Sant Cugat elimina el rastre franquista de tres carrers

El canvi s'ha aprovat amb els vots a favor de PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. El Partit Popular ha votat en contra i Ciutadans s'ha abstingut.

Sant Cugat canviarà el nom de tres carrers que estan dedicats a personatges franquistes. Es tracta del carrer de Doctor Modrego a les Planes, el carrer d'Antoni Griera i la plaça del Doctor Villar a la Floresta. A principi de mandat l'any 2015, Sant Cugat ja es va comprometre a eliminar aquests carrers a proposta d'ERC-MES.

El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat aquest 19 de novembre el canvi de noms amb els vots a favor de PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. El Partit Popular ha votat en contra i Ciutadans s'ha abstingut.

Álvaro Benejam, PP: "Estem en contra del revisionisme"

"No votarem a favor perquè estem en contra del revisionisme que es fa, determinant que les persones que han donat nom algun carrer i que tenien càrrecs als anys 60, eren franquistes", ha argumentat el portaveu del PP, Álvaro Benejam.

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Aldo Ciprián, han dit que estan a favor del canvi de noms en compliment amb la Llei de Memòria Històrica, però que no poden votar a favor perquè no entenen el funcionament de la comissió que tira endavant els canvis de nom. Ciprián ha tornat a criticar el canvi de la plaça del Rei per plaça de l'U d'Octubre i ha demanat una votació entre els veïns del barri.

"No es tracta de revisionisme històric, són persones que van rebre un carrer amb el seu nom pel compromís amb el Franquisme. És un pas més per eradicar el franquisme de la nostra ciutat", ha assenyalat el regidor d'ERC-MES, Èric Gómez. Des del PSC, Pere Soler també s'ha felicitat per canviar el nom d'aquests tres carrers.

De fet, els republicans i altres organitzacions com Arran o ICV-EUiA fa anys que reclamaven a l'Ajuntament de Sant Cugat que suprimís els noms franquistes dels carrers de la ciutat.

Més info: Els últims vestigis franquistes de Sant Cugat

Doctor Modrego

El Doctor Gregoria Modrego (El Buste, Aragó, 17 de novembre de 1890 - Barcelona, 16 de gener de 1972) va ser un religiós espanyol i arquebisbe de Barcelona. Durant el franquisme va ser Procurador en Cortsi home vinculat al règim dictatorial.

A partir d'ara el carrer que fins ara portava el seu nom es dirà carrer de Vicenta Moreno (Orpesa, 17 de juliol de 1910 - Sant Cugat, 24 d'abril de 1992), propieària d'un bar a les Planes que es va convertir en un punt de trobada pels veïns. La proposta sorgeix de l'Associació de Veïns de les Planes.

Antoni Griera

Antoni Griera i Gaja (Sant Bartomeu del Grau, Osona, 1887 - Castellar del Vallès, el Vallès Occidental, 1973) va ser un eclesiàstic i filòleg català.Va impulsar la creació del Patronat del Monestir de Sant Cugat del Vallès, del qual en va ser un gran defensor. En començar la guerra civil, va fugir a França, d’on va passar al costat franquista, i va entrar a treballar com a traductor i censor de premsa estrangera a l’Oficina de Prensa y Propaganda de la Capitanía General de Burgos. Va participar en nombrosos actes falangistes durant la dictadura i va col·locar una placa a l’església santcugatenca en memòria de “los caídos por Dios y por España”.

A partir d'ara, el carrer portarà el nom de Magarola, un turó situat a la serra de Collserola que és la intersecció entre els termes municipals de Cerdanyola, Barcelona i Sant Cugat.

Doctor Villar

Nicolau Villar i Recio va ser metge, jutge i el primer alcalde de Sant Cugat després de la fi de la Guerra Civil i la victòria del franquisme, entre 1940 i 1947. Aquesta plaça no es denominarà de cap altra manera perquè és una intersecció de carrers sense habitatges.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem