Conesa demana a la conselleria de salut el consens de tots els agents del territori

L'alcaldessa, Mercè Conesa, afirma que la proposta del conseller de Salut de comprar l'HGC és una bona notícia però hi ha moltes preguntes a respondre

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha demanat al conseller de Salut, Toni Comín, que busqui "el consens de tots els agents del territori, que trobi la complicitat dels sindicats i dels agents socials i que incorpori en el debat els operadors sanitaris". Aquesta ha estat la principal demanda, de Conesa després que el conseller de Salut, Toni Comín, fes públic aquest divendres 21 d'octubre, la seva intenció de comprar l'Hospital General de Catalunya i que aquest entrés a formar part de la xarxa sanitària pública.

L'alcaldessa, que s'ha mostrat sorpresa per la notícia, ja que tal com ha senyalat, es va assabentar de tot per la premsa, considera que ha "trobat a faltar aquesta complicitat. Hi ha hagut una carència de participació per part de la conselleria".

Conesa ha aprofitat aquest moment per recordar que actualment a Catalunya hi ha un Pla de Salut per al mandat 2016-2020 que recull diversos principis, entre els quals hi ha la transparència, la planificació, la predicció, la prevenció i la proactivitat. A més, aquest inclou la necessitat que la comunitat participi en el disseny i el desenvolupament de les polítiques de salut. Comunitat, que en aquest cas, aquí a Sant Cugat, està representada per Conesa.

Precisament, i tenint en compte aquests principis, Conesa ha qualificat l'anunci de Comín de "poc predictible, ja que ha generat molta incertesa i sorpresa per a tothom".

Sant Cugat sí que necessita un hospital públic

Pel que fa al fons de la proposta de Comín, Conesa ha afirmat que "sí, rotundament sí que é necessari fer un hospital públic a Sant Cugat que atengui la demanda dels ciutadans i també dels habitants de la zona, que estaríem parlant d'uns 150.000 habitants".

Tot i això, Conesa ha plantejat diverses qüestions que queden sobre la taula, en cas que la proposta de Comín de comprar l'HGC sigui una proposta en ferm. "Com ha organitzat l'oferta de compra, en quins termes i en quines condicions quedarien els treballadors i treballadores de l'hospital, quins càlculs ha fet la conselleria per xifrar en 50-55 milions d'euros la compra i saber què inclou aquesta xifra i, en quina situació queda doncs la sortida de l'HGC del sistema sanitari públic, prevista per a finals d'any". Conesa a més, ha afegit que, en cas que aquesta proposta de compra no prosperi "quines alternatives proposa el conseller".

Amb tot, l'alcaldessa, ha reiterat que l'Ajuntament vol que aquesta operació "surti  bé i per això requerim una acció clarificada i treballada per part del departament amb tots els agents del territori, alcaldes, agents del sector sanitari, proveïdors i operadors...".

 

Pel que fa a l'oferta en ferm d'aquesta proposta i la capacitat del departament de Salut de dur-la a terme, Conesa també ha demanat saber si es tracta d'una voluntat o d'una realitat.

 

Finalment, pel que fa a l'operació de compra i la quantitat econòmica que aquesta suposaria, l'alcaldessa ha demanat al conseller que consideri "la possibilitat de llogar o concertar una ala de l'Hospital General de Catalunya en lloc de comprar tot l'edifici".

 

Durant la seva aparició davant els mitjans de comunicació Mercè Conesa ha anunciat que els alcaldes del territori que es veurien afectats per aquesta proposta han demanat una reunió d'urgència amb el Conseller.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem