Les polítiques socials, la prioritat del pressupost del 2012

L'assistència a les persones és l'aspecte que més augmenta mentre que les entitats esportives i culturals seran les grans perjudicades dels comptes d'enguany

L’ajuntament de Sant Cugat encara el 2012 amb un 4,7% menys de recursos respecte el 2011. L’equip de govern disposarà de 92,1 milions d’euros, xifra que representa una disminució de 4,5 milions respecte l’any passat. Segons l’alcaldessa de la ciutat, Mercè Conesa, aquest fet obliga al consistori a replantejar totes les partides pressupostàries i a prioritzar uns aspectes per sobre d’altres. “Hem tancat un pressupost realista i equilibrat amb un clar accent social”. Així ha definit els comptes l’alcaldessa alhora que admetia que “l’Ajuntament s’ha d’estrènyer el cinturó i passar de la política de la despesa a la política del cost”. El primer que ha volgut destacar és que “les partides relacionades amb serveis assistencials es mantenen tot i comptar amb menys recursos”.

El que més puja

El tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas, s’ha encarregat de detallar el que Conesa ha avançat anant punt per punt. Respecte les polítiques socials ha destacat que la despesa municipal passa de 11,8 milions a 12,2, un increment del 3,4% en comparació al 2011. D’aquests, 3,3 milions es dedicaran a atendre persones amb risc d’exclusió social. També ha subratllat que les partides relacionades amb la millora de l’entorn urbà i ambiental i la inversió en equipaments esportius són els altres grans beneficiats.

En aquest sentit destaquen els 900.000 euros que sufragaran part del cost del soterrament de les línies d’alta tensió de Valldoreix, els 500.000 euros que es gastaran en la col·locació de la gespa artificial a la pista d’atletisme i els 650.000 que es destinaran a urbanitzar el sector de la Muntanyesa nord al districte de la Floresta. A Mira-sol s’urbanitzarà per valor de 400.000 euros el sector de la Capella de Sant Joan i es destinaran un total de 500.000 euros més al pla d’asfaltat i voreres del municipi.

En un altre ordre de coses, és destacable la dotació de 700.000 euros pel projecte de ciutat intel•ligent. Segons Carles Brugarolas, aquests diners es destinaran gairebé en la seva totalitat a un centre de control de tots els elements smart que té i tindrà la ciutat (sistema de reg, enllumenat, control del trànsit...). Pel que fa la construcció d’habitatge protegit, 12,6 milions serviran per iniciar 150 habitatges protegits: 63 de compra i 87 de lloguer.

El que més baixa
Els grans perjudicats pel pressupost del 2012 seran, en primer lloc, les entitats esportives i culturals. L’ajuntament destinarà 1,4 milions d’euros les entitats i agents socials i culturals un 12,5% menys que l’any passat. També pateixen una rebaixa important les partides dedicades al comerç, les empreses i els centres de recerca i desenvolupament apartat en que s’invertiran 600.000 euros, un 33% menys que el 2011.

Destaca també la reducció d’inversions en equipaments i urbanitzacions. L’any 2011 s’hi van dedicar 3,4 milions i enguany se’n destinaran 2,4 (un 30% menys). La cooperació internacional, per altra banda se’n veurà afectada: l’Ajuntament passarà de dedicar-hi l’1% dels pressupost al 0,7%.

Què condiciona el pressupost?

Hi ha menys diners i les causes d’aquest fet tenen noms i cognoms. La primera és la previsió de 3,5 milions que han de servir per sufragar les expropiacions de les zones verdes que el Pla General Metropolità va col·locar a Sant Cugat l’any 1976. Una segona causa important és la dotació que l’Ajuntament ha de fer a la nova Àrea Metropolitana. Així 4,2 milions del 2012 han de marxar cap a aquesta nova institució tot i que se suposa que tard o d’hora hauran de tornar en forma d’inversió a la ciutat.

Una altra causa de les pèrdues de diners respecte el 2011 és la que ve de les transferències de la Generalitat i l’Estat. Sant Cugat rebrà 1,3 milions menys que l’any passat de les administracions, xifra a la que cal sumar 700.000 euros que el consistori deixarà de recaptar en concepte d’impostos. Per fer front a aquests contratemps, s’espera recaptar un 25% de diners més en taxes (un total de 7,4 milions). Gran part d’aquest increment vindrà a través de la nova taxa del clavegueram amb la que s’espera recaptar uns 3 milions cada any.

L’endeutament municipal augmenta
Està previst que l’endeutament de la ciutat pel 2012 sigui del 73% com a màxim. El límit legal que s'ha fixat per poder demanar crèdits és del 75%, la qual cosa permetrà a l’equip de govern poder recórrer a préstecs per destinar-los a inversions per la ciutat. Segons ha explicat Carles Brugarolas, hi ha previst demanar uns 6 milions d’euros de préstecs en aquest sentit.

Mà estesa per negociar amb l’oposició
El pressupostos s’han d’aprovar definitivament en un plenari de l’Ajuntament. La majoria absoluta de CiU garanteix que aquest esborrany serà aprovat sense problemes. Malgrat això, des del govern de la ciutat s’ha deixat clar que es té la intenció de sentir la veu de l’oposició i que estan oberts al diàleg.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem