitatge, aquesta mesura pot ajudar, per exemple, a la gent jove que marxa perquè la ciutat és cara", ha explicat el regidor Sergio Blázquez.

El valor cadastral és una quantitat que l'administració fixa per a cada immoble, segons el qual es paguen més o menys impostos. L'última revisió del valor cadastral es va fer l'any 2006. "Des de llavors, els valors dels immobles han baixat un 50%, però el valor cadastral al nostre municipi no s'ha actualitzat d'acord amb la seva nova realitat econòmica".

La postura de la resta de la formacions polítiques

Carles Brugarolas (CiU) ha explicat que és un bon moment per revisar el valor cadastral dels immobles i ha donat suport a la moció amb les seves esmenes. Amb tot ha recordat que "rebaixem la base de l'impost, no el rebut". La CUP-PC s'ha abstingut perquè la moció els genera "dubtes" i és "massa populista". Ignasi Bea, però, s'ha mostrat a favor de revisar-lo. ERC-MES també s'ha abstingut: "Entenem que la moció és positiva. La fiscalitat a Sant Cugat ha pujat els darrers anys un 300%", ha assegurat Ferran Villaseñor.

ICV-EUiA ha estat l'únic partit que ha votat en contra. Ramon Gutiérrez ha argumentat que "no estem a favor de la rebaixa de l'IBI perquè una ciutat com Sant Cugat pot sostenir un IBI com l'actual. No podem prescindir d'un impost tant important per les arques municipals". PSC i PP han votat a favor. Per Pere Soler (PSC) "és necessari fer una revisió del cadastre tot i que els impostos s'han de baixar en base a la tarificació social. Álvaro Benejam (PP) ha valorat com a positiva la moció perquè "mitigarà una mica la disfunció amb les plusvàlues".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem