Front comú en contra dels desnonaments

La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques de Sant Cugat i l'Ajuntament han acordat treballar conjuntament per buscar alternatives als problemes d'habitatge

La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques de Sant Cugat (PAHStC) i l'Ajuntament de Sant Cugat han decidit unificar esforços i buscar vies alternatives als problemes de desnonament que actualment pateixen algunes famílies santcugatenques. En una reunió entre la PAHStC i l'Ajuntament el passat dimecres 31 d'octubre, l'alcaldessa, Mercè Conesa, va manifestar la seva voluntat i compromís de tirar endavant diferents actuacions com mantenir reunions amb els representants de les entitats bancàries presents a Sant Cugat per aconseguir algun acord en benefici de les famílies que estan patint desnonaments per no poder fer front a les hipoteques dels habitatges.

Els membres de la PAHStC van demanar la dació en pagament de les hipoteques en nombroses concentracions i manifestacions a les diferents entitats bancàries de Sant Cugat. L'Ajuntament, per la seva banda, assegura que s'estan duent a terme diferents accions per promoure l’habitatge social. En aquest sentit, Mercè Conesa ha manifestat que la seva voluntat és treballar juntament amb la PAHStC però també amb altres entitats com Càriats, Promusa, l'Ajuntament i entitats veïnals.

A favor
La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques de Sant Cugat veuen amb bons ulls treballar juntament amb l'Administració així com amb altres entitats santcugatenques. Segons un dels seus membres, Julià Mesteri, "cal comptar amb el coneixement dels diferents actors de la ciutat per aconseguir una situació millor per aquestes persones". Ho ha dit a la roda de premsa que s'ha fet aquest dilluns 5 de novembre al Casal Popular La Guitza.

També han valorat positivament la suspensió de l’impost de la plusvàlua en les famílies víctimes de desnonaments, que s'està aplicant des de fa un any a Sant Cugat, així com la voluntat de l'Ajuntament de crear una taula de debat amb els diferents actors implicats per debatre i trobar els millors solucions a aquest problema.

En contra
No obstant això, la PAHStC ha manifestat que la intervenció de Promusa es queda curta perquè tot i ser habitatge de lloguer, moltes vegades els afectats no disposen dels diners necessaris per pagar aquest import. Un dels afectats també present a la roda de premsa ha explicat que s'hauria de canviar el mecanisme perquè si tens una hipoteca no et pots inscriure i "em vaig quedar sense la possibilitat d'accedir al sorteig".

A més, demanen que l'Oficina Local d'Habitatge no només es traslladi a unes noves instal·lacions, com es va acordar amb l'Administració, sinó que la potenciació de la mateixa es faci evident quant a la seva funció i el plantejament de fons, així com un augment de protagonisme dels Serveis Socials.

Demandes reiterades
Aquest acord arriba després que la PAHStC hagi fet sentir la seva veu nombroses vegades als plens municipals davant dels dirigents polítics de Sant Cugat, a qui els han demanat reiteradament una actitud més proactiva per ajudar els afectats per desnonaments. Amb la recent trobada amb l'alcaldessa sembla que a partir d'ara l'Administració local es posarà a treballar sobre la realitat, i no sobre el paper, com han manifestat els membres de la plataforma de Sant Cugat.

Manifestació a Barcelona
Membres de diferents plataformes de la província de Barcelona, entre les quals la de Sant Cugat, PAHStC, han ocupat aquest dilluns 5 de novembre la seu central de Catalunya Caixa de Barcelona. Al voltant de dues-centes persones s'han trobat per fer pressió a les portes d'aquesta entitat bancària i demanar la dació en pagament als afectats. Unes dacions en pagament que segons alguns afectats santcugatencs només es concedeixen si els afectats són majors de seixanta anys, però no en els casos de gent jove. "A canvi ens ofereixen dacions parcials, però és el mateix". Segons han explicat els membres de la PAHStC, la dació parcial és un canvi de nom del deute, "en lloc de ser una hipoteca, passa a ser un préstec".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem