Finances, mobilitat, seguretat i neteja, prioritats del Govern

L'alcalde ha marcat les prioritats de l'equip de govern de Sant Cugat en una roda de premsa per fer balanç

L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts), ha posat damunt la taula les prioritats del govern de la ciutat per aquest 2024, entre elles ha destacat acabar amb el deute de l'Ajuntament, la mobilitat, la seguretat i la neteja del municipi. Vallès ho ha fet durant la tradicional trobada entre periosistes i premsa de principis d'any.

Pressupost

Pel que fa a l'estat econòmic de l'Ajuntament, l'alcalde ha remarcat que el govern, format per Junts i ERC, ha aprovat el pressupost "en temps i forma" abans d'acabar el 2023, una cosa que no passava des del 2018, en l'últim govern convergent. De fet, el tripartit tot i tenir majoria absoluta, no va aprovar l'últim pressupost per al 2023 i es va prorrogar el del 2022. "Ens ha tocat fer una gestió econòmica complicada i un pressupost de contenció, tot i això, donarem resposta a les necessitats de la ciutadania!". Vallès també ha dit que l'objectiu és posar fi a aquesta situació econòmica aquest mateix curs, "no com proposen altres partits de l'oposició". "Hem de començar a treballar", ha afegit.

Més info: Junts i ERC aproven el pressupost de 2024 amb el suport del PP

En aquest sentit, el tinent d'alcaldia d'Hisenda i Economia, Carles Brugarolas (Junts), ha explicat que l'Ajuntament va optar per no apujar impostos per no repercutir la situació a la ciutadania: "L'Ajuntament necessita un procés de redimensió, sortir del pla de sanejament i ser capaços de solucionar els problemes de la ciutat". En paral·lel, Brugarolas ha destacat que s'està estudiant la venda de patrimoni municipal. "Si es posa alguna cosa a la venda serà algun actiu que no val la pena tenir dins del patrimoni municipal". Es va estimar que es podrien obtenir 3 milions d'euros per la venda de patrimoni municipal.

Al seu torn, el tinent d'alcaldia de Drets Socials, Bernat Picornell (ERC), ha volgut manifestar que no hi ha hagut retallades en drets socials: "Hem blindat la despesa social i les subvencions a les entitats. El balanç és positiu perquè tenim molts projectes en marxa que ja venien del 2023". Picornell ha destacat el pla per atendre el sensellarisme a Sant Cugat i 20 desnonaments parats des de l'inici de mandat.

Neteja

L'alcalde també ha subratllat la neteja com un dels principals problemes que veuen els ciutadans a Sant Cugat. En aquest sentit, al ple de desembre es va aprovar el nou contracte de neteja de la ciutat, tot i que ara s'ha de començar la licitació i es preveu que es posi en marxa a finals del 2024. Així, la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Crisitna Paraira (Junts), ha destacat que s'està treballant la manera de poder ampliar la neteja fins que arribi el nou contracte. "Hem de viure aquesta transitorietat de manera més amable. La sequera no ens ajuda a tenir una ciutat més neta perquè la majoria de maquinària funciona amb aigua. Estem fent un pla per veure quines actuacions en concret podrem fer. Es posarà en marxa el nou concurs de recollida de voluminosos i això ens ajudarà a poder tenir la sensació de més neteja".

Més info: Sant Cugat amplia els recursos al servei de neteja i recollida de residus

Mobilitat

Un dels altres grans temes que es perceben com un dels principals problemes de la ciutat és la mobilitat, una conclusió que es desprèn de totes les enquestes que fa l'Ajuntament. D'aquesta manera, el nou consistori vol elaborar un nou pla de mobilitat, amb l'assessorament de diferents experts. De fet, Paraira ha destacat que s'han de fer accions concretes per anar solucionant alguns punts problemàtics de la ciutat i s'ha de renovar el conveni econòmic amb l'Àrea Metropolitana per poder renovar la flota d'autobusos. Pel que fa a una possible vianantització dels Quatre Cantons (mesura que s'inclou al Pla de Mobilitat actual), Paraira ha dit que no es descarta, però que s'hauria de fer sabent per on passarien els cotxes que ara hi circulen.

Més info: Vallès: "Buscarem una solució provisional per l'Anella Verda i farem un pla de mobilitat"

Seguretat

Un dels altres temes que ha post l'alcalde sobre la taula ha sigut la seguretat, i és que tant Vallès com Picornell han explicat que l'objectiu és ampliar la plantilla de la Policia Local de Sant Cugat. 

Més info: Sant Cugat incorporarà aquest gener agents nous de Policia Local

Equipaments

Durant la trobada, el govern també ha volgut destacar els equipaments que es posaran en marxa aviat a Sant Cugat. Dins d'aquests, els que veuran aviat la llum seran el Teatre de La Unió, el Complex Aquàtic de Mira-sol o el pavelló de la rítmica de la Guinardera. Tot i això, el govern ha parlat de recuperar el projecte de la nova Biblioteca Gabriel Ferrater, el qual s'aprovarà en el ple de març, tot i que no es preveu que es comenci la seva execució ja. D'altra banda, també hi ha planificada una nova centralitat esportiva a la Guinardera que inclouria un nou pavelló, el qual s'havia de fer inicialment a l'avinguda de Roquetes.

Sobre l'equipament que més ha marcat els 4 anys la política de la ciutat: La Mirada, el govern ha remés les preguntes als comunicats de la setmana passada. I el tinent d'alcalde Picornell ha recordat que el pacte ja incloïa estudiar possibles alternatives per a l'escola. 

Més info: Les inversions previstes a Sant Cugat pel 2024: carril bici i complex aquàtic

Més info: La Mirada s'allunya del Bosc de Volpelleres: l'Ajuntament estudia dues alternatives

Relació dels dos socis de govern

"La relació és molt bona. És el govern de la ciutat, ni de Junts ni d'ERC, si no de la ciutat. La gràcia d'un govern és poder enraonar", ha destacat Vallès. En la mateixa línia s'ha pronunciat el líder d'ERC, Bernat Picornell: "Fem un bon balanç positiu de l'inici d'aquest mandat. Teníem moltíssims projectes damunt de la taula".

Més info: Amb l'Escola La Mirada i l'educació pública no s'hi juga!

Habitatge

En matèria d'habitatge, el govern ha explicat que s'ha de continuar estudiant Ragull Centre o Ca n'Ametller, però que són projectes a llarg termini. 

Més info: El govern aposta per crear "una centralitat esportiva" a La Guinardera

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem