Sense consens en La Mirada: noves ubicacions i crispació de la comunitat educativa

Junts per Sant Cugat defensa buscar alternatives per accelerar la construcció de l'escola davant la negativa de la resta de partits de descartar la ubicació actual

L'Ajuntament de Sant Cugat s'ha compromès a prendre una decisió definitiva sobre la futura ubicació de La Mirada, després que Junts hagi defensat buscar una alternativa per accelerar la construcció de l'escola. Aquest compromís ha arribat amb una moció alternativa dels juntaires, que ha rebut el suport del PP i l'abstenció de VOX, durant el ple municipal del 22 de desembre, descartant així una moció del PSC que instava al govern a sol·licitar al Jutjat Contenciós Administratiu nº10 de Barcelona l'aixecament de les mesures cautelars que tenen aturada la construcció de l'escola en el Bosc de Volpelleres. L'esmena de Junts, però, ha estat rebutjada per ERC, PSC, la CUP i En Comú Podem, grups que han demanat no descartar la ubicació actual. Tot i la negativa d'ERC, el soci de govern de Junts ha canviat el seu discurs i ha mostrat la seva predisposició de buscar altres alternatives per desencallar la construcció de l'escola La Mirada.

Més info: L'Ajuntament proposa una nova ubicació per La Mirada si la via judicial no es desencalla

Jordi Puigneró (Junts), tinent alcalde de l'Ajuntament, ha destacat la importància de buscar alternatives a causa de la judicialització de l'actual ubicació i per l'impacte mediambiental que suposaria: "Per una banda, hi ha una incertesa jurídica amb l'actual ubicació i fa anys que el procés està embarrancat. A més, hi ha una situació d'emergència climàtica real i per moltes famílies el bosc és gaudi". Puigneró també ha ressaltat la situació econòmica i ha assenyalat que mantenir la construcció de La Mirada en el Bosc de Volpelleres "és una opció més dificultosa". El juntaire, a més, ha lamentat que s'insti al govern a sol·licitar l'aixecament de les mesures cautelars en considerar "que donarà esperances a les famílies, quan no es podrà reprendre la construcció de l'escola". Tot i això, Puigneró ha volgut matisar que Junts per Sant Cugat no descarta la ubicació actual de La Mirada.

Manifestació en el ple municipal per construir La Mirada com més aviat millor. FOTO: Àgata Guinó

Manifestació en el ple municipal per construir La Mirada com més aviat millor. FOTO: Àgata Guinó


L'alcalde, Josep Maria Vallès (Junts), també ha incidit en el tema econòmic i ha recordat que la Generalitat "pagarà 5 milions d'euros" per la construcció de La Mirada, mentre que la resta ho haurà d'abonar l'Ajuntament de Sant Cugat: "La situació econòmica del consistori no és la mateixa que fa 4 o 8 anys. A més, el tema està judicialitzat i hem decidit buscar alternatives perquè no podíem esperar de braços plegats". El discurs del batlle ha estat escridassat pels assistents al ple municipal, els quals han demanat la seva dimissió. Cal recordar, que durant el mes de setembre, l'equip de govern ja va presentar com a alternativa l'aparcament del costat de l'Escola L'Olivera com a pla B, una alternativa que no va rebre el suport de l'AFA La Mirada ni la comunitat educativa.

Més info: Unanimitat en el Ple Municipal perquè La Mirada sigui una realitat al més aviat possible

El PP ha estat l'única força del Ple Municipal que ha donat suport a aquesta esmena de Junts, tot i que ha lamentat haver-se de posicionar. Amb això, Álvaro Benejam ha demanat no descartar l'actual ubicació de La Mirada, però ha defensat buscar opcions alternatives: "Si s'ha de descartar alguna opció, consensuem-ho, però crec que de moment no hi ha motius per descartar l'opció actual. I si hi ha altres alternatives sobre la taula, també volem que se'ns expliquin". El popular, però, ha lamentat la falta d'informació sobre el tema: "Rebem la informació en capítols. Ens hauria agradat saber el criteri d'idoneïtat de l'actual ubicació o com es troba el procés judicial".

L'abstenció de VOX també ha estat clau perquè prosperi l'esmena de Junts per Sant Cugat, i és que la força política està oberta a buscar alternatives, com ha defensat el seu portaveu, Marcos Rodríguez: "Ens agradaria recuperar en consens inicial que vam assolir en el ple municipal de setembre. No volem descartar cap ubicació, però també estem oberts a alternatives, com la de l'avinguda de la Clota, a Can Bell, que creiem que és la més favorable".

Més info: L'AFA La Mirada celebra la reunió amb l'Ajuntament, però li demana que passi a l'acció

Cau la moció del PSC d'aixecar les mesures cautelars

El debat de La Mirada s'ha portat al ple municipal fruit d'una moció del PSC, qui demanava a l'equip de govern sol·licitar al Jutjat Contenciós Administratiu nº10 de Barcelona aixecar les mesures cautelars que tenen aturada la construcció de l'escola. "L'única alternativa viable que tenim actualment és la del Bosc de Volpelleres, que a més està amb sintonia amb la voluntat de la comunitat educativa" ha explicat la portaveu del PSC, Elena Vila. La socialista, a més, ha carregat durament contra Junts i els ha acusat de no apostar per la ubicació actual: "Evidenciem que hi ha almenys un grup que no està disposat que l'escola sigui una realitat com més aviat millor, descartant l'única opció viable de les presentades. Ara mateix, la construcció de La Mirada està envoltada de despropòsits, interessos particulars, demagògia, deixadesa i populisme".

Més info: La Mirada rebutja construir l'escola en el pàrquing de l'Olivera

Pel que fa a ERC, un dels socis de l'equip de govern, el partit ha mostrat el seu suport a mantenir La Mirada en la ubicació actual, com ha explicat el seu portaveu, Bernat Picornell, i tinent d'alcaldia de l'Ajuntament: "Ens agrada la ubicació actual, és una bona proposta educativa i vinculada amb l'educació ambiental. Creiem que no hi ha alternatives en les quals es mantingui aquest projecte educatiu singular". Tot i això, Picornell ha mostrat un canvi de rumb en el posicionament d'ERC en obrir la porta a buscar alternatives noves: "Necessitem treballar braç a braç tots els grups. Hem d'anar a totes, treballant i fent accions necessàries per avançar, però creiem que no s'ha de descartar cap opció".

WhatsApp Image 2023 12 22 at 12.58.35

Manifestació en el ple municipal per construir La Mirada com més aviat millor. FOTO: Àgata Guinó


En el cas de la CUP, Marco Simarro, portaveu del partit polític, ha demanat a l'Ajuntament defensar la seva posició judicial: "És un error desestimar l'actual ubicació, ja que és l'opció més avançada en tots els sentits. L'Ajuntament hauria de defensar la seva posició judicial per demostrar que no està descartant la ubicació actual. I entenem que es busquin opcions alternatives, però per nosaltres no són idònies. I si se segueixen buscant alternatives demanem que es tingui en compte també els informes educatius per avaluar la idoneïtat d'una nova ubicació".

Més info: Ecologistes recorden un informe de la Generalitat contrari a construir La Mirada al bosc

Finalment, En Comú Podem s'ha aferrat a la resolució de la justícia per determinar si l'actual ubicació és idònia, com ha defensat el seu portaveu, Ramon Gutiérrez: "L'actual ubicació és la que té la solució més ràpida, i tot i que hi ha arguments ecologistes que poden generar dubtes, serà la justícia qui resolgui ràpidament aquesta qüestió". Gutiérrez, però, ha criticat que Junts utilitzi un tema ecologista per buscar una ubicació alternativa a La Mirada: "Ens preocupa que partits que no destaquen pels seus arguments ecologistes ens parlin sobre l'emergència climàtica. Ho fa el partit que ha eliminat les pilones del carril bici, que ha permès retallades en el pressupost en qüestions de mediambientals, que defensa en Hard Rock, el Quart Cinturó o l'ampliació de l'aeroport d'El Prat..."

L'AFA La Mirada recorda el compromís institucional

Josep de la Puente, membre de l'AFA La Mirada, ha participat durant l'audiència pública i ha recordat el compromís institucional per construir com més aviat millor l'escola. A més, De La Puente ha mostrat el seu rebuig a les alternatives platejades: "Edificar La Mirada a tocar de l'Olivera és un nyap, ja que és l'actual espai on estan els mòduls d'infants de 3-5 anys. No es mouran els mòduls mentre els infants no tinguin una escola ferma. A més, aquest espai no respecte al projecte educatiu que hi ha plantejat. D'altra banda, l'alternativa de La Guinardera significa crear l'escola en un altre barri, en un espai que es troba a 50 metres de l'autopista" Per la seva banda, Carles Mercader, qui va ser president de l'AFA La Mirada, també ha acusat l'alcalde, Josep Maria Vallès, de trencar el seu compromís amb l'escola La Mirada: "Es va comprometre a fer l'escola i ara, com estructura piramidal que és l'Ajuntament, el seu posicionament no s'adiu a la seva promesa".

Més info: Entitats ecologistes no descarten "nous recursos" contra el projecte de La Mirada al Bosc

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem