La Mirada s'allunya del Bosc de Volpelleres: l'Ajuntament estudia dues alternatives

El Bosc de Volpelleres passa a ser l'última opció "davant les incerteses econòmiques, judicials i ambientals"

L'Ajuntament de Sant Cugat estudiarà dues possibles ubicacions alternatives per la construcció de La Mirada "davant les incerteses econòmiques, judicials i ambientals per construir-la al parc del bosc de Volpelleres". Així ho ha confirmat el govern de Junts i ERC en un comunicat, en què detalla els dos espais que analitzarà: l'avinguda de la Clota (on actualment hi ha un aparcament i part dels mòduls provisionals de La Mirada) i l'avinguda d'Europa a tocar dels Túnels de Vallvidrera. Cal recordar que la comunitat educativa ha rebutjat aquestes ubicacions alternatives.

Més info: L'AFA La Mirada vol "alternatives viables" i titlla de "nyap" les propostes del consistori

D'aquesta manera, el govern començarà a treballar en aquestes dues ubicacions alternatives. Tot i no descartar la possibilitat de construir l'escola al Bosc de Volpelleres, aquesta passarà a ser l'última opció.

Més info: Sense consens en La Mirada: noves ubicacions i crispació de la comunitat educativa

L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts), ha explicat en el comunicat que la intenció d'estudiar alternatives és per tenir l'escola construïda com més aviat millor: "La nostra prioritat és donar resposta al més aviat possible a les necessitats de les famílies i de tota la comunitat educativa. No podem tenir encallat sine die aquest projecte, els nens i nenes de La Mirada necessiten tenir una escola definitiva".

Les ubicacions per La Mirada

Parcel·la que s'estudiarà com a opció per construir La Mirada FOTO: Bernat Millet

Parcel·la que s'estudiarà com a opció per construir La Mirada FOTO: Bernat Millet

  • Terreny de l'avinguda de la Clota amb l'avinguda de can Bellet: està situat on actualment hi ha un aparcament i part dels mòduls provisionals de La Mirada. Se li unirien alguns petits terrenys adjacents per conformar un espai total de 8.400 metres quadrats per encabir el nou edifici de l’escola. Aquesta parcel·la està ben comunicada amb transport públic i amb carril bici. Es troba al costat de l'Escola l'Olivera. Segons el Consistori, aquesta opció no suposa haver de fer cap modificació urbanística i permetria iniciar immediatament la redacció del projecte constructiu. La previsió seria que el nou edifici de l’escola entrés en funcionament al curs 2027/28.

 

  • Terreny av. d’Europa / c. de Campanyà: és una parcel·la de 9.000 metres quadrats a tocar de l’autopista C-16, de la zona esportiva de la Guinardera i del pont que connecta amb el barri de Volpelleres. Aquesta opció requereix una modificació prèvia de planejament urbanístic. La previsió seria que el nou edifici de l’escola entrés en funcionament al curs 2028/29.

 

En blau, l'opció de l'avinguda de la Clota. En vermell, la de l'avinguda Europa. I, en groc, la prevista al Bosc de Volpelleres.

Captura de Pantalla 2024 01 12 a les 13.31.05

El Bosc de Volpelleres

L'Ajuntament de Sant Cugat justifica aquesta decisió per les "incerteses jurídiques, ambientals i econòmiques de construir l'escola en el Bosc de Volpelleres". Actualment, la construcció del centre al bosc està immersa en una batalla judicial amb les entitats ecologistes, que el Consistori assegura que es podria allargar durant anys. De fet, l'obra està parada de manera cautelar per la justícia des de finals de 2022.

Més info: La Mirada rebutja construir l'escola en el pàrquing de l'Olivera

A nivell econòmic, el govern municipal apunta la situació econòmica de l'Ajuntament com un factor a tenir en compte, ja que el Consistori ha d'assumir una part important del pressupost. El cost de l'actual projecte de La Mirada ha anat creixent, passant d’una previsió inicial de 6,5 milions d'euros fins als 9,5 M€ de l’adjudicació definitiva del projecte. De tots aquests imports la Generalitat s’ha compromès sempre a assumir-ne 5,2 M€ mentre que la resta del cost l’ha de pagar Sant Cugat. "Estem parlant de milions d’euros i la situació econòmica actual de l’Ajuntament no és la de fa 4 o 8 anys enrere, malauradament", ha sentenciat l'alcalde Josep Maria Vallès.

Més info: La qüestió econòmica, un nou entrebanc per a la ubicació actual de La Mirada

Història d'entrebancs i retards

La Mirada es va posar en marxa el curs 2016-2017 i des de llavors funciona en mòduls prefabricats i, actualment, separada en dos espais. Inicialment l'escola definitiva havia d'estar llesta pel curs 2019-2020, però des de llavors s'acumulen retards, incompliments i entrebancs de tota mena. L'any vinent acabarà l'etapa de primària la primera promoció de La Mirada, que haurà cursat els tres cursos d'infantil i els tres de primària en aquesta situació de provisionalitat. Durant aquest temps, les famílies han denunciat mancances com la falta de cuina, menjador, gimnàs o biblioteca. A més, el curs ha començat amb retard en alguna ocasió per la no arribada de nous barracons. 

Més info: Una manifestació acaba amb una setmana de protestes de les famílies de La Mirada

 

desembre 2023 de Totmedia

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem