Sant Cugat aposta per la Història clínica i social compartida

Es realitzarà un estudi per veure la viabilitat de compartir la història clínica i social en àmbits de serveis socials, habitatge, educació i salut, amb l'objectiu de veure la relació entre ells

L'Ajuntament de Sant Cugat impulsarà un estudi amb l'objectiu d'implantar un sistema que permeti que els àmbits de serveis socials, habitatge, educació i salut comparteixin la història clínica i social dels ciutadans del municipi, amb l'objectiu que cadascú tingui informació sobre el seu historial.

Per això, ERC-MES i PDeCAT van aconseguir tirar endavant una moció en el Ple Municipal del mes d'octubre, amb els vots favorables d'ells mateixos, el PSC, ICV-EUiA, Cs, els regidors no adscrits i l'abstenció del PP, ja que el seu regidor no era a la sala en el moment de la votació. que preveu la realització d'un estudi de viabilitat de desenvolupar i implementar un projecte d'Història Clínica i Social Compartida i, d'acord amb aquest estudi, desenvolupar i implementar la Història Clínica i Social Compartida a Sant Cugat.

El debat

ERC - MES va ser el grup encarregat d'iniciar el torn de paraula, a través de la seva regidora, Mireia Ingla: "Els indicadors de salut confirmen la incidència de les desigualtats socials en la salut de les persones. Per això és necessari tirar endavant aquesta moció. Com a Ajuntament tenim els mitjans per impulsar aquest projecte, que serà un avenç important per Sant Cuagt en salut i en la pal·liació de les desigualtats socials", ha explicat la regidora, que va argumentar la moció utilitzant dades referents a la salut en relació a la classe social de cadascú. "Aquest projecte consisteix en generar una base de dades que creui les dades dels Serveis Socials amb les dades clíniques per poder tractar de manera més precisa i eficient la nostra població", va assenyalar Mireia Ingla.

Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, Susanna Pellicer, va dir que "és necessari" poder impulsar aquest projecte. De totes maneres, va assenyalar que s'haurà de demanar a la Generalitat, ja que hi ha competències que són d'aquest estament. "Compartim aquesta idea i l'Ajuntament de Sant Cugat va ser pioner en la barreja dels Serveis Socials i els CAP. Ara es tracta de fer aquest estudi per aconseguir fer la base de dades i anar a la Generalitat a demanar que ho impulsin, perquè els cap reben les ordres de la Generalitat", va explicar Pellicer.

Pere Soler, del PSC, va assenyalar que "haurien de ser mesures de país". "Seria interessant que pogués elevar-se en l'àmbit de tramitació Parlamentària", va afegir.

ICV-EUiA també va valorar positivament aquesta moció: "Votarem a favor de la moció perquè creiem en les bondats de l'objectiu final d'una història clínica i social compartida i perquè, al final, també coneixem les bondats dels altres llocs on s'està intentant fer", va assenyalar Roser Casamitjana. De totes maneres va plantejar dubtes: "Hem d'avaluar el temps que resta als Centres d'Atenció Primària", va sentenciar Casamitjana.

Per la seva banda, Cs va assenyalar que també hi votaria a favor. "Ens sembla que és una bona mesura, que ha quedat millorada després de les esmenes que va sostenir el PDeCAT. De totes maneres, pensem que és fonamental que tots els espanyols tinguin la mateixa cartera sanitària", va afirmar Munia Fernández.

Lourdes Llorente va valorar la moció en nom de la CUP-PC: "Aquesta moció vol sol·licitar la implementació d'una part d'aquest pla. Aquest pla es va crear després d'un acord del Parlament de Catalunya, al 2014 i assumia garantir una atenció integrada", va iniciar. "Tenir totes les dades a disposició d'una persona a disposició del personal sanitari, permet atendre millor a les persones, tenint en compte les circumstàncies socials que la rodegen", va afegir Llorente. "El model busca unes bondats que repercuteixen en l'atenció de les persones", va sentenciar.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem