La gestió de l'aigua a debat: ha de ser pública o privada?

Sant Cugat està estudiant la possibilitat de remunicipalitzar la gestió de l'aigua, ara en mans de Sorea

Aquest diumenge, dia 19 de març, s'ha convocat una manifestació a Terrassa en defensa de la remunicipalització de la gestió de l'aigua, que en molts municipis està gestionada per empreses privades. És el cas de Sant Cugat, que ara està estudiant la possibilitat de recuperar-ne la gestió. Partits com la CUP han convidat els santcugatencs a sumar-se a la mobilització de la capital vallesana.

El Ple Municipal de Sant Cugat va acordar el 2015 estudiar la possibilitat de remunicipalitzar la gestió de l’aigua a Sant Cugat, en mans de l'empresa privada Sorea des de fa més de 40 anys. L’aigua és un servei municipal que presten els ajuntaments, però que poden concedir-ne la seva gestió a una tercera empresa.

La proposta de l’aigua sorgeix des de la CUP-PC i ICV-EUiA, que van argumentar que era una tendència que s’estava donant a municipis arreu del món i que calia aprofitar el venciment de la concessió el 2019 a Sant Cugat. “Hem perdut el control del cicle de l’aigua, amb un model mercantil que ha convertit l’accés i el sanejament de l’aigua en un procés que beneficia unes poques empreses en detriment del medi i la seva població”, argumentava la CUP llavors.

L’objectiu de la remunicipalització, segons aquestes formacions, és abaratir la factura de l’aigua, ja que asseguraven que en alguns municipis havia disminuït un 8%, i poder reinvertir els beneficis en la ciutat.

"En fase d’estudi"

Des de l’equip de govern es van comprometre a crear una comissió per tal d’analitzar el tema. Així s’ha fet i es va encarregar un informe a l'Àrea Metropolitana de Barcelona perquè definís, amb dades objectives, quin és el millor model per Sant Cugat. Actualment és un model de concessió a una empresa privada i, a banda de la remunicipalització, també hi ha ciutats que opten per una gestió mitxta público-privada.

“Com a govern no ens decantem per cap model, volem les dades objectives per poder saber quin és el millor. El que volem és que l’aigua costi menys i tingui garanties”, explicava al TOT la tinenta d’alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira. “Si la remunicipalització ha de costar més diners, no crec que haguem d’anar per aquí”, afegia.

Des de Sorea prefereixen no valorar la situació i apunten que la decisió final és de l’Ajuntament.

"No estem satisfets"

La portaveu de la CUP-PC a Sant Cugat, Núria Gibert, ha explicat al TOT que no estan satisfets amb la tasca realitzada des de l'aprovació de la moció: "Només hem fet una visita a les instal·lacions de Sorea i una reunió". "Estem en un punt mort", ha lamentat.

Gibert, que ha reconegut que és un tema difícil perquè "l'abastiment d'aigua a Sant Cugat és complexe", ha mantingut la seva idea: "La nostra aposta és la remunicipalització del servei. Un bé bàsic com aquest no pot estar en mans privades".

Finalment, la portaveu cupaire ha assegurat que també treballaran per implicar la societat santcugatenca i mostra la seva esperança en què també es pugui mobilitzar com passarà aquest diumenge a Terrassa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem