Sant Cugat es declara ciutat lliure d'empreses que fabriquen armes

La moció, proposada pel Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs, ha estat aprovada per la majoria dels membres del consistori

Sant Cugat del Vallès s'ha declarat ciutat lliure d'empreses que fabriquen armes. Així ho ha acordat el ple municipal del mes de juliol, a proposta del Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs, i amb els vots favorables de la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA, PDeCAT-Demòcrates, PSC i el regidor no adscrit Dimitri Defranc, i amb el vot contrari del PP i Ciutadans.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Sant Cugat vetllarà perquè es valorin les empreses que no tinguin cap vincle amb el mercat armamentístic, exceptuant els casos en què l'objecte del contracte tingui a veure amb el subministrament del material necessari que requereix el cos de seguretat ciutadana i el de protecció civil de Sant Cugat.

Un compromís que es traduirà en la tramitació de les disposicions necessàries per a la seva articulació en el termini màxim de sis mesos, així com treballant amb el Centre Delàs d'Estudis per la Pau per informar de les empreses vinculades amb la fabricació d'armament.

D'aquesta manera, es declara Sant Cugat ciutat lliure d'empreses que fabriquin armes i per tant rebutja la instal·lació a la ciutat d'empreses que tinguin alguna relació amb la producció i venda d'armament.

Jordi Calvo, durant l'exposició de la moció  FOTO: J.M.Vallès

La moció l'ha presentat Jordi Calvo, membre del Centre d'Estudis per la Pau, qui l'ha justificat dient que la venda d'armament és el que provoca les guerres, demanant que no es permeti que a Sant Cugat, i Catalunya, s'instal·lin més empreses que produeixin armes ni en fomentin el seu comerç "per ser coherents i no col·laborar al fet que hi hagi més guerres al món".

Álvaro Benejam, regidor del PP, s'ha mostrat en contra de la moció, perquè "confon la crisi migratòria amb el comerç d'armes, i són coses diferents". En aquest sentit, ha lamentat que "parteix d'una premissa falsa, dient que si no hi hagués armes, no hi hauria guerres, i no és així, ja que depèn de la llibertat humana el fet d'haver-hi guerres, les armes són posteriors". Igualment, ha defensat la inversió del Ministeri de Defensa en armament per defensar el país.

Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, també s'ha mostrat contrari, tot i defensar el seu "suport a la cultura de la pau". El vot contrari ha dit que és per "ser una barreja d'idees desordenades". En aquest sentit, ha lamentat que s'apunti a diferents empreses que "no tenen a veure amb producció militar", i incoherències com que s'assenyala a Gutmar, "l'empresa que substitueix Delphi i que, segons aquesta moció, no podria estar a Sant Cugat".

Ramon Gutiérrez, regidor d'ICV-EUiA, ha defensat la moció lamentant la posició del PP i Ciutadans, i ha apuntat que creu que "la crisi migratòria i les guerres estan lligades. Són les mateixes empreses les que fabriquen les armes i les que posen les fronteres quan entren als nostres països".

En el mateix sentit s'ha manifestat Èric Gómez, regidor d'ERC-MES, dient que "els refugiats no fugen d'altra cosa que no sigui una guerra". Igualment, ha lamentat la posició del PP i Ciutadans, dient que "sí que són conceptes estretament lligats".

Ignasi Bea, regidor de la CUP-PC, ha contradit la posició de Ciutadans dient que "crec que la moció és atemporal i que vol anar contra la producció armamentística; el que passa és que se li ha donat un context de les conseqüències d'una guerra, i el més recent és la crisi dels refugiats, per tant no és un batibull d'idees, sinó una contextualització", i ha lamentat la posició del PP.

Per part del PSC, el regidor Pere Soler ha lamentat que es doni "la volta a les coses", parlant de la posició de Ciutadans, per "generar confrontació entre les formacions polítiques". "La moció té un clar sentit, anar contra les divisions específiques de les empreses que es dediquen a la fabricació d'armes", ha recordat.

Susanna Pellicer, en nom del PDeCAT-demòcrates ha manifestat el suport a la moció, recordant l'esmena que sí que la ciutat seguirà comprant armament per als cossos de seguretat de la ciutat, que serà l'excepció.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem