Què es juga Sant Cugat a les eleccions espanyoles?

El futur econòmic de l'Ajuntament de Sant Cugat es pot veure alterat per decisió del govern espanyol

El 23 de juliol se celebren les eleccions generals espanyoles i més de 65.000 santcugatencs estan cridats a les urnes. Més enllà de la política estatal i nacional i àmbits com els drets socials de tota la ciutadania, a Sant Cugat també hi ha en joc diversos projectes i reptes pendents que depenen del govern espanyol de torn. 

L'economia municipal, en joc

El més rellevant per l'Ajuntament de Sant Cugat, i per la resta de municipis, és la suspensió de la llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, la normativa que controla els comptes dels municipis per impedir dèficits i endeutaments desmesurats. Arran de la pandèmia i la conseqüent caiguda d'ingressos, el govern espanyol va suspendre aquestes dues lleis i va donar més flexibilitat als consistoris per gastar més diners. Per exemple, es va permetre destinar els estalvis a despesa corrent com el pagament de serveis, cosa que habitualment està prohibida.

Per ara, el govern espanyol ha suspès les lleis per aquest 2023 i caldrà veure si la suspensió s'allarga també pel 2024, una decisió que segurament prendrà el nou govern. Si no es manté la suspensió, l'Ajuntament de Sant Cugat tornaria a estar limitat i la dificultat per quadrar els comptes s'agreujaria. De fet, l'anterior govern municipal ja va admetre un desfassament de setze milions d'euros des del principi de mandat, ja que els ingressos havien caigut 5,5 milions d'euros i les despeses havien augmentat 10,5 milions. Així, aquesta decisió esdevindrà fonamental per Sant Cugat i els comptes municipals. 

Més info: L'Ajuntament de Sant Cugat registra un "desfasament" de 16 milions d'euros

Un dels motius que expliquen la davallada d'ingressos és el canvi de l'impost de la plusvàlua, que s'ha deixat de cobrar quan l'immoble havia perdut valor entre la compra i la venda. Per això, l'Ajuntament de Sant Cugat va reclamar al govern espanyol un mecanisme de compensació pels ajuntaments.

Més info: Sant Cugat demana a l'Estat compensar els ingressos municipals

El futur barri de Ca n'Ametller

El gran projecte que marcarà els pròxims anys i el futur de Sant Cugat és el nou barri de Ca n'Ametller, que ja s'ha començat a dibuixar. Tot i això, per poder desenvolupar el barri, que ocupa 60 hectàrees entre Can Fontanals, Can Cabassa i Can Mates Oest, és imprescindible la cobertura de la via de la Renfe. Una actuació que ha de passar pel govern espanyol. L'anterior govern santcugatenc es va reunir amb responsables de l'executiu espanyol i es van mostrat optimistes que la cobertura, valorada en més de 50 milions d'euros, es pogués dur a terme entre el 2024 i 2025. S'haurà de veure en què queda tot plegat.

Més info: La cobertura de les vies de la Renfe a Ca n'Ametller costarà uns 55 milions d'euros

Un altre compromís recent del govern espanyol han estat els intercanviadors entre les estacions de la Renfe i FGC a Sant Cugat, a Volpelleres i Hospital General. Aquestes actuacions estan pressupostades en 20 milions d'euros, però ja s'ha avisat que el nou executiu espanyol podria aturar-ho. 

Més info: 20 milions d'euros pels intercanviadors de Renfe i FGC a Sant Cugat

Pel que fa a la mobilitat, una decisió que queda sobre la taula del govern espanyol fa referència a l'AP-7. Sobre aquest autopista, les pantalles acústiques de Mira-sol ja estan compromeses, però restarà pendent la demanda de les pantalles acústiques a Valldoreix per reduir el soroll que pateixen els veïns.

Més info: Sant Cugat demana solucions al soroll de l'AP-7 a Valldoreix

Finalment hi ha altres reivindicacions històriques que passen pels ministeris del govern espanyol, com són els jutjats propis o l'oficina de la Seguretat Social. Ara, els santcugatencs tenen aquests serveis a Rubí i Cerdanyola respectivament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem