L'Ajuntament alerta de la "perillositat" del local ocupat a l'avinguda de Cerdanyola

El govern de Sant Cugat alerta als joves que van ocupar el local per crear un casal jove que l'immoble no està en bones condicions

El govern de Sant Cugat ha instat als joves que van ocupar un local de l'avinguda de Cerdanyola el 27 d'agost a abandonar l'espai de manera immediata per la falta de seguretat en les estructures de l'edifici. Així ho ha comunicat aquest 29 d'agost l'alcaldessa, Mercè Conesa, després de reunir-se amb veïns del barri del Monestir-Sant Francesc i amb els mateixos ocupants, que tenen la voluntat de crear un casal jove (La Xesca) a l'immoble.

"Ens preocupa la seguretat de l'immoble, ja que hi ha patologies estructurals (com ciment aluminós) que no permeten assegurar la solidesa de l'edifici. No podem ni volem córrer cap risc", ha alertat Conesa, que ha explicat que des de l'any 2010 fan un seguiment de l'edifici i que han instat des de llavors als propietaris a fer les obres pertinents.

"Si tinguéssim un informe de perill imminent, clausuraríem l'immoble. Però no existeix. Tenim un informe que ens indica que l'edifici té una sèrie de patologies", ha explicat l'alcaldessa. Una de les principals preocupacions de l'Ajuntament és evitar que els ocupants facin activitats amb gent: "La nostra obligació és garantir la seguretat de tothom".

Els propietaris actuals de l'edifici és la immobiliària del Banc Sabadell, Solvia, que ja hauria presentat denúncia per l'ocupació del passat 27 d'agost dels joves santcugatencs que volen crear un casal jove autogestionat. Segons l'Ajuntament, Solvia va presentar al mes de juliol dues peticions per tal de poder fer les obres necessàries per garantir la seguretat de l'immoble. La intenció final de l'entitat sembla que seria tirar a terra tot l'edifici i construir-ne un de nou.

"No caurà"

Des del nou Casal Jove La Xesca, nom que s'ha posat el col·lectiu, no comparteixen la postura de l'Ajuntament en relació a l'estat de l'edifici. "Hem contactat amb professionals i ens han assegurat que no té perill de caure. No som inconscients, som els primers a voler garantir la nostra seguretat", ha explicat Berta, del grup de joves.

Ara, els joves han demanat als arquitectes que haurien visitat l'espai un informe per escrit on quedés constància de la "seguretat de l'edifici". És per això que no es plantegen fer cas a les peticions de l'Ajuntament d'abandonar l'immoble i han assegurat que mantenen les activitats públiques dels pròxims dies.

"Molts espais per a joves"

El grup de joves que va ocupar el local de l'avinguda de Cerdanyola el passat 27 d'agost per crear un casal autogestionat ho va fer argumentant la falta d'espais per a joves a la ciutat. Una denúncia que no comparteixen des de l'equip de govern, tal com ha remarcat l'alcaldessa: "A la ciutat hi ha molts espais oberts pels joves com a TorreBlanca, Mira-sol, Casa de Cultura... No s'està valorant l'oferta que hi ha".


Tot i això, Conesa ha assegurat que està oberta a parlar d'aquest tema, tot i que no comparteix les formes: "L'ocupació no és la manera de reivindicar, no hi estem d'acord". Per la seva banda, la tinent d'alcalde Carmela Fortuny ha assegurat que el problema no és la falta d'espais per a joves, sinó que alguns grups reclamen un model d'autogestió, amb el qual el govern no hi està d'acord.

 

Des del grup de La Xesca han insistit en la falta d'espais per a joves a Sant Cugat: TorreBlanca ja no és un casal de joves, va deixar de ser-ho fa uns mesos". És per això que veuen en el projecte del Casal de Joves La Xesca l'únic espai juvenil de la ciutat".

 

Per la seva banda, el president del Consell de barri Centre-Est, el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor, ha apuntat que al barri falten equipaments però ha indicat que hi ha un procés de millora en marxa: "Hem encetat un procés participatiu de replantejament i hem proposat als ocupants que aprofitin l'energia positiva per vehicular-ho pel Consell de barri".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem