Sant Cugat canvia el nom de diversos carrers del municipi

Clara Campoamor o Montserrat Abelló tindran carrers a Sant Cugat

El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat el canvi de nom de diversos carrers del municipi. Entre altres, s'han eliminat els noms de tres carrers dedicats a personatges franquistes. A més, tindran un carrer a Sant Cugat importants personatges com Marta Mata, Montserrat Abelló o Clara Campoamor. També es retrà homenatge al 40è aniversari de les escoles bressol.

Més info: Sant Cugat elimina el rastre franquista de tres carrers

Els canvis s'han fet amb els vots a favor del PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. PP ha votat en contra argumentant que no està a favor del "revisionisme" del franquisme i Ciutadans s'ha abstingut perquè no entén com funcionar la comissió que s'encarrega dels canvis de nom i que el govern l'utilitza segons li convé.

El regidor socialista Pere Soler s'ha mostrat especialment satisfet pels carrers dedicats a Clara Campoamor i Marta Mata, "dues dones de significància molt important", i que justament van ser una proposta del PSC. També ha valorat positivament l'homenatge a les escoles bressol.

Aldo Ciprián, de Ciutadans, ha aprofitat el seu torn per demanar una votació entre els veïns sobre el nom de la plaça de l'U d'Octubre. A més, ha reclamat que les plaques dels carrers estiguin en català i en castellà.

La tinent d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, s'ha felicitat per anar donant noms de carrers a dones per tal de reduir la diferència entre homes i dones en el nomenclàtor. A més, ha insistit que ja van explicar com funcionava la comissió i que no hi ha "cap disbauxa".

Els canvis de nom

Per una banda, diversos canvis es deuen al fet que hi ha carrers duplicats i es volen evitar confussions. L'avinguda de Barcelona de Mira-sol passarà a ser passeig de Marta Mata (Barcelona 1926-2006; pedagoga defensora de l'escola laica i fundadora de l'escola de mestres Rosa Sensat). La plaça de Sant Cugat de Mira-sol serà de Montserrat Abelló (Tarragona 1918 - Barcelona 2006; poeta i traductora). La plaça de Mira-sol es rebatejarà com a Clara Campoamor (Madrid 1888 - Lausana 1972; escriptora, política i defensora dels drets de les dones).

D'altra banda, el parc del Centre Social i Sanitari de la Floresta, que fins ara no tenia nom, es batejarà com a Parc de les Dones. És una proposta dels veïns de la Floresta, que ja fa mesos que l'anomenen d'aquesta manera.

Justament, l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, va destacar el fet de deciar carrers a personatges femenins. "Fem un esforç perquè cada vegada més carrers tinguin noms de dones. Hi ha un balanç negatiu que hem d'anar equlibrant". De fet, a la Floresta cap carrer està dedicat a un personatge femení i d'aquí va sorgir la proposta dels veïns.

Les escoles bressol

Els canvis de nom també serviran per homenatjar les escoles bressol, que enguany celebren el 40è aniversari a Sant Cugat. Així, el parc i tres jardins de Mira-sol situats al camí de Sant Cugat al Papiol portaran noms per reivindicar l'educació: Parc de les Escoles Bressol Municipals; Jardins de Tere Magem (Barcelona 1935- 2004; mestra d'educació infantil que va treballar per la milora en l'educació en el corrent de Rosa Sensat); Jardins d'Emmi Pikler (Viena 1902 - Budapest 1984; pediatra i creadora d'un mètode alternatiu i que les escoles bressol de Sant Cugat van incorporar); i Jardins de Joan Serra (Rubí 1947 - Sant Esteve de Palautordera 2013; coreògraf i pedagog).

D'altra banda, el primer tram del carrer de la Font del Fumet a la Floresta es passarà a dir carrer del Xoriguer, ja que és un tram separat de la resta de carrer per una zona boscosa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem