L'oposició s'ofereix a consensuar projectes de ciutat amb el govern

Sis formacions polítiques estaran a l'oposició a l'Ajuntament de Sant Cugat

El Ple municipal que ha quedat constituït aquest dissabte, dia 13 de juny, deixa un escenari més fragmentat que mai, amb set partits polítics, i amb un govern en minoria de CiU encapçalat per l'alcaldessa Mercè Conesa. Això comportarà la necessitat de pactes i acords entre les diferents formacions de l'oposició, que ja han coincidit a remarcar que aposten per una crítica constructiva tot i criticar alguns dels aspectes de la política convergent i el seu model de ciutat.

CUP-PC, l'oposició radical

Núria Gibert rebent la medalla de regidora de mans de Roser Casamitjana, que ha presidit la sessió. FOTO: Lali Puig

La CUP-Procés Constituent és la principal força de l'oposició amb quatre regidors. La seva portaveu a l'Ajuntament, Núria Gibert, ha aprofitat el discurs inicial per reivindicar-se com "l'oposició radical", tot i que ha apuntat que faran també propostes constructives.

"Una altra manera de fer política no només és possible, sinó que és necessària", ha emfatitzat Gibert, que ha recordat que el seu és un "projecte transformador, rupturista, independentista i anticapitalista". Amb tot, la cap de llista de la CUP ha denunciat "el model de ciutat que deixa fora moltes persones".

C's, la transformació

Aldo Ciprián ha promès el càrrec amb la mà a la Constitució. FOTO: Lali Puig

Ciutadans ha entrat per primera vegada al Ple municipal i ho ha fet com a tercera força amb tres regidors. El seu número 1, Aldo Ciprián, ha centrat el discurs en la regeneració democràtica tot i que les seves primeres paraules han anat encaminades a recordar un dels articles de la Constitució espanyola. C's ha expressat la seva voluntat de ser decisiu en la presa de decisions i s'ha obert a dialogar amb el govern municipal.

"Regenerar la política consisteix a fer que la societat civil participi", ha reivindicat. Els quatre eixos principals de la formació, ha recordat Ciprián, són la convivència, la solidaritat, la reducció de la despesa de l'Ajuntament i la reducció d'impostos. "S'ha de governar per tota la ciutadania, no només per uns grups o associacions en particular", ha finalitzat en referència al procés sobiranista i la implicació de l'Ajuntament

ERC-MES, la independència social

Mireia Ingla ha promès el càrrec per "imperatiu legal". FOTO: Lali Puig

Esquerra Republicana ha tornat a l'Ajuntament després de quatre anys d'absència i ho ha fet amb els exsocialistes sobiranistes de MES, sent la quarta força i amb tres regidors. Mireia Ingla ha centrat bona part del seu discurs en les problemàtiques socials: "Tots coneixem algú que ho està passant malament. El benestar ha de ser una prioritat".

Ingla també ha celebrat el final de la majoria absoluta de CiU: "Governar una ciutat no és gestionar-la, sinó escoltar la gent". Sigui com sigui, la portaveu d'ERC ha assegurat que debatran amb el govern tots aquells projectes importants de ciutat que considerin positius. Com no podia ser d'altra manera, Ingla també ha mencionat el procés sobiranista: "Els municipis són una peça clau pel naixement de la república catalana".

ICV-EUiA, a la recerca del consens d'esquerres

Roser Casamitjana durant un Ple municipal. FOTO: Lali Puig

ICV-EUiA ha mantingut els dos regidors que tenia al ple, cosa que, segons Roser Casamitjana, demostra que tenen "espai propi, un espai d'esquerres, ecologista i feminista". Per a la portaveu ecosocialista, la fragmentació del ple és positiva perquè caldrà "més pacte i diàleg". En aquest sentit, Casamitjana ha tornat a reivindicar un acord entre les esquerres: "Les esquerres representen el 40% dels vots i hem de ser capaços de treballar conjuntament".

Casamitjana ha prioritzat en el seu discurs la lluita contra les desigualtats socials: "Sant Cugat no pot seguir sent la ciutat amb més desigualtats, més cara i elitista". Des d'ICV creuen que amb una bona política d'habitatge de lloguer es lluitaria contra això.

PSC, partit municipalista

Pere Soler s'ha compromès a treballar per canviar la Constitució espanyola com a càrrec electe. FOTO: Localpres

El PSC ha passat de dos a un regidor i el seu número 1, Pere Soler, també ha destacat que "la ciutadania vol consensos i acords. L'equip de govern haurà de fer més esforços". A més, ha assegurat que no posaran "pals a les rodes". Soler ha reivindicat el PSC com un partit municipalista, implicat en el dia a dia del municipi i l'opció referent de l'esquerra a Sant Cugat.
 

Un dels eixos que ha defensat Soler és l'aposta per les polítiques santcugatenques: "On el debat sigui estèril i no defensi els interessos dels santcugatencs, no hi serem". La defensa de les persones seguirà sent una prioritat socialista els pròxims quatre anys.

PP, el consens

Álvaro Benejam jurant el càrrec de regidor al Ple municipal de Sant Cugat. FOTO: Lali Puig

Àlvaro Benejam serà l'únic regidor del PP durant aquest mandat, ja que n'ha perdut tres dels quatre que tenia. Benejam ha destacat la tasca de l'oposició en un ajuntament i ha assegurat que des del seu grup apostaran per les propostes constructives. "El PP buscarà consensos per aconseguir polítiques positives per la ciutat", ha assegurat.

Tot i això, Benejam ha refermat el seu compromís amb la defensa de la unitat espanyola: "Serem bel·ligerants en les polítiques que se centrin en uns interessos particulars i que no són de tots els santcugatencs".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem