El Ple defensa els drets de les dones víctimes d'agressions sexuals

La moció havia sigut proposada per ERC-MES arran del judici de La Manada

El Ple municipal ha aprovat una moció a favor de la defensa de les dones víctimes d'agressions sexuals. La mesura, que havia sigut proposada arran del resultat de la sentència de la Manada, el passat 26 d'abril, va ser presentada el 3 de maig pel grup d'ERC-MES. A ella, s'hi van adherir els grups municipals de PDeCAT-Demòcrates, ICV-EUiA i PSC, presentant una moció conjunta pel Ple municipal d'aquest 21 de maig.

La mesura, que s'ha aprovat per unanimitat (a excepció del PP, que s'ha abstingut en la votació dels punts tercer i sisè), ha manifestat des de l'ens municipal el suport a totes les dones víctimes d'agressions sexuals, i anima a totes les persones a mostrar el seu rebuig a la sentència del cas de la Manada. Així mateix insta el Congrés dels Diputats i el Senat que a la pròxima revisió del Codi Penal s'incorpori la perspectiva de gènere, alhora que demana al Consell General del Poder Judicial i les institucions competents garantir la formació obligatòria i continuada de la judicatura per a la garantia dels drets de les dones.

L'aprovació de la moció també afirma que es durà terme un protocol municipal per a la prevenció i l'abordatge de situacions d'assetjament sexual en els espais d'oci i de lleure, donant compliment efectiu a la moció per uns espais d'oci lliures de violència masclista aprovada el 15 de maig de 2017, alhora que es forma els i les professionals de l'Ajuntament en aquest tipus de violència.

Mireia Ingla, portaveu del grup ERC-MES, ha destacat que "la injustícia del cas es deu bàsicament al biaix patriarcal de la sentència i que malauradament tenen moltes resolucions judicials, que no defensen la meitat de la població que som les dones". Alhora, però, Ingla ha indicat que "aquesta és una moció on no es demana directament la modificació del codi penal, perquè pensem que no són lleis que s'hagin de canviar a cop calent, quan passa un cas com aquest: és un problema d'interpretació, de no poder interpretar a favor de la víctima".

En el mateix sentit s'ha expressat la tinenta d'alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Susanna Pellicer, que ha lamentat que "situa la càrrega de la prova en la víctima, perquè es posa el focus en el seu comportament i no en el comportament que han tingut els autors".

Per la seva part, Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, ha volgut afegir que "ens hem sumat perquè creiem que no només la víctima va patir una violació múltiple per part dels agressors, sinó que també una violació penal i institucional". També ha expressat la importància del fons ideològic en aquest cas, ja que "el que creiem necessari és que es treballi per acabar amb el patriarcat a les institucions judicials. No pot haver-hi una comissió d'homes decidint què és violació i que no ho és".

"Com un partit feminista que som no podíem negar-nos a posar-nos al costat" ha començat Pere Soler, regidor del PSC de Sant Cugat. "Psicòlegs i psiquiatres -ha afegit- manifesten el rebuig a la sentència. No té sentit el recurs del consentiment" ha volgut deixar clar. A més, ha sentenciat que "la responsabilitat per actuar amb professionalitat, objectivitat i ètica ha quedat entredita amb aquesta sentència".

El regidor no-adscrit, Dimitri Defranc, ha defensat que "hem de tenir jutges més empàtics i, per tenir-los, hem de tenir legisladors més empàtics i polítics empàtics, deixant fora els extremismes que veuen la política com una tabula rasa pels seus interessos". Un punt de vista que ha contestat Álvaro Benejam, del PP, que "precisament els jutges han de ser poc empàtics: no han de ser empàtics ni amb les víctimes ni amb els autors". Tot i això, s'ha mostrat d'acord amb la línia general de la mesura, a excepció dels punts tercer i sisè. Alhora, ha transmès que aplaudeixen que la fiscalia i l'acusació recorrin la sentència per defensar els càrrecs de violació i no d'abús, ja que "en l'estat de dret caben recursos i aquests no poden ser canviats per les mobilitzacions ciutadanes".

D'altra banda, la regidora Múnia Fernández, de Ciutadans, també ha volgut emfatitzar la defensa del món judicial, ja que ha destacat que "això és la separació de poders". Alhora, ha destacat que en poques ocasions la societat espanyola ha clamat d'una manera tan conjunta a places, llocs públics, etc., com en el dia en què es va publicar la sentència de l'audiència de Navarra sobre el cas de La Manada".

Finalment, Núria Gibert, regidora de la CUP-PC ha volgut anar més enllà en el seu vot favorable a la moció: "ens preocupen els fets com el d'aquesta sentència però volem subratllar que no és un fet aïllat. La cultura de la violació és present en la nostra societat i en les relacions sexo-afectives que tenim dia a dia". "El més greu -ha afegit- ha sigut el debat sobre el consentiment. Pensem que hem d'avançar més enllà del 'No és no!'. Les relacions afectives i sexuals han d'estar basades en l'horitzontalitat, no en consentir".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem