Les xarxes socials, clau per trobar gossos i gats perduts

En els darrers anys les xarxes socials s'han convertit en eines fonamentals de comunicació i divulgació

Trobar cartells als carrers amb una fotografia d'un animal perdut ja no és tan habitual com anys enrere, quan una persona emplenava de cartells els carrers de la ciutat per tal de localitzar la seva mascota. 

Actualment, les xarxes socials com el Facebook, han esdevingut eines clau per ajudar a la divulgació i la comunicació. Quan algú perd la seva mascota o algú es troba un animal sol al carrer s'acostuma a fer una fotografia amb una breu descripció d'aquest i es demana que la gent comparteixi la publicació, de manera que s'arriba ràpidament a un gran nombre de persones. 

Aquest funcionament ja l'han adoptat, per exemple, l'Associació Protectora d'Animals El Cau Amic. A banda de la seva pàgina web, l'entitat compta amb un compte a Twitter i un a Facebook des d'on anuncien totes les notícies del centre, així com quan troben un animal o quan busquen cases d'acollida. 

En aquest cas, la presidenta de l'entitat, Rosa Maria Marqués, considera que a "Sant Cugat tenim una bona xarxa per trobar els animals perduts. La Lucy té el Facebook de gossos i gats perduts o trobats a Sant Cugat, l'Àngela Balcells, vicepresidenta del Cau Amic en té un a la Floresta, nosaltres des del Cau Amic, tenim el nostre. Aquests tres més el del Roda Món de Rubí, fem una molt bona xarxa. En poc temps localitzem els animals o els seus amos". 

Una experiència personal que no vol que es repetexi

Fa tres anys es va crear la pàgina de Perros y gatos perdidos/encontrados en Sant Cugat' FOTO: Redacció

Tal com destaca Marqués, el Cau Amic no és l'única entitat que lluita per trobar animals perduts i ajudar-los a què aquests puguin tornar a casa seva.

Aquest és el cas de la Lucy, una santcugatenca que fa anys va perdre un cadell què, gràcies a la pàgina de Facebook de gossos perduts de Barcelona va poder retrobar. 

Ara fa tres anys va néixer la pàgina 'Perros y gatos perdidos/encontrados en Sant Cugat'. Tal com relata la Lucy, "vaig pensar que per a Sant Cugat seria perfecte, podíem fer una xarxa a partir d'aquí. Per això mateix vaig parlar amb Olescan, que és qui s'encarrega de recollir els gossos perduts o abandonats al carrer, i els vaig dir que m'avisessin quan es trobessin un animal que faria difusió. També li vaig dir a més gent..."

Des d'aquesta pàgina de Facebook, la Lucy afirma haver resolt molts casos, casos d'animals que no duien ni xip. 

Una pàgina de Facebook per crear un fitxer dels animals del barri

Perros de la Floresta y + ja compta amb més de 200 fitxes d'animals FOTO:  Redacció

L'Àngela Balcells, vicepresidenta del Cau Amic, va crear ara fa 4 mesos la pàgina de Facebook 'Perros de la Floresta y +'

La idea de Balcells per crear aquesta pàgina sorgeix d'una idea que ella ha tingut els 20 anys que fa que forma part del Cau Amic. I és que segons Balcells, molts dels animals que s'han recollit i han arribat al Cau Amic, on s'han passat mesos o fins i tot anys esperant una llar, eren gossos que passejaven sols tranquil·lament pel carrer i se'ls ha recollit pensant-se que estaven abandonats. Com que no portaven xip, la localització dels seus amos es convertia en una tasca pràcticament impossible. 

Tal com destaca Àngela Balcells "sempre he pensat que això passava molt a la Floresta i per tant vaig pensar de fer un fitxer de gossos del barri i voltants, on s'indiqués el número de contacte de la família i que aquesta digués la manera d'actuar en cas de trobar-se el gos sol. Si és passejador, si té por, si no se l'hauria de veure mai sol...".

La pàgina de 'Perros de la Floresta y +' ja compta amb més de 200 fitxes de gossos i més de 700 amics de la pàgina. Unes xifres que Balcells valora molt positivament i reconeix que no s'ho esperava. 

El cert però, és que tot i que fa 20 anys que està al Cau Amic, Balcells es mostra molt sorpresa amb la quantitat de gossos que es perden cada dia a la Floresta. "Cada dia es perden dos o tres gossos a la Floresta o al voltant. Per això mateix aquestes pàgines de difusió estan fent una tasca increïble".

'Perros de la Floresta y +' va molt més enllà de la simple difusió. Tal com explica Balcells,  "hem fet uns arxius de com actuar, orientem i conscienciem del fet que els gossos passegin sols no és molt adequat, per tots els riscos que hi ha. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem