El referèndum de l'1-O genera debat al ple municipal

El PP i Cs han presentat una moció per no donar suport al referèndum, mentre que el PSC ha presentat una moció per protegir l'Ajuntament davant el procés de convocatòria del referèndum

El referèndum de l'1 d'octubre per la independència ha generat debat al ple municipal d'aquest dilluns, 17 de juliol. De fet s'han presentat dues mocions diferents amb el referèndum com a protagonista. 

La primera proposta ha arribat a mans del PP i Cs per demanar que Sant Cugat es comprometés a no donar suport ni cedir recursos municipals materials i/o personals per a la celebració del "referèndum il·legal". En la moció, a més, els dos partits han demanat al govern municipal que tramiti la baixa de l'Associació de Municipis per a la Independència de manera immediata. 

El debat de la moció però s'ha centrat en la legalitat del referèndum i en l'"extorsió" dels funcionaris de l'Ajuntament. En aquest cas, el portaveu del PP, Àlvaro Benejam, ha recordat que el problema del referèndum és "tal com està plantejat és il·legal". Mentre que el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha apuntat a "l'extorsió que hi ha sobre els funcionaris de l'Ajuntament". 

Per la seva banda, el portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha volgut recordar que "sí que volem un referèndum, nosaltres hem presentat dubtes sobre les garanties. El PP sou els culpables de tot això. Nosaltres l'1-O ens mobilitzarem". 

El regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor ha qüestionat el contingut de la moció. D'una banda, pel que fa a la legalitat, ha preguntat per quin motiu és il·legal, "per deixar una sala", referint-se als espais destinats a votar. Pel que fa a l'extorsió, Villaseñor ha destacat que "com vostè sap no és obligatori que el personal dels ajuntaments formin part d'aquestes eleccions. La moció no crida ni al diàleg ni a parlar-ne". 
 

També ha parlat de les suposades extorsions el regidor de la CUP-PC Ignasi Bea. "Vostè menteix sistemàticament. Això d'extorsió a funcionaris? Vingui i digui-ho, surti de la seva cova i deixi de fer servir massivament la mentida". 


Per la seva banda, la tinenta d'alcalde Carmela Fortuny s'ha adreçat al PP i a Cs per dir-los que "és important que se centrin en la participació i treballin per la participació. Això és el que fa els pobles i la democràcia". 


La moció no ha comptat amb el suport de cap de les altres formacions representades al ple municipal. Per la seva banda el PSC s'ha abstingut. Per això mateix ha quedat rebutjada. 

Objectiu: "protegir l'Ajuntament"

El portaveu del PSC, Pere Soler FOTO: Artur Ribera

La segona moció amb el referèndum com a protagonista l'ha presentat el PSC

En aquest cas, tal com ha explicat el portaveu del partit, Pere Soler, en la moció s'ha demanat que l'Ajuntament exigeixi a la Generalitat que, en el cas que el Govern demani la col·laboració de l'Ajuntament, ho faci de forma oficial i per escrit. 

A més, el text també contempla que es demani al secretari de Sant Cugat un informe escrit i signat sobre la participació de l'Ajuntament en el referèndum en cas que fos convocat oficialment pel govern de la Generalitat. 

De fet, la moció és per protegir i informar el funcionariat de l'Ajuntament perquè no hagin de col·laborar de manera obligada, en l'exercici de les funcions públiques, amb cap iniciativa sense cobertura legal establerta.

Durant el debat de la moció, el portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha destacat que considera "absurd que se'ns demani concreció als plens dels ajuntaments, quan qui convoca el referèndum encara no ho ha acordat". 

Per la seva banda, el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor ha apuntat que "el dret a l'autodeterminació ha d'estar implícit i que cadascú voti el que li sembli i entenem que es donaran totes les garanties".

El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha destacat que "el PSC ens té desconcertats amb els discontinus canvis de rumb. No és potestat dels partits polítics protegir la legalitat amb mocions".

Per la seva banda, la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha afegit que "no penso que estigui feta amb bona fe aquesta moció. Pretén que ens posicionem i a provocar la por als treballadors públics".

Finalment, la tinenta d'alcalde Carmela Fortuny, ha refermat el compromís de PDeCAT demòcrates amb el referèndum i li ha demanat tranquil·litat al PSC, perquè el referèndum haurà de tenir totes les garanties. Per garantir el dret del poble de Catalunya a decidir pel seu futur i a emparar totes les persones físiques que hi participin". 

La moció ha comptat amb el suport del PP. Cs i ICV-EUiA s'han abstingut i PDeCAT i ERC-MES han votat en contra. La moció ha estat rebutjada. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem