Les reaccions santcugatenques a l'activació de l'article 155

El govern espanyol acorda cessar Puigdemont, Junqueras i tots els consellers del Govern, i eleccions autonòmiques en un termini màxim de sis mesos

Cessar Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i tots els consellers del Govern català, entre ells els santcugatencs Raül Romeva i Clara Ponsatí, i eleccions autonòmiques en un termini màxim de sis mesos. Aquestes són algunes de les mesures concretes que ha adoptat el govern espanyol per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, i que Mariano Rajoy ha anunciat després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres aquest dissabte, 21 d'octubre.

Un anuncia que ja compta amb les primeres reaccions per part dels polítics santcugatencs.

Mireia Ingla, portaveu d'ERC, ha deixat clar que "davant d'aquest cop d'estat que s'està plantejant, el que ha de quedar molt clar als ciutadans i ciutadanes de Catalunya és que complirem el mandat democràtic de l'1 d'octubre que va ser clarament fer la República Catalana". En tot cas, ha fet constar que no faria encara un posicionament de partit.

Pere Soler, primer secretari del PSC local, ha remarcat que "no ens agrada haver arribat a aquest punt; sempre hem dit que ni DUI ni 155, i sempre hem confiat en el diàleg". Davant l'activació d'aquest article, Soler assenyala que "creiem que el president Carles Puigdemont té dues opcions. O bé convoca eleccions de manera immediata per intentar evitar les mesures del 155, o bé al llarg del que sigui la tramitació de la posada en marxa de l'aplicació del 155 al Senat, pugui aprofitar aquesta etapa per dialogar, per dir quina és la situació, i tirar endavant".

"No hem d'oblidar que hem arribat a aquest punt per l'immobilisme del govern central del Partit Popular, i per la fugida endavant de Junts pel Sí amb el suport de la CUP, i creiem que hi ha esperança de diàleg. Que s'asseguin, que parlin, i a veure si podem trobar una altra sortida que no sigui l'aplicació del 155", ha demanat.

Àlvaro Benejam, president del PP Sant Cugat, ha volgut expressar el suport de la formació local a la decisió presa pel Consell de Ministres."El que es necessita ara, i ho creiem sincerament, és la tornada a la normalitat democràtica en aplicació de les lleis, és a dir, una tornada a la legalitat". En aquest sentit, ha afirmat que "aquest article 155 és el que ens permet aquesta tornada a la legalitat constitucional", per això el seu suport a la decisió, esperant que "en el termini més curt possible sigui aprovada pel Senat i aplicada en la forma que ha dit el Mariano Rajoy".

En l'àmbit local, Benejam ha afirmat no creure en l'oferta de diàleg del bloc independentista perquè "creiem que no és una veritable oferta de diàleg, sinó que és una trampa". En aquest sentit, afirma que "el que es refereix l'independentisme quan ofereix diàleg, no és un diàleg per com resoldre aquesta situació i tornar a una situació dintre la legalitat, sinó que l'objectiu és com sortir d'Espanya". "Aquí no ens trobaran mai", ha recordat, ja que "creiem en una Espanya unida; creiem en una Catalunya dintre d'Espanya. Ens sentim igual d'espanyols que de catalans, perquè és el que som i, per tant, no volem que això canviï".

Ramon Gutiérrez, portaveu d'ICV-EUiA, ha lamentat que "tant el PP, com Ciutadans i PSOE, que comparteixen proposta, s'han alineat en la resposta totalitària; han decidit cremar els ponts i llençar més benzina al foc i acabar amb qualsevol opció de millorar la situació a través del diàleg". Davant aquesta situació, Gutiérrez afirma que "per part nostra, l'únic que ens queda és seguir defensant el treball unitari de totes les forces polítiques que estem per la democràcia i per les llibertats, per la defensa dels drets civils i per la defensa de l'autogovern".

En aquest sentit, ha apuntat que "haurem d'esperar com evolucionen les coses, però crec que haurem de treballar pels espais unitaris, per fer convocatòries que interpel·lin el màxim de gent possible, i per plantar cara a aquesta barbaritat de proposta".

Aldo Cirpian, portaveu de Ciutadans, ha considerat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució és "just i necessari" per "restituir la democràcia que hem perdut quan es va efectuar el cop d'estat del 6 i 7 de setembre al Parlament de Catalunya". En aquest sentit, afirma que "el senyor Puigdemont i Junqueras han menyspreat la majoria dels ciutadans que no volem el confrontament", i per això ha afirmat que "són necessàries unes noves eleccions en un nou Parlament que no enfronti a catalans contra catalans, ni a catalans contra la resta d'espanyols".

Igualment, ha afirmat que "ara necessitarem molt de temps per recuperar-nos de les ferides que la irresponsabilitat nacionalista ha deixat a la nostra economia, però sobretot a la fractura social que han provocat". "Nosaltres confiem que el camí començat avui sigui el millor per al nostre futur com catalans, espanyols i europeus", ha sentenciat.

Eloi Rovira, president del PdeCAT Sant Cugat, ha mostrat la seva indignació davant dels fets. "No podem dir sorpresos, perquè malgrat que el President de la Generalitat i el Govern ha fet els passos per declarar la independència i suspendre-la en pro del diàleg, i donar aquest marge a la mediació internacional, i al diàleg amb el Govern espanyol, crec que el Govern espanyol tenia ja preparada una resposta independentment de l'actitud que tinguéssim nosaltres", ha afirmat, afegint que aquesta resposta "es va evidenciar dijous amb la resposta a la carta".

Davant l'activació de l'article 155, ha afirmat que "amb aquestes mesures tan impositives estem indignats i molestos. Ara, plena confiança amb el Govern i el President de la Generalitat perquè ens diguin com hem de procedir, perquè evidentment no podem estar gens d'acord que aquesta sigui la via per a res, i ni per nosaltres ni per ningú".

"És vergonyós que al segle XXI estiguem parlant de l'aplicació d'aquest article per primera vegada en la història de la democràcia espanyola, i més en les situacions que estem vivint, d'una manifestació popular del poble Catalunya de manera pacífica; que ens tractin d'aquesta manera és indignant", ha sentenciat.

El TOT Sant Cugat està contactant amb tots els representants municipals. Seguirà ampliació.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem