Més robatoris a habitatge a Sant Cugat aquest 2023, però "continguts"

Els robatoris a dins de domicili a Sant Cugat han pujat aquest 2023 respecte al 2022

Els robatoris a dins de domicili a Sant Cugat han pujat aquest 2023 respecte al 2022, una variació d'un 3,96%. El 2022 hi va haver 278 delictes d'aquest tipus, mentre que l'any passat n'hi va haver 289, segons dades dels Mossos d'Esquadra.

Històricament, ciutadans, administració i cossos de seguretat coincideixen que els robatoris a habitatges són el taló d'Aquil·les de Sant Cugat, però, tot i això, el cap dels Mossos d'Esquadra, el sotsinspector Manel Rodríguez, valora les dades d'enguany: "Consolidem quatre anys consecutius d'aconseguir contenir i no tornar a èpoques dures com les del 2017 o 2018, quan hi va haver 699 o 664 robatoris d'aquesta mena respectivament". Rodríguez va fer aquestes declaracions en la roda de premsa de balanç anual que presenta Mossos d'Esquadra.

Més info: La ràtio de delictes a Sant Cugat, 21,8 menys que a Catalunya

Tot i això, el cap santcugatenc admet que l'objectiu ha de ser reduir la dada: "Aquesta xifra encara em fa mal els ulls, entenc el que pot pensar un veí a qui hagin entrat a casa. Ens hem marcat per objectiu baixar aquests delictes a domicilis. Continuem tenint policies de paisà, i aquest any, amb més intensitat tenim un suport regional. Tenim suport de l'Arro, que fan controls de manera aleatòria, a on nosaltres diem que són punts estratègics. El recurs regional és important". De fet, s'ha tornat a dades del 2007, quan es van començar a comptabilitzar aquests delictes a Sant Cugat. 

 

 

Robatoris per barris: Mira-sol, castigat i Valldoreix, situació revertida

Pel que fa als barris més castigats pels robatoris aquest 2023, Mira-sol va patir un augment a principis d'any, la qual cosa va fer que els cossos policials prenguessin mesures extraordinàries, com ara fer volar l'helicòpter dels mossos de manera dissuasiva. "Ens està pujant els robatoris a Mira-sol des de fa uns anys. Els 84 fets van passar el primer trimestre i vam fer una inversió amb helicòpter, mesures de seguretat, xerrades i un dispositiu especial amb la Policia Local", assegura Rodríguez.

Tot i això, el barri on hi ha més robatoris a dins de domicili és el nucli, per una qüestió que hi ha més habitatges que en els altres barris. 

A Valldoreix, els robatoris han quedat amb 20 en total, una baixada que ha significat un 35% menys, aquest 2023. Aquest territori era un dels més castigats del municipi pel que fa a robatoris dins de domicili.  

Més info: Baixen els delictes a Valldoreix aquest 2023

 

On i com roben? 

En aquest any 2023, el nombre de cases i pisos on s'ha robat s'ha igualat. Mentre que al 2022 hi va haver 179 robatoris a cases, n'hi va haver 98 a pisos. Aquest 2023 n'hi ha hagut 154 a cases i 135 a pisos. Segons el sotsinspector això té una explicació: "Hem tingut tipologies a pisos de lladres que es dediquen a la marca, és a dir, assenyalen a pisos que són susceptibles per entrar a robar. També ha pujat l'escalament. També entren per les plantes baixes que no estan reforçades".

Algunes detencions

Tot i que aquestes detencions ja entraran en el balanç del 2024, durant les últimes setmanes hi ha hagut diferents detencions relacionades amb robatoris a dins d'habitatge. "Els robatoris a dins de domicili els hem de posar dins de la delinqüència organitzada i que té itinerància a tot l'estat, i nosaltres també estem atents al que passa a altres ciutats de Catalunya. No mirem només Sant Cugat, ja que aquesta és una delinqüència global i itinerant, no és autòctona ni perifèrica", explica el cap de la comissaria. 

El passat 28 de febrer, es van detenir dos homes que havien robat en domicilis de Sant Cugat i altres municipis de Catalunya. Els dos detinguts acumulaven 15 antecedents per robatoris amb força, furts i falsedat documental. 

D'altra banda, també a principis de febrer, els Mossos d'Esquadra van desarticular una organització criminal que cometia robatoris en domicilis i que operava en l'àmbit internacional. 

Més info: Dos detinguts per robatoris amb força a Sant Cugat i a altres municipis de Catalunya

Més info: Cau una banda internacional de lladres que havia robat a Sant Cugat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem