ICV-EUiA aposta per replantejar el model de reciclatge a Sant Cugat

Els ecosocialistes consideren que l'actual model de recollida ja no permet potenciar més el reciclatge i la reutilització

El grup municipal d'ICV-EUiA vol que l'Ajuntament de Sant Cugat convoqui un grup de treball que analitzi l'actual gestió de residus i proposi millores per potenciar el reciclatge i la reutilització. "El reciclatge està estancat des del 2010 i, a més, des del 2015 hi ha un repunt de residus generats", ha lamentat la portaveu ecosocialista Roser Casamitjana, que s'ha referit a la situació santcugatenca: "Som la segona ciutat que més recicla, però també de les que més residus crea i genera".

És per això que Iniciativa considera que s'ha de fer un pas més en la gestió de residus, tal com ha reconegut la diputada Hortènsia Grau, incidint en el fet que el 70% dels residus generats acaben en abocadors o incinerats: "Amb el model actual s'ha tocat sostre, no ens permet avançar més".

Així, ICV-EUiA posa damunt la taula algunes propostes per tal d'aconseguir augmentar el reciclatge i la reutilització. Un dels aspectes importants és responsabilitzar els productors dels residus que posen al mercat. "No podem continuar extraient matèria primera i incinerant residus. Hem d'anar cap a una economia circular", ha emfatitzat la diputada.

Una possibilitat per canviar el model podria ser canviar l'actual sistema de contenidors per només dos: un de fracció orgànica i un altre per tota la resta de deixalles no tòxiques. Una altra proposta passaria per tenir contenidors amb lectors de targeta o clau per tal de poder saber què tira a les escombraries, fet que permetria aplicar bonificacions a aquells que més reciclin. "Qui recicla bé, ha de tenir una bonificació", assenyala Grau.

Tot plegat per fer front a la excessiva generació de residus i al poc aprofitament que se'n fa. "No podem estar contínuament incinerant residus. A més, ja tenim molts sòls contaminats per abocadors", ha recordat Hortència Grau, fent referència, per exemple, a l'abocador Elena.

Amb tot, el grup de treball que proposa ICV-EUiA hauria de servir per millorar la gestió de residus a la ciutat i un dels aspectes que hauria d'estudiar és si el servei de recollida porta a porta que hi ha a Valldoreix a altres barris. Aquesta moció parteix d'una altra moció en el mateix sentit ja aprovada al Parlament de Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem