Propietaris de Torre Negra: la compra de la finca és irrellavant per la protecció

L'Ajuntament adquiriria 3 de les 165 hectàrees de l'àmbit de Torre Negra que estan en disputa judicial amb els propietaris per la seva urbanització

L'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat els tràmits per la compra de la finca de Torre Negra i ha argumentat que és un "pas més" per aconseguir la protecció de l'espai. Però només 3 de les 85 hectàrees que vol adquirir el Consistori formen part de les 165 hectàrees de l'àmbit que els propietaris defensen que són urbanitzables i que estan immerses en batalla judicial. La vuitantena restant ja estan protegides dins del Parc Natural de Collserola.

Més info: L'Ajuntament vol comprar la masia de Torre Negra

"La compra no serveix per protegir l'àmbit de Torre Negra", sentencia Pere Feliu, de l'Associació de Propietaris de Torre Negra, que denuncia la "demagògia" de l'Ajuntament per vendre-ho d'aquesta manera. "Tres hectàrees és una ridiculesa del total de 165 de l'àmbit", emfatitza Feliu, que assenyala que el Consistori seria només propietari d'un 2% del total.

A més, es pregunta perquè l'Ajuntament vol comprar una vuitantena d'hectàrees que ja estan protegides dins del Parc Natural de Collserola. "Estan desconnectades de la masia i no són l'entrada de Sant Cugat a Collserola", apunta. En aquest sentit, assenyala que l'ínici del camí de Can Borrell i la zona del Pi d'en Xandri és la veritable entrada al parc.

La situació actual del conflicte

L'àmbit de Torre Negra està format per 165 hectàrees a l'entorn del Pi d'en Xandri o el camí de Can Borrell. Poc més del 50% són del grup Núñez i Navarro i la resta de petits propietaris. Fa anys que propietaris i Ajuntament estan enfrontats judicialment, amb múltiples sentències en una direcció i una altra.

 

Els primers defensen que tenen dretes adquirits de construcció i que si l'Ajuntament ho denega, hauran de ser indemnitzats (parlaven de 400 milions d'euros). El Consistori ha defensat que és terreny no urbanitzable i que no hi ha lloc a cap compensació. De fet, ha denegat en diverses ocasions projectes de construcció de fins a 3.000 habitatges.

Més info: Sant Cugat denega la construcció de més de 3.000 pisos a Torre Negra

El Tribunal Suprem, en dues sentències el 2016 i 2017, va deixar fora l'àmbit de Torre Negra del Parc Natural de Collserola i va tumbar la qualificació de terreny com a sol no urbanitzable de protecció especial. Dues de les vies de l'Ajuntament per evitar la construcció d'habitatges van quedar descartades.

El 2018, en un tercer intent per evitar la construcció, l'Ajuntament va aprovar un nou pla urbanístic per qualificar la zona de no urbanitzable. Però els propietaris ho van portar als tribunals i ara s'està a l'espera de la resolució judicial. Aquest és només l'últim episodi d'una història que es remunta als anys 70 i que està judicialitzada des dels 90.

Més info: Sant Cugat acaba els tràmits per protegir Torre Negra amb dubtes

Quina és la solució?

Des de l'Associació de Propietaris de Torre Negra estan convençuts que tenen garantit el dret a construir i que la millor solució per la ciutat seria arribar a un acord amb l'Ajuntament per desjudicialitzar el tema. Proposen que es permeti la construcció d'habitatges a la zona de la rambla de Can Bell i del passeig de Calado a canvi de protegir l'entorn de Can Borrell i del Pi d'en Xandri.

En aquest sentit, apunten que són zones que ja tenen edificacions i que el projecte serviria per urbanitzar-la, dotar-la de serveis i "tancar la ciutat". Al mateix temps, recalquen, es protegira tot l'entorn del pi del Xandri. "L'única resposta ha estat el silenci", lamenta Feliu.

Més info: La proposta de l'Associació de Propietaris de Torre Negra per tancar el conflicte

L'associació reconeix que l'Ajuntament té el dret a decidir si es pot urbanitzar o no. Però si no ho permet, afeigeix, els propietaris tenen un dret adquirit i hauran de ser indemnitzats econòmicament. "No volem arruinar la ciutat", apunta Feliu, que insta al govern a negociar una solució acordada. 

 
Comentaris

Destaquem