Joguines d'abans i d'ara: els gustos dels nens per Nadal

La televisió i els personatges de moda són protagonistes de les joguines més venudes

La joguina és una de les protagonistes de les festes de Nadal. Els nens i nenes de totes les èpoques han esperat sempre aquestes dates per rebre una nova joguina en forma de regal. Uns joguets, però, que han evolucionat molt.

De fet, només cal entrar a una botiga actual per comprovar com els jocs més tradicionals, els que jugaven els pares i avis, han deixat pas a joguines molt més complexes i amb la tecnologia com a element imprescindible. Tot i això, les joguines clàssiques estan tornant.

"Estem en la societat de consum i el missatge ara és de consumir", explica la directora de l'Institut de la Infància a Sant Cugat, Verónica Bronstein. Així queda pal·lès amb la llista de cada any de les joguines més venudes, ocupades per nous aparells com drones o productes de pel·lícules de moda com Frozen.

Publicitat televisiva

Joguines més modernes com els drones cada vegada són més demandades FOTO: Getty Images

Així, l'electrònica i la moda televisiva i cinematogràfica marquen actualment la tendència de joguines. "Les joguines més venudes són aquelles que fan referència a personatges televisius o cinematogràfics com Paw Patrol, Soy Luna, Spiderman, Ladybug, Trolls", expliquen des de la botiga Drim, que apunten també que les "electròniques estan de moda". 

"Cada vegada tiren més cap a joguines relacionades amb noves tecnologies", afegeixen.

Per tant, la publicitat massiva a través de la televisió està modificant els gustos dels nens i Bronstein llança una recomanació: "Quan un nen demani una cosa que ha vist per la televisió, li hem de dir que argumenti amb paraules perquè ho vol, els pares han d'ajudar a prendre una decisió més conscient". "Sí, les joguines que apareixen anunciades a televisió tenen molt èxit", reconeixen a Drims.

Joguina tradicional

 MG 4891

Tot i això, darrerament estan repuntant els jocs més clàssics. "Hi ha un sector de la població que està consumint una joguina més tradicional, amb material més ecològic enlloc de plàstic", exposa Bronstein, que emfatitza la importància d'un joc amb materials naturals. "Jocs que s'havien deixat d'utilitzar, estan tornant", afirma.

En aquest sentit, la història jogueteria Els Tres Reis, amb més de cinquanta anys d'història, només es dediquen a aquest tipus de joc. "Tenen molt èxit", apunta Victòria Ballbé, de la jogueteria, que fa referència a cuinetes de fusta, construccions de fusta, nines, cotxes... "Avui dia els nens tenen de tot i els pares busquen una joguina diferenciada", afegeix.

Però, la joguina també ha evolucionat. "Hi ha més varietat i són més maques i amb més colors. Fa quaranta anys, també hi havia més joguina de plàstic", explica Ballbé. La responsable dels Tres Reis també assenyala que els pares busquen joguines més educatives i que actualment aquest tipus de joc potenciant molt els sentits dels infants.

"De vegades, els nens gaudeixen més amb una capsa buida que amb el que hi ha dins", recorda Verónica Bronstein. Tot i això, la situació va canviant, apunta la directora de l'Institut de la Infància: "Quan van creixent, els nens deixen les joguines de fusta i clàssiques. Es canvia el joc pel mòbil, que es demana molt també per Nadal".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem