Salut vol l'HGC públic, però l'empresa diu que encara no té una oferta

L'anuncia del conseller de Salut, Toni Comín, d'adquirir l'HGC per part de la Generalitat, i les reaccions al respecte

El conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat aquest 21 d'octubre a Catalunya Ràdio que han fet una proposta per adquirir en propietat l'Hospital General de Catalunya, amb l'objectiu de convertir-lo en el centre hospitalari públic de referència per a tota l'àrea de Sant Cugat, Rubí, Castellbisbal. La Generalitat està en procés d'excloure l'Hospital General de la xarxa pública, fet que s'havia de produir el 31 de desembre, i les negociacions amb els treballadors estaven encallades. Si aquesta operació no es du a terme, Salut mantindrà el trasllat de l'activitat pública que es deriva a l'HGC a Terrassa.

QuironSalud, propietari de l'Hospital General, enviava posteriorment un comunicat assegurant que no han rebut cap comunicació formal de la proposta anunciada pel conseller de Salut. Tot i això, segons ha publicat l'Agència Catalana de Notícies, Comín ha reiterat després que sí que s'ha fet una oferta per adquirir l'hospital. El conseller ha explicat que hi ha hagut converses entre alts directius de les dues bandes i que els responsables de l'empresa tenen documentació per avaluar.

 

Davant l'anunci, la presidenta del comitè d'empresa de l'Hospital General ha acusat el conseller "de vendre fum" amb la seva proposta de compra de l'HGC per 50 milions d'euros per convertir-lo en un centre públic. Roser Morraja s'ha mostrat molt perplexa i sorpresa per aquest anunci del conseller, que desconeixia i que ha qualificat de molt "alegre". "S'ha llençat a la piscina", ha rematat. Morraja ha convidat a Toni Comín a "negociar de veritat". "Que presenti un projecte viable, no un anunci per vendre fum i fer titulars", ha apuntat.

 

Per la seva banda, la Unió General de Treballadors (UGT) ha qualificat "de gran notícia" l'anunci del conseller Toni Comín. "Ha sigut una sorpresa molt grata, des de la UGT sempre hem defensat amb la boca plena per una sanitat pública de qualitat per a tothom", ha destacat la responsable de sanitat del Vallès Occidental del sindicat, Susanna Garcia. Tot i això, Garcia ha demanat que la proposta "es plasmi en un paper" i que "les parts s'asseguin a parlar".

 

Des d'UGT també s'han mostrat molt crítics amb la posició de Comissions Obreres, que té majoria en el comitè d'empresa de l'Hospital General, i el membre d'UGT al comitè d'empresa, Carlos Herrera, s'ha desmarcat de les mobilitzacions anunciades des del mateix comitè per aquest diumenge a Sant Cugat.

Reaccions locals

Imatge del ple municipal de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

L'equip de govern de Sant Cugat veu positivament l'anunci d'adquirir la Generalitat en propietat l'Hospital General de Catalunya fet pel conseller de Salut, Toni Comín, "sempre i quan aquesta oferta es concreti". Així ho ha explicat Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, Economia i Hisenda a l'espera que l'alcaldessa, Mercè Conesa, mostri el “posicionament ferm” de l'equip de govern el pròxim dilluns, 24 d'octubre.

Un posicionament que es produirà abans de la celebració del ple municipal, en què Convergència mantindrà la moció en què insta el Govern de la Generalitat a deixar sense efecte l'acord pel qual l'Hospital General de Catalunya sortirà de la xarxa pública del sistema sanitari.

Mentre, a l'oposició, hi ha varietat d'opinions. La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, s'ha mostrat molt satisfeta i ha demanat a l'Ajuntament que doni suport a la conselleria per tal de poder tirar endavant aquesta proposta. Ho feia mentre ERC-MES presentava la proposta que portarà al ple municipal d'aquest dilluns, 24 d'octubre, per a que l'Ajuntament promogui i participi en un consorci que gestioni el nou Hospital General de Catalunya (HGC).

Per la seva banda, la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha explicat que "nosaltres en principi som cautelosos, perquè només hem rebut una informació a través dels mitjans de comunicació” anunciant que “d'entrada, ens sembla que és una proposta que coincideix amb plantejaments com els que nosaltres havíem fet”. La portaveu de ICV-EUiA, Roser Casamitjana, per la seva banda, ha destacat que "per nosaltres la proposta és positiva” fent referència a la reivindicació del grup de l'Hospital Vicente Ferrer. Amb tot, ha destacat que laproposta s'hauria d'analitzar amb més calma”.

Qui no s'ha mostrat tant a favor  ha estat el portaveu del PSC, Pere Soler. Soler considera que "les anades i vingudes d'informació contradictòria són un despropòsit” recordant que "el nostre model és la construcció d'un hospital de referència a la comarca i el que volem és que es resolgui aquest tema".

Per la seva banda, el portaveu del PP, Àlvaro Benejam, s'ha mostrat "sorprès per aquesta notícia que va en contra de tot el que s'havia dit fins ara”, afegint que "aquesta actitud és del tot irresponsable, tenint en compte la incertesa que estan patint els treballadors en aquests moments".

Finalment, Aldo Ciprián, portaveu de Ciutadans, ha preferit no fer cap declaració al respecte per manca d'informació. “No sabem com valorar-ho, estem sorpresos amb aquestes declaracions. Ho valorarem quan tinguem més informació", ha dit.

Més enllà de Sant Cugat

L'equip de govern demana que es concreti la compra de l'HGC  FOTO: M. Sagalés

Els portaveus d'ERC de Sant Cugat, Rubí, Cerdanyola i Castellbisbal, juntament amb el Diputat provincial d'ERC, s'han mostrat molt satisfets amb la proposta feta pel conseller de Salut Toni Comín. Els portaveus als quatre consistoris han coincidit en remarcar la bona notícia que representa aquesta proposta per la comarca, ja que si l'Hospital General passés a formar part del sistema sanitari públic "es descongestionarien les llistes d'espera de l'Hospital de Terrassa, de la Mútua de Terrassa i de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell" remarcava, Marc Sanglas, Diputat provincial.

Per la seva banda, la federació socialista del Vallès Oest ha mostrat el seu rebuig a la proposta del conseller. Els socialistes consideren que seria un error tirar endavant aquesta adquisició i reivindiquen la construcció del nou Hospital públic Vicenç Ferrer, que havia de donar servei a Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat del Vallès, entre altres municipis. Una posició que ha defensat l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, acusa la Generalitat de voler “rescatar amb diners públics un centre privat”.

D'altra banda, el coordinador general del Partit Popular, Xavier Garcia Albiol, després d'una trobada amb representants dels treballadors i de l'empresa, s'ha mostrat molt crític amb la proposta del conseller. "La proposta és pròpia d'un bomber piròman", ha sentenciat el popular, que ha acusat el conseller de "temerari" i "posar en risc la viabilitat del servei pels pacients de Sant Cugat i dels voltants". "Estem davant d'un conseller que de sanitat no en té ni punyetera idea i és un temerari que està posant en risc l'atenció dels pacients", ha rematat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem