L'Ajuntament concedeix la Medalla d'Honor de Sant Cugat a quatre entitats centenàries

Són la Societat Coral La Lira, la Unió Santcugatenca, el Club de Golf Sant Cugat i el Sant Cugat Esport FC

Sant Cugat retrà homenatge a les entitats centenàries del municipi "pel seu valor social, cohesionador i històric així com per la gran feina feta en favor de la ciutat". Per aquest motiu l’Ajuntament ha proposat concedir la Medalla d’Honor de Sant Cugat a quatre entitats que tenen més de cent anys: la Societat Coral La Lira, la Unió Santcugatenca, el Club de Golf Sant Cugat i el Sant Cugat Esport FC.

El proper dilluns, 28 de novembre, a les 18 hores, tindrà lloc un ple extraordinari per aprovar aquesta concessió.

Societat Coral La Lira

La Societat Coral La Lira davant el Monestir per Pasqua  FOTO: C.Caballé

Fou fundada l’any 1882. En els primers temps fou dirigida per Lluis Millet, fundador i director de l'Orfeó Català, quan només tenia 17 anys. Molt vinculada a la vila de Sant Cugat, ha fixat la seva seu a diferents indrets, fins que en el 1971 es va ubicar al Club Muntanyenc i ha seguit també les seves evolucions i trasllats.

La Societat Coral La Lira no solament ha fonamentat la cultura, col·laborat en els principals actes associatius i musicals del nostre poble i país com el Fòrum de les Cultures o la Trobada Internacional de Cors d’Home , sinó que, a més, ha preservat les tradicions catalanes, tot cantant les Caramelles en les diades de Pasqua de Resurreció per carrers, places i masies.

Està formada per homes, majoritàriament santcugatencs, que dediquen els seus esforços a aprendre i cantar valsos de Caramelles, sardanes i havaneres, que formen el seu particular i popular repertori. Des de 2006 és dirigida pel mestre Eloi Jover. La Lira conserva el seu estendard original, una lira brodada amb fil argentat sobre un tapís amb les quatre barres, per la qual cosa fou escollit el 1984 per ser exposat a la Setmana Catalana a Madrid.

La Unió Santcugatenca

La Unió Santcugatenca està ubicada al carrer d'Anselm Clavé FOTO: Artur Ribera

L'any 1883 sorgeix el projecte de constituir una associació anomenada La Unió santcugatenca i s'inicien els tràmits legals per endegar-la. No serà, però, fins l'any 1900 que es realitza el projecte. La Unió santcugatenca és una entitat cultural de caire popular amb aspectes instructius, d'esbarjo i entreteniment, de lleure, oci creatiu i de cultura.

És una entitat popular activa i compromesa amb els valors de la cultura catalana i de la societat del seu moment. La Unió creu en la relació i en l'intercanvi intergeneracional com un element a protegir, contrastant experiències i diferents punts de vista. També defensa que cal aprofitar els desigs i les iniciatives de totes les persones, l'energia i el dinamisme, sobretot del jovent, i l'experiència, els coneixements i la major disponibilitat de la gent gran per al creixement personal, l'enriquiment mutu i per a construir la personalitat col·lectiva.

Club de Golf Sant Cugat

A Sant Cugat hi ha 3.500 persones que juguen a golf FOTO: Lali Puig

El camp de golf es va inaugurar el 1914 i el va dissenyar Harry S. Colt, un dels arquitectes de golf més prestigiosos i mestre d’altres dissenyadors de camps. Harry S. Colt va venir a construir-lo aquí perquè, a principis del segle XX, un enginyer i emprenedor, Frederick Stark Pearson, va impulsar el ferrocarril que uneix Sant Cugat amb Barcelona.

Inicialment, el golf va ser pensat pels treballadors –molts d’origen anglès- de l’empresa que va venir a construir el tren, coneguda com ‘La Canadenca’. L'esperit esportiu del club es reflecteix en la quantitat i qualitat dels seus jugadors, tant amateurs com professionals.

El Circuit Europeu el va destacar per la seva contribució de quatre jugadors al Tour: Txomin Hospital, Fernando Roca, Nacho Feliu i Ivó Giner. Paula Martí també de Sant Cugat, ha estat la segona espanyola número 1 del Circuit Professional Femení Europeu (2002).

Sant Cugat Esport F.C.

La presentació del Sant Cugat Esport FC FOTO: Haidy Blanch

Va ser fundat l'any 1916 i el primer soci va ser Antoni Auladell i Tortosa. L’any 1922, en comptar amb un terreny amb les dimensions reglamentàries, el Sant Cugat Sport, F.C. es va inscriure en la Federació Catalana de Futbol participant en el Campionat Amateur de 1922-23.

El camp del Celler va acabar situat al cor de la ciutat i romandrà sempre en la memòria dels qui el van conèixer per que en ell s'hi va crear l'Escola de Futbol Base, s'hi van fer els Tornejos Internacionals de futbol, es va ascendir i romandre durant tres temporades a la 3a Divisió Nacional, va ser seu d'entrenaments del Mundial de Futbol de 1982 i s'hi van celebrar un gran nombre de celebracions i homenatges.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem