11 escoles de Sant Cugat desplegaran el programa Escola Nova 21

El programa d'innovació educativa s'aplicarà a mig miler de centres de Catalunya

Onze escoles de Sant Cugat aplicaran el programa educatiu Escola Nova 21 després de l'acord signat aquest dimarts, 27 de setembre, entre la Diputació de Barcelona i els impulsors de la iniciativa.

El programa Escola Nova 21 podrà donar cabuda als 456 centres educatius que han demanat sumar-se a aquest projecte d'innovació educativa, més els 25 impulsors, gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona i el món local. Es tracta de la iniciativa més gran de col·laboració de canvi educatiu que hi ha hagut mai a Catalunya, amb la implicació de 481 centres, més d'un 16% dels d'educació obligatòria que hi ha al sistema educatiu català, i amb el suport de la Generalitat.

Els centres santcugatencs que formen part de la iniciativa són l'Avenç, la Floresta, el Collserola, l'Olivera, el Pi de'n Xandri, l'Arnau Cadell, el Pla i Farreras, el Pins del Vallès, el Thau, el Turó de Can Mates, i el Pureza de María.

El programa "Escola Nova 21: Aliança per un sistema educatiu avançat" l'impulsen el Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i eduCaixa, amb el suport de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FaPaC), i la Fundació FemCAT.

La iniciativa vol contribuir a una actualització del sistema educatiu a Catalunya, fonamentada en el consens dels organismes internacionals sobre un propòsit educatiu enfocat a generar competències per a la vida en el context del segle 21, unes pràctiques d'aprenentatge fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen, i unes metodologies que permetin mesurar els assoliments de cadascuna de les competències.

L'acord

Moment de la presentació FOTO: Sergi Ramos / Diputació de Barcelona

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el diputat d'Educació, Rafael Homet, i el director del programa Escola Nova 21, Eduard Vallory, presentaven aquest dimarts l'acord amb el món local per contribuir al canvi del model educatiu de les escoles que han demanat sumar-se a aquesta iniciativa els pròxims 3 anys.

Mercè Conesa afirmava que "vivim un canvi de paradigma en l'àmbit educatiu i les institucions l'hem de fer possible. En el cas de la Diputació ho farem amb les competències que ens són pròpies mitjançant els ajuntaments".

El model

Escola Nova 21 va fer el mes d'abril una crida oberta a les escoles per seleccionar 200 centres candidats a formar part d'un procés d'innovació sistemàtica durant 3 anys. La convocatòria s'ha tancat amb 456 centres candidats. Les candidatures de centres són un 68% centres públics i un 32% concertats; un 40% amb educació secundària i un 15% són de màxima complexitat.

L'acord entre la Diputació de Barcelona i Escola Nova 21 farà possible que el programa incorpori un nou model de xarxes d'innovació compartida distribuïdes pel territori. Seran una cinquantena de xarxes locals, formades per 10 centres cadascuna, que compartiran els seus processos de transformació i les seves experiències per contribuir a la millora del conjunt. La Diputació i Escola Nova 21 treballaran conjuntament per promoure aquestes xarxes locals, oferint metodologies i suport tècnic a centres educatius i municipis.

Aquesta tardor els centres faran un treball conjunt en forma de workshops sobre l'orientació del canvi de paradigma educatiu. A més, faran servir una eina d'autodiagnosi sobre el marc d'escola avançada per visualitzar els reptes de cada centre. Les escoles disposaran de recursos digitals per al canvi, gràcies a un acord de suport amb la Fundació PuntCat, així com d'espais de capacitació i reflexió compartida en xarxes i, també, d'indicadors d'avaluació de procediments que els hauran de permetre actualitzar el seu enfocament educatiu.

El mes de desembre es farà una mostra representativa de 30 centres, que rebran acompanyament, formació i capacitació intensius per tal de garantir el seu canvi, dins una prova pilot.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem