Els florestans voten per actuacions ambientals en el pressupost de lliure disposició

Gairebé el 12% dels veïns de la Floresta han votat en el procés de participació engegat des del mateix Consell de barri

443 florestans han participat en el procés de participació que s'ha celebrat al barri els dies 28 i 29 de setembre per decidir a què es destinen els gairebé 80.000 euros del pressupost de lliure disposició. Era la primera vegada que els veïns podien decidir el destí d'aquests diners i un 11,9% dels habitants de la Floresta van respondre a la crida.  "En aquests tipus de processos, es valora positivament un 5% de participació. Estem molt contents i ens enorgulleix molt la resposta de la comunitat", ha explicat al TOT Ramon Piqué, president del Consell de barri, l'òrgan que ha impulsat el procés.

De les 18 propostes presentades pels florestans, un total de deu tiraran endavant gràcies als vots dels veïns. Cada persona podia donar el seu vot per cinc projectes diferents. Els deu seleccionats, per ordre de vots, són:

El president del Consell de barri ha destacat l'interès que han aixecat entre els veïns les propostes mediambientals, que han estat les més votades: "Crida molt l'atenció. Quan els veïns han parlat, no han posat la mirada en la via pública i l'urbanisme i això ens ha sorprès". I és que el projecte més votat és una campanya per netejar els boscos de la Floresta, que els habitants denuncien sovint pel seu estat de deixadesa i escombraries acumulades. Els senglars també han estat protagonistes de les votacions i el segon projecte amb més suport és estudiar una protecció pels contenidors.

A més, hi ha 3.000 euros reservats del pressupost de lliure disposició perquè siguin els infants de la Floresta els que decideixin com gastar-los. A l'espera que es tiri endavant un consell d'infants del barri, seran els alumnes de l'escola la Floresta els qui determinaran quins projectes es fan al barri amb aquest pressupost.

Més participació

"Era una aposta a la confiança del veïnat i la veritat és que la resposta ha estat molt positiva", ha celebrat Ramon Piqué, que s'ha mostrat molt "il·lusionat" per la implicació dels florestans en la presa de decisions del barri. "És un factor de cohesió molt important", ha emfatitzat.

El president del Consell de barri té clar que el futur passa per la participació ciutadana: "La maquinària ja no s'atura, la participació s'anirà incrementant". De cara al futur, Piqué espera poder fer alguns canvis en el procés, com poder utilitzar alguns elements tecnològics que facilitin, entre altres, el recompte, que va ser manual i va acabar de matinada.

Com són els projectes seleccionats?

1. Netejar els boscos de la Floresta

Descripció: "Durant anys els nostres boscos van ser un abocador d'andròmines, runa i altres deixalles, que ara queden al descobert, es rovellen, fan lleig i són un perill per a les persones i els animals. Fem una campanya per tal què els veïns amb suport municipal identifiquin les deixalles, les recullin i portin a contenidors"

Objectius: Tots els boscos del barri ben nets

Cost orientatiu: 4.000 euros

2. Proteccions pels contenidors de brossa de la Floresta

Descripció: "A la Floresta hi ha molts porcs senglars que venen a buscar menjar als contenidors de brossa orgànica. Els bolquen i tota la porqueria queda dies i dies per terra. Això comporta la proliferació de rates i d'altres animals. Seria important protegir els contenidors amb un tancat de fusta que reivindiquem des de fa molt de temps"

Objectius: Carrers nets, eliminació de rates i d'altres animals .Que els porcs senglars estiguin més en el seu hàbitat : el bosc

Cost orientatiu: 4.000 euros

3. Recuperació del patrimoni i memòria històrica de la Floresta

Descripció:  "Per tal que la Comissió de Patrimoni i memòria pugui portar a terme la seva feina necessitem una sèrie de materials tangibles que descrivim a continuació: creació d’una web interactiva. un ordinador, un escàner-multifunció en color, una càmera de fotografia-vídeo, un micròfon sense fil...

Objectius: El patrimoni i la memòria són conceptes que fan referència al conjunt de béns que posseïm a La Floresta, especialment l'herència cultural pròpia del passat i la del present. Volem que aquesta herència pugui passar als nostres fills i filles, al futur, per a això volem crear una web interactiva per fer una espècie de “museu virtual” on encabir tot el material que les diferents subcomissions aniran elaborant

Cost orientatiu: 8.500 euros

4. Construcció d'unes escales amb travesses

Descripció: "Construir unes escales amb travesses de fusta a la drecera existent al solar al costat de l'UREF. La drecera és molt utilitzada per tothom. Les escales en facilitarien molt el seu ús. És un projecte amb un retorn/benefici molt clar. La construcció seria similar a les escales de fusta posades recentment als voltants del consultori mèdic"

Cost orientatiu: 8.000 euros

5. Equipament de so per format petit i mitjà

Descripció:  "Hi ha moltes activitats a la Floresta que amb un equip de so portàtil es facilitaria el seu desenvolupament i d'altres que pel seu format requereixen d'un equip més potent"

Objectius: Per tal de facilitar certes activitats de les entitats de la Floresta que no tenen disponibilitat per llogar equip de so des del Senglar Cultural volem proposar que es compri d'una banda un equip de so portàtil que disposi de micro i autonomia i de l'altra un equip més potent

Cost orientatiu: 10.000 euros

6. Bulder (rocòdrom) públic

Descripció: "La Floresta ofereix uns espais unics per la creació d'un bulder públic aprofitant les instalacions a l'aire lliure que ja disposem. Es proposa de donar al barri (i més enllà) un espai públic on practicar esport. De moment en tot Sant Cugat nomes hi han espais privats d'aquesta mena, per què no fer-ne un per a tots per un preu baix? La proposta principal (pero adaptable) seria de fer-lo en els murs exterior del Centre Social i Sanitari

Objectius: Diversificar l'oferta esportiva al barri, crear un punt de trobada per la gent que el practica i també un lloc on iniciar-se en ell

Cost orientatiu: 6.000 euros

7. Creació d'una xarxa d'espais de joc naturals

Descripció: "Els parcs infantils del barri estan vells i malmesos. Davant la necessitat de renovació d'aquests espais imprescindibles per als infants i les famílies, proposem que siguin renovats de forma gradual i començant pel parc de les pistes de Can Llobet, seguint els criteris de creació d'espais de joc naturals.

Objectius: Els parcs infantils actuals responen a una lògica de nucli urbà, que no correspon amb la realitat de la Floresta, un barri parcialment ubicat dins el parc de Collserola, amb una menor densitat de població i una orografia que ofereix una multiplicitat d'entorns que afavoreixen la creació d'espais de joc naturals, superant la idea tradicional de parc infantil que únicament es pot ubicar en zones planes i delimitades. Els nous parcs de la Floresta d'haurien d'integrar en el seu entorn natural i ajudar a crear una consciència d'amor i respecte vers la natura.

Cost orientatiu: 20.000 euros

8. Eliminació de mosquits

Descripció: "Buscar mètodes per eliminar els mosquits. Una opció podria ser la cria de libèl·lules i alliberar-les"

Objectius: Poder gaudir de la natura sense que ens piquin

Cost orientatiu: 1.000 euros

9. Cinema a la fresca

Descripció: "Creiem que pot ser un valor afegit el fet que el Consell de Barri, i per tant el barri, disposi d'aquest material a disposició de totes les entitats que el puguin necessitar per projectar tant pel·lícules com documentals... Creiem que és un recurs molt interessant, ja que seria un cinema popular propi de tots els florestans"

Objectius: L'objectiu principal és que aquest recurs material permet apropar la cultura cinematogràfica i documental a tots els veïns d'una forma gratuïta. El material creiem que hauria d'estar custodiat, per la comissió de cultura o pel mateix consell de barri

10. Mobiliari del pla de millora

Descripció: "Es proposa equipar les places, espais de trobada i culs de sac que s'han creat per l'execució del Pla de Millora amb mobiliari (bancs, pilones, suport informació, elements lúdics, etc.). Aquests espais poden incorporar elements d'interpretació de la natura, d'observació, d'aprenentatge, etc."

Objectius: Promoure l'estança en les noves places, espais de trobada i culs de sac i convertir-los en llocs de trobada, joc, observació, comunicació, amb el paisatge i/o amb els veïns. Convertir els espais finals de zona pavimentada i punts d'entrada al Parc de Collserola en espais socials, de trobada, d'informació i de formació

Cost orientatiu: 7. 500 euros

Més informació
 
Comentaris

Destaquem